Als je niet zelf het haar knipt van je baby, moet je ervoor zorgen dat een kapsalon net zo vertrouwd aanvoelt voor je baby als wanneer je zijn of haar haar thuis knipt. Dus,hoe leuker je de uitstap naar het kapsalon kunt maken, des te beter! Volg onderstaande tips voor het knippen van je baby's haar! (zowel thuis als in een kapsalon)

Wanneer knippen?

Als je baby is geboren met weelderige lokken, kan hij of zij al na 8 maanden klaar zijn voor een knipbeurt. Maar als je baby met weinig haar op de wereld kwam, heeft hij of zij misschien geen knipbeurt nodig tot de leeftijd van twee jaar. Wat men ook beweerd, er is geen goed of slecht moment je baby's haar te knippen. Het komt er vooral op neer of je je baby zijn of haar babylook wilt behouden. Houd ook in gedachten dat als je eenmaal die krullen hebt afgesneden, ze misschien niet teruggroeien. Aan de andere kant zorgt het trimmen van superfijne babyharen er vaak voor dat het er dikker uitziet. Hieronder zijn enkele signalen die aangeven dat je kind klaar is voor een eerste knipbeurt:

 • Wanneer het haar in de ogen van je baby begint te hangen of hinderlijk is in zijn of haar nek
 • Wanneer het haar aan de zijkanten begint te gelijken op vleugels
 • Wanneer mensen beginnen te zeggen dat je zoon zo'n schattig klein meisje is!

De eerste knipbeurt voorbereiden

Een knipbeurt in het kapsalon is een nieuwe ervaring voor je kind. Je moet jezelf dus voorbereiden op eventuele tranen of angsten die kunnen ontstaan. Sterker nog, vaak hebben ouders meer schrik dan de kinderen! Volg onderstaande tips om enge momenten te vermijden en het voor jullie allebei een aangename ervaring te maken:

 • Neem je baby mee naar je eigen afspraak bij de kapper. Op die manier kan je kind zien wat hij of zij mag verwachten en al wennen aan de nieuwe omgeving.
 • Soms helpt het om jongetjes eraan te herinneren dat superhelden capes dragen. Maar neem voor alle veiligheid extra kleding mee voor het geval ze de cape niet willen dragen.
 • Maak vooral een afspraak die goed uitkomt voor je baby. Dus niet op het moment dat je kind normaal een dutje doet, een vieruurtje eet of het chagrijnige uur ertussen.
 • Als je niet naar een kapsalon gaat waar men ervaring heeft met kinderen, vraag dan eerst even rond om te weten te komen welke kapper in je buurt het beste met kinderen kan werken. Heel wat kappers houden er ook niet van om het haar van jonge kinderen te knippen. Het zou dus heel jammer zijn als je net bij zo'n persoon een afspraak hebt gemaakt.
 • Als je niet naar een kinderkapper gaat, neem dan een boek, een favoriet speeltje of een lolly mee. Zoniet zal verveling ongetwijfeld het slechtste in jullie beiden naar boven halen!

Tijdens de eerste knipbeurt

Zelfs kinderen die heel goed zijn voorbereid, kunnen plots angstkriebels krijgen als het hun beurt is om het haar te knippen. Ook hierin geven we je graag advies:

 • Vermijd om het woord 'knippen' te gebruiken, wat voor sommige kinderen eng kan zijn.
 • Gebruik bijnamen zoals “windmachine” voor de föhn of “Mr. Kietel” voor de tondeuse, zodat ze minder bang zijn voor de geluiden van deze apparaten.
 • Vergeet vooral niet om zelf te ontspannen! Als je nerveus of overdreven emotioneel bent, zal je kind dat meteen oppikken. Zoals we eerder al hebben vermeld, is de eerste knipbeurt van een baby vaak moeilijker voor de ouders dan voor het kind!
 • Als je kind het moeilijk vindt om in de stoel te zitten, laat hem of haar tijdens het knippen op je schoot zitten.
 • Vergeet ook niet om de eerste lok haar voor je kind zijn of haar babyboek te redden! Het haar van je kind zal waarschijnlijk in kleur of textuur veranderen als hij of zij ouder wordt. In vele kapsalons wordt de gelegenheid in de bloemetjes gezet met een gepersonaliseerd certificaat van de eerste knipbeurt.

Wel of niet het haar scheren van mijn baby?

In veel Aziatische culturen wordt aangenomen dat het scheren van de eerste haardos van een baby de haargroei bevordert. Het is niet ongebruikelijk om jonge baby's te zien wiens hoofden volledig zijn kaal geschoren, in de hoop dat hun lokken dikker, voller en gezonder worden. Maar er is eenvoudig geen bewijs dat suggereert dat deze praktijk überhaupt nuttig is. We zijn allemaal geboren met een specifiek aantal haarzakjes op ons hoofd. Deze follikels zijn eigenlijk zakken waaruit het haar groeit. De follikels bepalen hoeveel haar we gedurende ons hele leven zullen hebben en dicteren ook de textuur en het type haar: fijn, medium, grof, recht, golvend of krullend. Het aantal haarzakjes dat we hebben, zou genetisch voorbestemd zijn en kan daarom niet worden veranderd. Het haar scheren van je baby om meer haar te krijgen, is dus zinloos. Misschien wil je je baby een coole look geven, maar een andere goede reden om te wachten met het scheren van het hoofd van je kind totdat hij of zij veel ouder is, is dat het scheren letsel en irritatie kan veroorzaken. De bovenkant van een baby's hoofd, genaamd de fontanelle, is bijzonder zacht omdat zijn schedelbeenderen nog niet volledig aan elkaar zijn gegroeid.

Ook het wassen van je baby's haar en hoofdhuid is belangrijk

Een goede hygiëne van het haar en de hoofdhuid is belangrijk om je kind te helpen aan een gezonde haardos. Ouders worden geadviseerd om de hoofdhuid van hun baby regelmatig te wassen. In sommige gevallen, wanneer de hoofdhuid van een baby niet vaak wordt gewassen, kunnen de natuurlijke hoofdhuidafscheidingen stollen en veranderen in olieachtige, geelachtig bruine vlokken dat “berg” wordt genoemd. Deze aandoening is niet ernstig, maar het kan er onaangenaam uitzien en aanvoelen. Net als roos bij volwassenen is deze aandoening gemakkelijk te behandelen met dagelijkse hoofdhuidreiniging. Hiervoor wordt een milde of medicinale shampoo gebruikt om de korstjes los te maken en te verwijderen.

Zelf het haar knippen van je baby

Als je baby veel haar heeft en je wilt dat het getrimd wordt voordat je hem of haar wilt meenemen naar het kapsalon voor een echt knipbeurt, dan kun je het bijknippen uiteraard thuis zelf doen. Wees gewoon voorbereid op een minder dan perfecte uitkomst. Een goede schaar maakt het gemakkelijker om snel en gelijkmatig te knippen – een oude schaar kan haren trekken, wat ongelijkmatige sneden veroorzaakt en ongetwijfeld ook je baby aan het huilen zal zetten. Als je van plan bent het haar van je kind regelmatig zelf te knippen, overweeg dan om een professionele __schaar te kopen voor het knippen van het haar van je baby. Als je baby tegenstribbelt of gewoon te onrustig is, probeer het dan de volgende dag opnieuw. Of je kunt het trimmen proberen toe te passen terwijl je baby slaapt om het hele gebeuren netjes en veilig te houden. Heel wat ouders gebruiken deze techniek ook om de nagels van hun baby te knippen.

Zorg voor afleiding tijdens het knippen

Het geheim voor het knippen van je baby's haar, ligt in voldoende afleiding. De reden waarom de meeste kinderen het niet leuk vinden om hun haar te laten knippen, is puur omdat ze bang zijn voor de schaar en de spuitfles. Je kind laten wennen en afleiding maken knipbeurten een stuk eenvoudiger. Zo kan televisie kijken al grote wonderen verrichten. Maar als het in het begin toch stroef blijft verlopen, bewaar dan jouw geduld! Je geduld verliezen lost het probleem niet op en zal het alleen maar erger maken. Kappers met ervaring weten dat jonge kinderen hun lastigste klanten kunnen zijn, maar ze zullen je ook helpen en ondersteunen tijdens de eerste knipbeurt van je kind.