Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog ‘even’ wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept ’tijd’ en vooral het concept ‘wachten’ is voor kinderen soms lastig te bevatten…  De aftelkalenders die wij vonden download en print je helemaal gratis!

Sinterklaas aftelkalender gebruiken

Sinterklaas aftelkalender - pepernoten en sint en piet

Behalve dat het voor ons ouders fijn is om niet dagelijks de vragen ‘wanneer mag ik mijn schoen zetten?’ of ‘wanneer komt Sinterklaas?’ te hoeven beantwoorden, is een Sinterklaas aftelkalender ook heel leerzaam en heel leuk. Je maakt de tijd inzichtelijk tussen de intocht en pakjesavond, het is een gezellig moment samen om de dag mee te beginnen en het kan de start zijn van het leren van cijfers en de dagen van de week.

Download gratis Sinterklaas aftelkalender

Vanaf het moment dat onze zoon enigszins door had wat het feest Sinterklaas inhoudt en dat er schoenen gezet mogen worden en er een pakjesavond is, maak ik al gebruik van een Sinterklaas aftelkalender. Of nou ja, nadat ik eerst twee dagen had moeten aanhoren of hij vandaag zijn schoen mocht zetten. Toen dacht ik: dit moet ik anders aanpakken. Dus die kalender komt er ieder jaar, inclusief de omcirkelde zaterdagen wanneer hij zijn schoen mag zetten. Duidelijker kan niet!

Mijn favoriet is die van de site Liefs van Cindy: Download de gratis aftelkalender van LiefsvanCindy.nl, deze kun je direct printen. Een handige zwart-wit poster met leuke Sint en Piet plaatjes. Je kunt je kind dan iedere ochtend de dagen laten inkleuren, aankruisen of er een leuk (Sinterklaas)stickertje opplakken.

sinterklaas aftelkalender sinterklaas-houdt-cadeautje-in-handen

De gratis Sinterklaas aftelkalender van Gezinnig krijg je in je mailbox en heeft ook nog ruimte voor een paar cadeausuggesties en een challenge met 10 dingen die je moet doen voor 5 december, zoals de chocoladeletters in de supermarkt in de naam van je favoriete sportclub leggen, een fopcadeautje inpakken voor een van je ouders en briefje maken met drie lieve/leuke/knappe dingen die je afgelopen jaar hebt gedaan.

Ook Havetohave.nl heeft een leuke aftelkalender die je zelf gratis kunt printen en waar je iedere dag een plaatje kunt inkleuren. Download hier de gratis Sinterklaas aftelkalender van Havetohave.nl

Schoen zetten

Ook handig om te doen om discussies te voorkomen en duidelijkheid te geven aan je kind: op de Sinterklaas aftelkalender kun je van tevoren aangeven wanneer de schoenen mogen worden gezet. Teken een schoentje bij de dag dat ze hun schoen mogen zetten. Of zet simpelweg een cirkel om de ‘schoenzetdagen’. Dat is handig om te weten voor je kind, maar ook voor jezelf. Weet je tenminste wanneer en hoeveel schoencadeautjes je in huis moet halen. Ik zeg dit vooral voor mezelf, aangezien ik vorig jaar een keer halsoverkop iets in huis moest halen…

En zodra december is aangebroken, kun je ook meteen de gratis kerst aftelkalender ophangen!

Sinterklaas aftelkalender - schoen zetten

PS. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor leuke surprises? Lees dan het blog leuke sinterklaas surprises gemaakt van een schoenendoos!