De beste fopspenen zijn eigenlijk de spenen die je baby zelf uitkiest. Maar met zoveel soorten aan fopspenen, hoe weet je waar je moet beginnen om de juiste te kiezen? De belangrijkste factor in het kiezen van een fopspeen, is dat je baby ook van fopspenen moet houden. Misschien verkiest jouw baby duimzuigen boven een fopspeen. Voordat je dus een dozijn van één merk koopt, probeer je beter verschillende merken, zodat je weet wat je baby leuk vindt. Daarnaast dien je bij het kiezen van een fopspeen ook rekening te houden met de leeftijd van je kind. Het is dus erg belangrijk om de etikettering te lezen. Fopspenen die zijn ontworpen voor baby's zijn niet bedoeld voor peuters en omgekeerd. Een verkeerde fopspeen in de verkeerde mond kan gevaarlijk zijn!

Wat zijn orthodontische fopspenen?

Als je de beslissing hebt genomen om je baby een fopspeen aan te bieden, bevelen veel kinderartsen en tandartsen een orthodontische fopspeen aan. Orthodontische fopspenen zijn ontworpen om latere tandafwijkingen en orthodontische problemen te voorkomen. Een orthodontische fopspeen heeft een tepel die aan de onderkant is afgeplat en aan de bovenkant is afgerond. Ze zijn speciaal ontworpen om de vorm van het ontwikkelende verhemelte en de kaak van een baby te ondersteunen. Tijdens het zuigen zijn ze heel flexibel in de mond van de baby, net als de tepel van de moeder. Dit om de meest natuurlijke zuigwerking te bieden en de druk op het tandvlees en de ontwikkelende tanden te verminderen. Daarnaast hebben studies aangetoond dat orthodontische fopspenen minder bijtproblemen veroorzaken dan de traditionele ronde fopspenen. De beste preventie tegen gebitsschade is echter een beperking van de fopspeentijd en het wegnemen van de fopspeen nadat je kind de leeftijd van een jaar heeft bereikt. Ook al gaat het om orthodontische fopspenen. Maar hoe we het ook draaien of keren, baby's houden van fopspenen! Hieronder vind je een lijst voor het vinden van de perfecte fopspeen voor je baby.

Fopspeen topkeuzes

Denk bij het maken van je keuze vooral aan de voortdurende lichamelijke ontwikkeling van je baby. Het is ook beter om fopspenen te gebruiken die geventileerd zijn. Door de ventilatie kan lucht door de fopspeen gaan terwijl je baby zuigt, hierdoor vermindert de druk in de mond en op de tanden die zich ontwikkelen.

Philips Advent Soothie

De Philips Avent Soothie is de fopspeen die de meeste ziekenhuizen aanbevelen voor baby's vanaf de geboorte. Het is eveneens de fopspeen die de meeste ziekenhuizen gebruiken. De Avent Soothie is een van de beste voor baby's jonger dan zes maanden en borstvoeding krijgen. De reden hiervoor is de gelijkenis met de ronde vorm van de tepels. Met twee verschillende ontwerpen, één voor nul tot drie maanden en één voor ouder dan drie maanden, is deze fopspeen ideaal voor pasgeboren baby's. De fopspeen is latexvrij en heeft de juiste grootte voor de mond van je baby. De Avent Soothie is gemaakt van siliconen van ziekenhuiskwaliteit. Heel wat moeders die borstvoeding geven, kiezen deze fopspeen. Simpelweg omdat de tepel van de fopspeen niet alleen speciaal ontworpen is om de ontwikkelende tanden en het tandvlees van je baby te ondersteunen en te helpen, maar ook omdat de tepel echt lijkt en aanvoelt op de tepel van de moeder.

Fopspenen voor pasgeboren baby's

 • De Moustache-fopspeen voor pasgeboren baby's zorgt ervoor dat zowel jij als je baby helemaal vanaf het ziekenhuis naar huis glimlachen.
 • De Playtex Binky siliconen fopspeen voor pasgeboren baby's is geventileerd, wat als een belangrijk kenmerk wordt aanbevolen.
 • De NUK Advanced Newborn orthodontische fopspeen in maat 0 is een van de beste fopspenen. De fopspeen is speciaal ontworpen voor de kleine mondjes van pasgeboren baby's.
 • De Mam Start Newborn BPA-vrije fopspeen is ontworpen door vooraanstaande pediatrische tandartsen en ontwikkelingspsychologen. Het model van de fopspeen past zich aan elke positie van de mond van de baby aan.
 • Ouders beleven heel wat plezier met de Ulubulu Mute Button/ Pull-to-Sound-alarm fopspenen. Het geluid laat iedereen weten hoe gelukkig de baby is met zijn of haar fopspeen.

Fopspenen voor baby's die borstvoeding krijgen

Baby's die borstvoeding krijgen, verkiezen meestal de fopspenen met een meer afgeronde tepelvorm. Het is echter belangrijk om te onthouden dat zelfs de populairste ronde fopspenen alleen goed zijn totdat je kind tanden krijgt.

 • De topkeuze die hierboven al werd vermeld, de Philips Avent BPA-vrije Soothie fopspeen, is geweldig voor baby's die borstvoeding krijgen.
 • De Nuby Ortho Softflex fopspeen imiteert de borst van de moeder en is zo ontworpen om flexibel te zijn in de zuigwerking.

Als je baby tandjes krijgt

Nadat kinderen tanden hebben gekregen, moet de vorm van de fopspeen veranderen in een orthodontische tepel. Orthodontische fopspenen hebben een andere vorm om te voorkomen dat de tanden uit hun positie raken en zijn gemaakt van een duurzamer plastic dat beter bestand is tegen wrijving.

 • De Playtex OrthoPro fopspeen is vervaardigt uit siliconen en masseert op natuurlijke wijze het tandvlees en bevordert een gezonde tandontwikkeling van baby's.
 • De Nuby Gum Eez bijtringen zijn speciaal ontworpen om doorgebroken tandjes te masseren. Deze bijtringen worden vast en zeker het favoriete soort fopspeen van je baby die tandjes krijgt.
 • De RazBaby fopspeen is vervaardigd van siliconen en heeft een leuke, hobbelige textuur die de pijn vermindert van baby's die tandjes krijgen.

Fopspenen voor oudere baby's en peuters

Naarmate je kind ouder wordt, heeft hij of zij een grotere en sterkere fopspeen nodig.

 • De NUK Disney Minnie Mouse is een orthodontische fopspeen gemaakt van siliconen en vast en zeker de beste vriend voor je zes tot 18 maanden oude baby.
 • De NUK Juicy fopspeentrainer is gemakkelijk terug te vinden in een stapel speelgoed.
 • Kun je de fopspeen midden in de nacht niet vinden? Met de Philips Avent BPA-vrije nachtfopspeen en de lichtgevende handvatten is het probleem zo opgelost.
 • Nu het imitatiegedrag van je baby op volle gang is en je kind misschien wel een even grote sportfan is als papa (of mama), bestaater geen twijfel over het feit dat je kind de orthodontische NUK Sports fopspeen goed kan gebruiken. De fopspeen is vervaardigd uit siliconen en is decoratief en duurzaam. Perfect om vanop de zijlijn mee te supporteren met mama of papa en volledig mee op te gaan in het gebeuren!

Juiste verzorging van de fopspeen

 • Zorg ervoor dat je de fopspeen van je baby zo schoon mogelijk houdt (steriliseer het ding op regelmatige basis zoals je ook doet met hun flessen).
 • Controleer de fopspeen regelmatig op scheurtjes, spleten en gaten die ziektekiemen kunnen opsluiten.
 • Vervang met regelmaat de fopspeen van je baby (zoals je ook bij een tandenborstel zou doen).
 • Stel grenzen aan de tijdstippen waarop je je baby zijn of haar fopspeen geeft, zoals bijvoorbeeld enkel voor het slapen gaan of wanneer ze zich niet goed voelt. Geef de fopspeen niet de ganse dag aan je baby en probeer het gebruik ervan af te leren van zodra je baby zijn of haar eerste verjaardag viert.

Extra gebruikstips

 • Gebruik een merk dat vrij is van bisfenol-A (BPA). Studies hebben bezorgdheid geuit over de effecten ervan op baby's.
 • Een fopspeen beveiligen met een koord is een wurgend gevaar voor je baby.
 • Laat kinderen geen fopspeen delen. Je wilt niet dat ze kiemen delen. Reinig fopspenen ook met zeep en heet water om ze schoon te houden.
 • Geef de fopspeen aan je kind zoals hij is. De fopspeen zoeter maken, kan de tanden van je kind behoorlijk schaden.