Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je baby wordt steeds meer eenkennig als je baby 5 maanden oud is. Ook is de baby volop in beweging: hij grijpt en rolt continu. Ook kan de baby al gaan tijgeren.
Wat kun je verwachten als je baby 5 maanden oud is?
Een maand geleden, toen je baby 4 maanden oud was, liet jouw baby nog aan iedereen zijn glimlach en schaterlach zien, nu is dat anders. Hoewel hij nog steeds vol interesse kijkt naar alle gezichten om hem heen, lacht hij niet meer zo gemakkelijk naar iedereen. Daarin wordt jouw baby steeds selectiever. Als je met je baby in een grote groep bent, dan merk je dat hij het liefst bij jou in de buurt is en zich wat ongemakkelijk voelt. Het kan goed zijn dat jouw baby eenkennig wordt, waarbij hij een voorkeur krijgt van jouw gezelschap en eventueel die van jouw partner boven die van anderen.
Ontwikkeling als je baby 5 maanden oud is: grijpen en rollen
Al een tijdje is je baby bezig met het trainen van zijn spieren. Hij is druk in de weer met om zich heen grijpen, trappelen en heen en weer bewegen. De kans is groot dat jouw baby door heeft hoe hij moet rollen over de grond en dat hij gericht dingen vastpakt.
Motorische ontwikkeling
Als een baby 5 maanden oud is, dan weegt hij gemiddeld 7900 gram en heeft hij een lengte van 66 centimeter. Ten opzichte van zijn geboortegewicht en lengte is jouw baby flink gegroeid. Motorisch is jouw baby veel sterker geworden.
Nu je baby 5 maanden oud is, kan hij bijna niet meer stil op jouw schoot zitten, hij is bijna continu in beweging. Hij trapt keihard met zijn voeten en slaat met zijn handen in het rond. Ook kan hij al veel gerichter bewegen: hij kan gericht naar dingen grijpen, zoals naar jouw haren en hij kan zijn handen en voeten afzetten als hij op de grond ligt. Misschien heeft hij ook al door welke bewegingen hij moet maken om zich te kunnen omrollen en om te tijgeren.
Het kan zelfs zo zijn dat jouw baby al kan kruipen of zitten (zonder steun). Als dat het geval is, dan is jouw baby waarschijnlijk een beweeglijk kind. Wat elke baby van 5 maanden wel kan is zijn hoofd rechtop houden. Een steuntje achter het hoofd is niet meer nodig. Is jouw baby verder nog niet zo beweeglijk? Leg je baby dan geregeld op zijn buik en probeer ook op andere manieren de beweging van de baby te stimuleren.
Zintuigelijke ontwikkeling
Als je baby 5 maanden oud is, zijn de zintuigen volop in ontwikkeling. Je baby krijgt oog voor detail en is hierdoor druk bezig met het kijken naar al het moois om hem heen. Het gehoor van de baby wordt ook steeds beter. Een baby van 5 maanden hoort al een duidelijk verschil in intonatie, waardoor hij het verschil hoort tussen afwijzing en goedkeuring. Uit zijn mondje komen vele geluiden, die vooral gorgelend en pruttelend klinken. Het is een grappig gezicht hoe hij zijn lippen tuit, zijn tong uitsteekt en heel hard blaast. Het scheetgeluidje dat er dan ontstaat, doet jullie steeds weer lachen, zeker als er bij de mond van je baby op datzelfde moment ook belletjes ontstaan.
Cognitieve ontwikkeling
Je zult merken dan jouw baby steeds meer een eigen karakter krijgt. Dat komt doordat zijn hersenen zich ontwikkelen en je baby door middel van doen en ervaren steeds beter weet wat hij wil. Wat hij leuk vindt, doet hij vaker. Wat hij minder boeiend vindt, laat hij een volgende keer achterwege.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Hoewel je baby eenkennig wordt, is je baby sociaal-emotioneel volop in ontwikkeling. Als een baby 5 maanden is, kan hij al redelijk goed duidelijk maken wat hij wil, ook zonder te huilen. Door middel van verschillende gezichtsuitdrukkingen, geluiden die de baby maakt en bewegingen kun jij steeds beter aflezen wat er in jouw kleintje omgaat. Dat hij zichzelf even wat minder laat zien bij anderen, kan geen kwaad. Het is juist gezond dat een kind aftast wie wel en wie niet te vertrouwen is.
Taalontwikkeling
Echte woorden zijn nog te moeilijk als een baby 5 maanden oud is, maar brabbelen doet jouw baby al veel. Of toch nog niet? Dan is de kans groot dat jouw kind gewoon niet zo’n prater is, dat hij meer interesse heeft voor bewegen of observeren. Maak je geen zorgen, voor alles komt een moment; wanneer dit precies is, verschilt per kind.
Moeder van een baby 5 maanden oud: hoe gaat het met jouw lijf?
Hoe voel jij je nu je baby 5 maanden oud is? Gaat het lichamelijk alweer wat beter met je? Ziet jouw lijf er alweer als vanouds uit of loop jij nog rond met overtollige kilo’s en een lijf waar je niet zo trots op bent? Je hebt natuurlijk uitzonderingen, maar bij veel vrouwen duurt het wel even voor ze zich lichamelijk weer de oude voelen en ook bij best veel vrouwen lukt dit nooit. Wees maar blij met het feit dat je een prachtig kind hebt gekregen, dat jouw lichaam er door is verandert heb je daar vast wel voor over. Geef je lichaam gewoon de tijd om te herstellen.
Uiteraard is het goed om gezond te eten en om in beweging te zijn. Intensief sporten mag nog niet, maar een wandeling, fietstocht of baantjes strekken in het zwembad is een heel goed idee. Je krijgt er niet alleen een beter lichaam van, maar ook meer energie. Slaap je trouwens al wat beter? Waarschijnlijk heeft jouw baby inmiddels een redelijk dag- en nachtritme te pakken. Is hij al aan het doorslapen ’s nachts? Ga ’s avonds lekker op tijd op bed en pak wat extra uurtjes slaapt. Krijgt jouw baby nog een late avondvoeding? Laat deze dan eens als flesvoeding door jouw partner geven.
Wat moet je doen als je baby 5 maanden is?
Als een baby 5 maanden oud is, dan geniet hij ervan om samen met jou in een spiegel te kijken. Het is een grappig gezicht hoe jouw baby schrikt als jij gaat praten. Deze schrikreactie komt doordat je baby het geluid naast zich hoort en jou voor zich ziet. Hij zal vervolgens zijn gezicht naar jou toe draaien en nogmaals schrikken, want hoe kan dat nou: daar is mama alweer. Zijn er dan twee van? Het kan zijn dat je baby schrikt, maar het kan ook zijn dat jouw baby in een schaterlach schiet. En jij lacht natuurlijk met hem mee.
Tip van de maand: Speel ‘kiekeboe’ met je baby
Je baby gaat inzien dat er een gevolg komt op een actie. Als er onverwachts iets gebeurt, dan vindt hij dat prachtig. Dus doe jij je handen voor je gezicht en neem je ze plotseling weg, waardoor jouw gezicht verschijnt, dan vindt jouw baby dat prachtig, zeker wanneer je er ‘kiekeboe’ bij roept. Je kunt je ook achter een meubelstuk of een deur verstoppen en ineens tevoorschijn komen. Wissel ook eens van gezichtsuitdrukkingen, zoals een blij, verbaasd of een grappig gezicht.