4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Borstvoeding of flesvoeding? Een tijdloze discussie. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van beide voedingsmethoden? Is het een kwestie van eigen voorkeur of is er één superieur?

Over dit onderwerp wordt veel gesproken en bestaan vele meningen. Wanneer een moeder flesvoeding geeft wordt snel verweten dat zij haar kind niet de beste optie biedt en wanneer een moeder borstvoeding geeft wordt wel eens gezegd dat zij zichzelf wegcijfert en weinig tijd voor zichzelf heeft. Al jaren zijn wetenschappers bezig met de voor- en nadelen van beide voedingsmethoden te analyseren en geregeld komen er nieuwe resultaten naar boven. In dit artikel bespreken we het verschil in borst- en flesvoeding uitgebreid.

De voordelen van borstvoeding

Het geven van borstvoeding creëert een intiem moment waar zowel baby als moeder samen van genieten. Moedermelk bevat altijd de juiste voedingsstoffen die het kind nodig heeft en deze verhoudingen passen zich in de loop van de tijd aan, naarmate de baby groeit. Behalve de juiste voedingsstoffen bevat moedermelk eveneens antistoffen, die belangrijk zijn voor het immuunsysteem van je baby. Een ander voordeel is de automatische vraag en aanbod verhouding. Als je baby honger heeft is er melk beschikbaar en het kan stoppen met drinken zodra het zich verzadigd voelt. Je draagt moedermelk altijd automatisch bij je dus geen gedoe met voedingen voorbereiden en meenemen. Wanneer je het liever op een ander moment of door iemand anders laat geven, dan heb je altijd de mogelijkheid om het af te kolven. Borstvoeding heeft altijd de juiste temperatuur en hoeft dus nooit verwarmd te worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby's die borstvoeding hebben gekregen, op latere leeftijd minder kans op overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten hebben.

Borstvoeding geven heeft veel voordelen voor het kind, maar ook de moeder heeft er baat bij. Borstvoeding stimuleert de hormonale cascade waardoor je baarmoeder na de bevalling krachtiger samentrekt en de bloedige uitvloed beperkt. Wanneer je uitsluitend borstvoeding geeft is dit vanwege de hormonale stimulatie tevens een betrouwbare en natuurlijk vorm van anticonceptie. Bovendien blijft je menstruatie daarmee dus ook langer uit, wat mooi meegenomen is. Tot slot is het geven van borstvoeding financieel natuurlijk gunstig want het kost helemaal niets! Lees hier meer over de voordelen van borstvoeding.

De voordelen van flesvoeding

Het grootste voordeel van flesvoeding is de onafhankelijkheid van de moeder. De moeder hoeft niet altijd in de buurt van de baby te blijven en heeft daardoor ook meer tijd voor zichzelf. Flesvoeding is voor de partner ook een kans om meer betrokken te zijn bij de verzorging van de baby. Bovendien wordt de privacy van de moeder minder geschonden omdat je geen borstvoeding in het openbaar hoeft te geven. Een ander voordeel is dat je precies kan monitoren hoeveel de baby heeft gedronken. Vooral als er twijfels zijn of de baby de juiste groei doormaakt en of het voldoende voeding binnen krijgt kan dit van belang zijn. Als moeder ben je tijdens flesvoeding minder beperkt in wat je eet of drinkt en welke medicatie je neemt. De baby krijgt jouw melk niet binnen.

De nadelen van borstvoeding

Borstvoeding kan klachten veroorzaken voor de moeder. Het kan gevoelig of zelf pijnlijk zijn. Bovendien kan het een een borstontsteking veroorzaken. Het geven van borstvoeding kost veel energie en sommige moeders merken dus dat zij de hele dag erg vermoeid zijn. Zoals eerder genoemd kan alleen de moeder het geven en moet zij dus altijd bij de baby zijn. Het kan erg lastig zijn om bijvoorbeeld tijdens werk of bij bezoek aan vrienden een ruimte te krijgen met voldoende privacy. Borstvoeding is voor het kind ook niet altijd even makkelijk, vooral niet in het begin. Zo kunnen er problemen zijn met aanleggen. Een ander nadeel van borstvoeding is dat de moeder rekening moet houden met inname van alcohol en cafeïne. Beiden kunnen over gaan in de moedermelk en kunnen dus in grotere hoeveelheden gevaarlijk zijn voor het kind. Borstvoeding is niet voor iedereen mogelijk. 

De nadelen van flesvoeding

Het klaarmaken en schoonmaken van de spenen en flesjes kost tijd en moeite. Als je een dagje weg gaat moet je altijd zorgen dat je voldoende melk bij je hebt en dat er een mogelijkheid is om het op te warmen. Het belangrijkste argument tegen flesvoeding is dat het niet precies dezelfde samenstelling heeft als moedermelk en daarmee dus niet precies op de baby is afgestemd. Tot slot brengt flesvoeding natuurlijk meer kosten met zich mee.

Alles op een rijtje

Fles- of borstvoeding? Zo zwart wit hoeft het natuurlijk niet te zijn. Een combinatie is daarbij natuurlijk ook mogelijk. Op die manier kan je ook beoordelen hoe je baby op beide voedingen reageert. Daarnaast is het natuurlijk altijd een goede optie om borstvoeding te proberen. Mocht dit niet bevallen of niet goed gaan, dan is er altijd de mogelijkheid om over te stappen op flesvoeding.

Borstvoeding of flesvoeding

Als we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen dan zien we dat borstvoeding de perfecte samenstelling voor het kind heeft en dat onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook beter is voor de toekomstige gezondheid van het kind. Daarentegen geeft flesvoeding de moeder meer vrijheid. Het advies van de World Health Organization is om je baby de eerste 6 maanden alleen borstvoeding te geven en vervolgens tot het tweede levensjaar nog borstvoeding naast de normale voeding.

Uiteindelijk is er geen goed of slecht antwoord. Veel moeders hebben twijfels of ze nu wel de juiste keuze maken. Een kind komt ook prima terecht wanneer het vanaf het begin flesvoeding heeft gekregen. De moeder moet zich prettig voelen bij haar keus en moet daar niet veroordeeld om worden. Wanneer zij zich prettiger voelt bij meer vrijheid en gedeelde verantwoordelijkheid over de voedingsmomenten, zal zij zich gelukkiger voelen en meer genieten van het moederschap. Wanneer je als moeder goed in je vel zit, voelt je baby zich ook prettiger. Het is goed om je in beide methoden te verdiepen en advies in te winnen vanuit je omgeving, maar voel je vrij om de keuze te maken die het best bij jou en bij je levensstijl past.