Als een baby 9 maanden oud is, ontwikkelen de grove en fijne motoriek zich snel. De baby beweegt soepeler en sneller. Ook kan je baby kusjes geven. De moeder houdt haar baby nauwlettend in het oog en waakt voor gevaren.

Baby 9 maanden: Tijd om je huis babyproof te maken

Nu je baby 9 maanden is en door het huis aan het tijgeren of kruipen is, of dit bijna gaat doen, is het de hoogste tijd om je huis veilig te maken voor je baby. Of heb je dit allang gedaan? Of heb jij er minder haast mee, omdat jouw baby een observeerder is, die voornamelijk stil wil zitten? Misschien wordt jouw baby wel een billenschuiver? Hoe jouw kind ook vooruitkomt of straks vooruit gaat komen, jouw huis moet er goed op ingericht zijn. Baby’s zien nog geen gevaar. Baby’s stoppen alles in hun mond en klimmen zonder bang te zijn om te vallen. Dit zijn dingen die je kunt doen om je huis babyproof te maken:

  • Voorzie stopcontacten van kinderbeveiliging.
  • Berg kleine spulletjes op, zoals batterijen, punaises en elastiekjes.
  • Zet medicatie, schoonmaakspullen en scherpe voorwerpen in een gesloten kast. Plaats eventueel een tijdelijk slot op een keukenkastje of lade.
  • Plaats voor elke trapopgang een hekje.
  • Dek scherpe hoekjes af.

baby-maand-9-traphekje

Je kiest zelf hoe veilig je je huis maakt. Je kunt er voor kiezen om alle vazen met bloemen, potten met planten en andere breekbare spullen te verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om je baby te waarschuwen als hij eraan zit, zodat hij leert waar hij wel en niet mee mag spelen.

Let ook goed op wanneer je baby een afstandsbediening of ander apparaat met batterijen te pakken heeft. Met zijn kleine vingertjes houdt hij van prutsen en als hij een batterijtje te pakken heeft gaat het razendsnel richting zijn mond.

Drink je een kop thee, zet deze dan zo hoog mogelijk weg, totdat hij is afgekoeld. Je wilt het echt niet meemaken dat jouw baby kokend water over zich heen krijgt. Weet je dat jouw baby snel is met klimmen, let dan extra goed op.

Ontwikkeling als je baby 9 maanden oud is: soepele, snelle bewegingen

Je hebt het al vaak gedacht: wat groeit die kleine van mij toch snel, maar nu je baby 9 maanden oud is, denk je dat zeker. De baby gaat met sprongen vooruit in zijn ontwikkeling.

Motorische ontwikkeling

Gemiddeld is een baby van 9 maanden 72 centimeter lang. Hij weegt gemiddeld 8700 gram. Jouw kleine reus is volop in beweging. Na 9 maanden gaat je baby motorisch met sprongen vooruit. Zijn bewegingen waren al krachtig; nu worden ze ook sneller en soepeler. Zowel de grove als fijne motoriek verbetert als een baby 9 maanden oud is. Beweegt jouw baby al tijgerend, kruipend of billen schuivend vooruit? Klimt hij ook al omhoog?

Misschien is het je ook opgevallen dat je baby steeds preciezer dingen vast kan pakken. Hij pakt dingen niet meer met zijn complete hand vast in een vuist, maar tussen zijn duim en wijsvinger. Dit heet de primitieve pincetgreep. Ook kan hij nu steeds soepeler dingen met een hand vastpakken en ze vervolgens doorgeven in de andere hand.

baby-maand-9-motorische-ontwikkeling

Zintuigelijke ontwikkeling

Zowel het gehoor, het zicht, de reuk, de smaak en de tast hebben zich al flink ontwikkeld als je baby 9 maanden oud is. Opvallend is dat je kleintje de verschillende zintuigen ook steeds beter met elkaar laat samenwerken. Zo wordt de oog-hand coördinatie steeds sterker. Je baby kijkt dan nauwkeurig naar een voorwerp om hem vervolgens heel precies vast te pakken in de primitieve pincetgreep. Of hij kan door aandachtig te luisteren ontdekken waar een geluid makend speeltje ligt verstopt.

Cognitieve ontwikkeling

Dat actie reactie betekent, heeft jouw kleintje al heel goed in de gaten. Daar maakt hij veel gebruik van. Hij lacht, smijt en schreeuwt er vrolijk op los. Ook weet hij al heel goed dat hij nieuwe dingen leert, door het heel vaak te proberen. Steeds weer herhaalt hij bepaalde handelingen om dan vervolgens iets nieuws, zoals kruipen of iets kleins vastpakken, onder de knie te krijgen. Soms zie je een baby van 9 maanden bijna nadenken over hoe hij iets gaan gaat pakken of hoe hij eens zal gaan reageren.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kan jouw kleine al kusjes geven? Die kans is aanwezig als je baby 9 maanden oud is. Een paar maanden geleden kreeg je van hem al soms een aai, die aai veranderde langzaam in een kopje en nu komt hij met zijn mondje naar je toe en kijkt je diep in de ogen, vol liefde aan. Je baby kan daar geen genoeg van krijgen en jij ook niet. Wat voelen jullie je door al die kusjes intensief met elkaar verbonden.

Taalontwikkeling

’Dada, jaja, mama, papa’, je baby brabbelt de hele dag door. Soms lijkt het wel alsof hij praat met zijn speelgoed of aan het zingen is. Of is jouw baby nog niet zo’n prater? Taal kun je stimuleren door zelf heel veel te praten, te zingen en voor te lezen. Op het consultatiebureau kun je deze maand advies krijgen over het stimuleren van taal bij je baby.

voorlezen aan je baby

Moeder van een baby 9 maanden oud: vrijheid en grenzen

Nu je baby waarschijnlijk vooruitkomt, merk je dat je voortdurend bezig bent met opletten of alles goed gaat. Maar waar gaat het precies mis? Wat mag jouw baby wel en wat niet? Denk maar eens aan deze situaties.

  • met een afstandsbediening spelen
  • boeken uit de boekenkast trekken en ze vervolgens bestuderen
  • een keukenkast opentrekken en daar de pannen uit trekken om ze vervolgens als muziekinstrumenten te gebruiken
  • de trap omhoog kruipen

Je kunt ervoor kiezen om direct alle gevaarlijke, luidruchtige en rommel makende activiteiten van je baby te begrenzen of je kiest ervoor om ze wat meer in vrijheid de wereld te laten ontdekken. Een afweging die je bij een baby van 9 maanden maar al te vaak maakt. Hoe vrij je je baby laat, is aan jou.

Wat moet je doen als je baby 9 maanden is?

Toen je baby 8 maanden oud was, mocht je een keertje overslaan; nu je baby 9 maanden is, ga je weer eens langs bij het consultatiebureau. Gelukkig deze keer geen vaccinaties. Wel vindt er een algemene gezondheidscheck plaats, praten jullie over de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Ook de taalontwikkeling komt aan bod. Ligt je baby op schema en heb je eventuele tips of adviezen nodig?

Tip van de maand: Koop speeltjes om de fijne motoriek te trainen

Als je baby 9 maanden is, is hij druk bezig met het ontwikkelen van zijn oog-handcoördinatie. Hij probeert telkens dingen nauwkeurig te observeren om ze vervolgens tussen zijn duim en wijsvinger in de pincetgreep vast te pakken. In deze ontwikkeling kun je hem stimuleren door speeltjes te kopen die de fijne motoriek stimuleren, zoals een houten puzzel, xylofoon, kralenspiraal, motoriekcentrum, vormenstoof, duplo, treinbaan en hamertje tik.