Kun je de keuze tussen borstvoeding en flesvoeding niet maken? Geen probleem! Je kunt borstvoeding en flesvoeding namelijk ook combineren. Sommige vrouwen prefereren deze optie om zo het beste van beide kanten te kunnen krijgen. Maar het is ook een goede optie om borstvoeding mee aan te vullen wanneer dit nodig is. Hoe het werkt en wanneer dit handig uitkomt? In dit artikel vind je alles over de combinatie van borstvoeding en flesvoeding. Is het handig en wanneer komt het van pas.

Borstvoeding afbouwen

Hoe fijn het ook is, er komt een dag dat je de borstvoeding moet gaan afbouwen. Er bestaan geen regels voor, maar in de meeste gevallen wordt de overstap naar flesvoeding vanaf de zesde maand gemaakt. Er zijn uitzonderingen van kinderen die op hun vierde nog moedermelk drinken, maar dit is zeker niet aan te raden. Je kunt borstvoeding niet van de een op het andere moment stoppen. Je moet de borstvoeding gestaag afbouwen. Jouw lichaam is gewend om een bepaalde hoeveelheid moedermelk aan te maken. Het is een soort service dat werkt op vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar de moedermelk afneemt, zal de aanmaak ook minder worden. Je kunt dus flesvoeding en moedermelk goed combineren wanneer je de borstvoeding wilt afbouwen. Begin bij een voeding die je verwisselt met flesvoeding en ga zo langzaam maar zeker steeds meer voedingen van de borst afwisselingen met flesvoeding. Op deze manier kan jouw baby langzaam wennen aan de flesvoeding en kan jouw lichaam wennen aan de afname van borstvoeding.

Te weinig melkaanmaak

Niet elke vrouw maakt dezelfde hoeveelheid borstvoeding aan. Het kan soms frusterend zijn voor vrouwen wanneer het niet lukt om genoeg melk aan te maken. Je merkt al snel wanneer je te weinig hebt. Jouw kindje heeft honger en wil veel drinken, maar het lukt niet om de baby volledig te voeden. Hierdoor kunnen veel huilbuilen ontstaan bij de baby en kan het gewicht verliezen. Het is helemaal niet erg als je te weinig moedermelk aanmaakt. Je kunt dan jouw moedermelk combineren met flesvoeding. Op deze manier kun je borstvoeding blijven geven en krijgt jouw baby genoeg te eten. Kies bijvoorbeeld twee voedingmomenten om flesvoeding te geven. Op deze manier geef je jouw lichaam te tijd om meer melk aan te maken en hoeft jouw baby geen honger te hebben.

Moedermelk is bij iedere vrouw anders. Het maakt wel degelijk uit wat je eet. Wanneer je ongezond of te weinig eet, is de moedermelk niet optimaal. Ook in deze gevallen wordt het aangeraden om de borstvoeding te combineren met flesvoeding. Op deze manier krijgt jouw baby genoeg gezonde bouwstoffen binnen. Veel moeders willen uit schaamte niet toegeven dat de borstvoeding niet toereikend is. Het is niets om je voor te schamen. De ene baby heeft nu eenmaal meer nodig dan de andere. Door het te kunnen aanvullen kun je alsnog borstvoeding blijven geven.

De beste voeding

Sommige mensen zweren dat de combinatie van borstvoeding en flesvoeding zorgt voor de beste voeding voor een baby. Je zou het beste van twee werelden samenvoegen. Borstvoeding bevat namelijk veel antistoffen dat ontbreekt bij flesvoeding en flesvoeding is rijker in proteïne dan moedermelk. Er is geen medisch advies dat dit de beste vorm van voeding is. Het is zeker het beste van de twee werelden en zorgt voor een uitgebreide voeding. Je weet op deze manier zeker dat jouw kleine niets tekort komt.

Je kunt borstvoeding en flesvoeding goed combineren. Kies een aantal voedingen per dag die je met de fles doet en de andere met de borst. Het is ook een handige optie. Wanneer je op pad bent en je wil geen borstvoeding in het openbaar geven, kun je gewoon een flesje erbij pakken. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een optie.

Voeding en werk

De combinatie van flesvoeding en borstvoeding is misschien wel de beste wanneer we het hebben over werk. Wanneer jouw baby gewend is aan zowel borstvoeding en flesvoeding, kan er flesvoeding meegegeven worden aan de oppas/opvang. Jouw lichaam kan zich dan ook makkelijker aanpassen en je hoeft minder of niet te kolven op het werk. Het is een handige optie voor werkende moeders. Op deze manier heb je geen gedoe met kolven en houdbare moedermelk, je kunt gewoon een flesje meegeven.

Vanaf het begin

Vanaf de geboorte beginnen met het combineren van moedermelk en flesvoeding? De eerste dagen wordt het aangeraden om borstvoeding te geven. De eerste moedermelk zit vol met antistoffen die goed zijn voor het afweersysteem van jouw baby. De eerste dagen is het daarom aan te raden om alleen moedermelk te geven. Op deze manier kun je ook de aanmaak van moedermelk stimuleren. Vanaf een week of twee kun je borstvoeding en flesvoeding combineren. Begin met een flesje per dag om te zien hoe jouw baby reageert op de andere voeding. Op deze manier kan jouw lichaam zich ook aanpassen en minder melk gaan aanmaken. Je kunt dus zeker vanaf een vroeg stadium beginnen met het combineren van flesvoeding en borstvoeding. Alleen de eerste dagen/weken is het aan te raden om moedermelk te geven. Zowel voor de baby als voor de melkproductie.

Een goede band

Borstvoeding zorgt voor een goede band tussen moeder en kind. De huid op huid tijden bevorderen de band tussen moeder en kind. Jouw baby voelt zich veilig en vertrouwd. Het is daarom voor veel moeders een wens om borstvoeding te geven. Borstvoeding geven is moeder natuur op haar puurst. Mis je dit wanneer je flesvoeding geeft? Je mist wel degelijk het lichamelijke contact van het drinken uit de borst, maar je kunt met flesvoeding ook een goede band ontwikkelen met jouw baby. Het fijne is dat de papa op deze manier ook een band van jongs af aan kan opbouwen. Wanneer je flesvoeding geeft sta je er niet alleen voor met het voeden. Jouw partner kan ook helpen en op deze manier ook een veilige band creëren.

Is de combinatie van borstvoeding en flesvoeding de heilige graal op het gebied van voeding? Het is juist dat je op deze manier het beste van de twee werelden combineert. Jouw kindje krijgt zowel de antistoffen van borstvoeding binnen, als extra proteïne door de flesvoeding. Het is een goede en gezonde optie om jouw kindje beide voedingen te geven. Het is daarnaast ook handig wanneer je te weinig melk aanmaakt of wanneer je de borstvoeding wilt afbouwen. Het is een veilige optie voor jouw kindje en kan met de twee verschillende voedingen gezond opgroeien en ontwikkelen.