Met zijn handen grijpt de baby niet alleen, hij probeert er ook mee te communiceren. Als je baby 7 maanden is, herkent hij zijn naam en weet dat er op een actie een reactie volgt. De moeder heeft steeds meer contact met haar baby.

Baby 7 maanden: Steeds socialer

Merk je dat je steeds meer contact krijgt met je baby van 7 maanden? In een snel tempo ontwikkelt hij vele vaardigheden, waarmee hij ontdekt hoe hij adequaat op anderen kan reageren. Je baby laat nu niet meer alleen door middel van huilen, gezichtsuitdrukkingen en geluiden weten wat hij voelt of wil. Hij gebruikt nu ook zijn handen om jou dingen duidelijk te maken. Zo begint hij bijvoorbeeld te zwaaien, in zijn handen te klappen als hij blij is of balt hij zijn vuistjes als hij boos is als je baby 7 maanden oud is.

De kans is groot dat jouw baby zijn naam herkent. Roep je hem, dan kijkt hij op en komt hij misschien ook jouw kant op. Niet alleen moeders genieten van hun baby, die steeds socialer wordt, ook vaders doen dit. Een vader is vaak minder betrokken bij de eerste paar maanden van het leven van zijn kind. Dat komt doordat een moeder de baby in haar buik draagt, de baby baart, voorziet van borstvoeding en veel bij haar kleintje is door haar zwangerschapsverlof.

Door al haar zwangerschapshormonen komt er een moederinstinct in haar naar boven, waardoor zij dag- en nacht met veel liefde en gevoel zich op haar kleintje stort, met wie zij al een band voelt sinds hij in haar buik zat.

Dat is voor de man natuurlijk anders. Hij kijkt tijdens de zwangerschap van een afstandje toe en doet dit wellicht ook nog als zijn baby net is geboren, omdat hij simpelweg de kans niet krijgt. Als een baby 7 maanden is, wordt dit anders. Zijn baby gaat los van de moeder. Hij ontdekt meer op eigen houtje de wereld en is nu socialer, waardoor hij ook meer contact gaat maken met zijn vader. De baby is ín voor spelletjes en dat is de vader ook.

Ontwikkeling als je baby 7 maanden oud is: anderen imiteren

Als een baby 7 maanden is, kan hij niet alleen zelf goed communiceren; hij kan ook aandachtig observeren en imiteren. Naast gezichtsuitdrukkingen en geluiden imiteert hij nu ook gemoedstoestanden.

baby-maand-7-imiteren

Motorische ontwikkeling

Een baby van 7 maanden heeft gemiddeld een gewicht van 8300 gram en een lengte van bijna 70 centimeter. Hij past alweer in kledingmaat 68. Of heb jij een kleine reus en past jouw baby al in maat 74? Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw baby wat kleiner is dan gemiddeld. De ene baby is de ander niet, groeit niet in hetzelfde tempo en op dezelfde manier.

De verschillen tussen baby’s worden steeds groter, naarmate ze ouder worden. Ook in de motorische ontwikkeling van een baby van 7 maanden zijn er grote verschillen. Het ene kind kan pas net iets vastgrijpen, de ander kruipt al tijden rond. Wat kan jouw baby allemaal al? Omrollen, zijn hoofd rechtop houden, stevig zitten en/of tijgeren? Grappig bij het tijgeren is dat je baby sneller achteruit kan komen dan vooruit.

Zintuigelijke ontwikkeling

Als je baby 7 maanden is, is hij druk bezig met actie en reactie. Hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt hij iets dan reageert hij daarop. Dat houdt ook in dat je kleintje jou uit gaat testen. Zo gooit jouw kleine bijvoorbeeld telkens dingen op de grond en bekijkt vervolgens met een grijns op zijn gezicht hoe jij daar op reageert. Of hij krijgt een nieuwe groentehap en spuugt alles weer uit.

Cognitieve ontwikkeling

Wat wordt je kleintje toch slim. Dat zie je aan de wijze uitdrukking op zijn gezicht en aan de manier waarop hij handelt. Hoewel je baby van het een naar het andere gaat, zijn aandacht nog nauwelijks bij een bepaald iets kan houden, kijkt, luistert en voelt hij al wel met zijn volle aandacht. Ook voert hij doelgericht handelingen uit, zoals zwaaien, lachen en iets van alle kanten bekijken. Hij leert duidelijk van wat hij doet en is op de hoogte van het feit dat op zijn acties een reactie volgt.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Nu je baby 7 maanden oud is, maakt hij volop contact met iedereen. Hij kan dingen duidelijk maken door middel van huilen, geluiden, zijn gezichtsuitdrukkingen en gebaren met zijn handen. Ook verschillende gelaatsuitdrukkingen krijgt hij in de gaten. Hij gaat ze imiteren van anderen. Ziet hij een andere baby huilen, dan trekt hij ook een pruillip. Wordt er gelachen, dan lacht hij vrolijk mee. En is een van zijn ouders boos op zijn broer of zus, dan kijkt hij ook met een boos gezicht.

Dit is het begin van zijn ontdekkingstocht naar emoties. Nu doet hij de emoties alleen nog maar na, maar straks weet hij wat de verschillende emoties betekenen en gaat hij ze zelf ook voelen.

baby 7 maanden op ontdekkingstocht

Taalontwikkeling

Merk je dat jouw kleine steeds beter in staat is om verschillende geluiden na te zeggen. Langzaam wordt het voor hem mogelijk om ook complete woorden na te bootsen vanaf het moment dat je baby 7 maanden is. Wanneer dat precies is, verschilt van kind tot kind. Het kan zijn dat jouw baby al ‘mama’ kan zeggen. Het kan ook zijn dat jouw baby dat pas zegt als hij 2 jaar oud is.

Moeder van een baby 7 maanden oud: prijs je baby niet te veel de hemel in

Als je baby 7 maanden is kan hij steeds meer en ben jij een apetrotse moeder. Dat mag natuurlijk ook. Zeker als je een gezonde baby op de wereld hebt gezet, die zich prima ontwikkelt, is dat iets om blij mee te zijn. Toch lijkt het er soms op dat moeders enkel en alleen hun eigen kind geweldig vinden. Het is de manier waarop ze honderduit praten over hun kleine prins of prinses. ‘Weet je wat hij ook al kan? Hij kan al kruipen en zelfs al praten en laatst ging hij al bijna rechtop staan.’

Het is prima als je jouw verhalen met anderen wilt delen, maar besef wel dat anderen er niet altijd op zitten te wachten. Zeker niet als het moeders betreft wiens kind de dingen die jij benoemd nog niet kan. Ook voor een kinderloos stel, dat druk bezig is met het krijgen van kinderen, is het heel frustrerend om naar jouw verhalen te luisteren.

Wees selectief in met wie je over vol trots over jouw baby praat. Meestal zijn opa’s, oma’s en vaders er wel voor in; zij zijn zelf namelijk ook apetrots. Praat ook over andere dingen dan enkel jouw baby. Blijf ook luisteren naar de verhalen van anderen. Voor jouw draait alles om jouw kleine spruit, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Wat moet je doen als je baby 7 maanden is?

Als je baby 7 en een halve maand is, ga je met hem naar het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige doet dan een algemene gezondheidscheck en vraagt naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Ook wordt er gecheckt of je baby tandjes krijgt en advies gegeven over tanden poetsen bij je baby. Je krijgt daarnaast ook voorlichting, tips en advies over het geven van vaste voeding.

baby-maand-7-consultatiebureau

Tip van de maand: Zing beweegliedjes

Als je baby 7 maanden is is dan kan hij heel goed bewegingen nabootsen. Daarom is het een goed idee om beweegliedjes met hem te oefenen. Zing geregeld liedjes, zoals ‘Klap eens in je handjes’, ‘In de Maneschijn’ en ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en laat je baby lekker mee bewegen en genieten.