Een eerste tandartsbezoek met de kinderen naar een tandarts vergezellen, kan soms stress met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een eerste afspraak bij de tandarts minder angstaanjagend te maken. Lees deze slimme manieren van doen om het tandartsbezoek aangenaam te laten verlopen zonder tranendal.

Hoe leer je kinderen sommige angsten overwinnen

Als ouders zijn we gewend om knieën met schaafwonden te verzachten en fobieën te ontrafelen. Maar wat gebeurt er als een kind doodsbenauwd is voor iets dat je zelf ook vreest. Op welke manieren ga je de kinderen leren hoe je sommige angsten moet overwinnen als je daar zelf problemen mee hebt. Hieronder vijf handige trucs en tips voor het eerste tandartsbezoek met de kinderen.

Tip 1: Negatieve woorden over de tandarts vermijden

Veel ouders spreken op een beangstigende manier over de tandarts. Je beseft het misschien niet meteen, maar als je de neiging hebt de tandarts in een slecht daglicht te zetten, kan je best je woorden inslikken. Het woord pijn of naald bijvoorbeeld kan je best niet laten vallen. De kunst is anderzijds om niet tegen een kind te liegen en de waarheid te vertellen.

Tip 2: Probeer geen beloftes te doen

Het is niet zo vanzelfsprekend voor ouders om kinderen tijdens een eerste tandartsbezoek bang of in paniek te zien geraken. Wanneer een ouder zijn eigen angst voor een tandarts heeft, zou je wel eens in de verleiding kunnen komen om teveel emotionele troost te bieden. Zelfs voor dat het bezoek staat gepland. Het enige wat die overbezorgdheid doet is het versterken van ideeën over bloederige praktijken bij de tandarts. Dat werkt een heel beklemmend gevoel in de hand. Zoals eerder gezegd: wees vooral open en eerlijk tegenover jouw kind. Het zal je kind helpen. Vermijd leugens en loze beloftes. Als je kleintje geen zorgen maakt over pijn, moet je hier vooral niet op ingaan. In het andere geval hoef je alleen maar te zeggen of het wel of niet pijn doet.

Tip 3: Stress verminderen door je kind controle te geven

Als ouders vergeet je soms wel eens hoe angstaanjagend het is om een kind te zijn, die volledig afhankelijk is van de verwarrende aanwijzingen van een volwassen persoon. Dit is zeker het geval bij de tandarts. Ze worden vanuit de wachtkamer naar de stoel geleid, aangemaand braaf te zijn en vooral stil te zitten. Probeer bijvoorbeeld op voorhand eerder je kind zelf de weg te laten vinden naar de afspraakkamer als jij aan de beurt bent. Het geeft zelfvertrouwen. Je kan zelfs aanmoedigen om de tandarts een hand te schudden bij de verwelkoming wat meteen een vertrouwensband schept.

Tip 4: Verlaat nooit de tandartspraktijk en begin een gesprek

Jouw aanwezigheid in de tandartskamer zorgt er voor dat jouw kind zich geruggensteund voelt en zich onrechtstreeks comfortabeler gaat voelen. Jij bent de enige strohalm waar een kind zich in deze benauwde situatie aan kan vastklampen. Het kan ook helpen door de hele tijd te blijven praten om zo de aandacht af te leiden. Je kan ook een gesprek aanknopen met de tandarts waardoor je kind mee gaat luisteren.

Tip 5: Speel bij je thuis tandarts met een rollenspel

Voor dat je je kind meeneemt voor een eerste tandartsbezoek, kan je best eens de afspraak bij je thuis oefenen door middel van een rollenspel. Met een stoel, een spiegel en een tandenborstel kan je eenvoudig een eerste tandartsbezoek bij jouw thuis nabootsen. Je kan ze op een speelse wijze het echte verloop bij een tandarts uitleggen en de tanden in het echt laten poetsen.