De zomer is natuurlijk de leukste periode van het jaar. Het is de tijd dat veel mensen genieten van al het moois dat de gemiddelde zomer te bieden heeft. Over het algemeen zijn mensen ook veel vrolijker in de zomer en dat maakt de zomer dan ook zo uniek. Maar de zomer kent ook zo zijn gevaren. Zeker wanneer je kinderen hebt, moet je goed oppassen. In de zomer zijn er namelijk veel gevaren. Zo kan de zon erg fel zijn, waardoor je kind kan verbanden. En een kind dat is verbrand, dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Dit is namelijk zeer slecht voor een kind. Dit kan in de toekomst namelijk voor verschillende problemen zorgen. In dit artikel zullen een aantal tips worden gegeven hoe jij als ouder met je kind veilig de zomer door kan komen.

Zonnebrand

Wat zou een mens zonder zonnebrand moeten? Het is heel belangrijk, zeker in de zomer. Ga je met je kind naar buiten, dan is het altijd belangrijk om je kind in te smeren met zonnebrand. Met zonnebrand wordt de huid namelijk beschermd tegen de zon. Het is dan ook heel belangrijk om zonnebrand te gebruiken. Maar in welke situaties moet je zonnebrand gebruiken? Vraag je je ongetwijfeld af.

Naar het strand

Ga je met je kleuter naar het strand? Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Kinderen zijn over het algemeen gek op het strand. Heerlijk met de bal spelen of andere leuke activiteiten verrichten. Kinderen vinden het bijvoorbeeld ook leuk om kastelen en dergelijke te bouwen. Als ouder is het ook belangrijk om hier met je kind van te genieten. Let echter wel op dat het belangrijk dat je je kind goed insmeert. Koop een zonnebrand-crème van een hele hoge factor. Smeer je kind overal in, want dat minimaliseert het risico op verbranding. Het komt vaak voor dat bepaalde plekken vergeten worden. Let daar dus altijd goed op. Plekken die vaak worden vergeten zijn bijvoorbeeld de schouders, de nek, stukken van de rug, maar bijvoorbeeld ook de voeten. Let er dus op dat je je kind op al deze plekken insmeert om verdere problemen te voorkomen. Mocht je kind toch verbrand zijn, lees dan ook deze tips

Daarnaast is het te adviseren om je kind op het strand niet tussen 12 en 3 in de zon te laten. Dit is namelijk het meest felle moment van de dag. De zon brandt dan heel fel en soms heb je niet eens door dat het heel warm is. Dat is het verraderlijke van het strand. Door de wind lijkt het soms alsof het lekker koel. Wanneer je kind in deze periode echt in de zon moet, is het aan te raden om hem of haar goed te bepakken. Altijd een t-shirtje aan, zodat de zon daar zijn werk niet kan doen. Met al deze voorbereidingen is de kans groot dat alles goed gaat. Dus de vuistregel is: goed insmeren en niet van 12 tot 3 in de zon. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig opnieuw in te smeren. Je kunt beter een keer te veel insmeren dan een keer te weinig.

Of het nu op het strand is, of op een andere locatie. Het is altijd aan te raden om je kind een zonnebril op te doen wanneer het warm weer is. De ogen van mensen kunnen namelijk ook verbranden. Al gebeurt dat niet zo vaak, het is een zeer pijnlijk gevoel en dat wil je je kind natuurlijk niet aan doen. Maar naast verbranding van de ogen, is het over het algemeen heel slecht om met je ogen in de zon te zitten. Het is dan ook belangrijk om een goede zonnebril voor je kind te kopen. Een slechte, goedkope zonnebril kan zelfs averechts werken. Die glazen kunnen namelijk zo slecht zijn dat ze er juist voor zorgen dat de ogen nog slechter worden. Ga dus altijd naar een goede winkel en koop je zonnebril niet voor een prikje op één of andere markt. Laat je er ook goed over inlichten. Je wilt namelijk niet dat je kind op jonge leeftijd al problemen krijgt met de ogen. Als kind ontwikkelt alles namelijk nog en daarom is alles heel fragiel.

Tijdens het wandelen

Zonnebrand moet ook gebruikt worden tijdens het wandelen met je kleuter. Zeker wanneer het heel erg warm is en de zon schijnt. Een wandeling kan soms langer duren dan gepland. Het kan namelijk zo zijn dat je maar een klein stukje wilt gaan lopen met je kind. Een klein blokje om. Dan besef je ineens dat het toch wel erg lekker weer is. Om die reden besluit je om nog maar een blokje om te gaan. Maar als je vergeet zonnebrand mee te nemen, kan dit ervoor zorgen dat er ernstige problemen ontstaan. Zo kan je kind dan namelijk verbrand raken en dat wil je natuurlijk niet hebben. Probeer daarom altijd zonnebrand mee te nemen. En ook zonnebrand van een goede kwaliteit met een hoge factor. Soms heb je hele goedkope zonnebrand, maar dan werkt die niet goed. Dat wil je natuurlijk niet, want je wilt je kind altijd goed beschermen. Neem tijdens een wandeling dus altijd zonnebrand mee, zodat jij je kind tussentijds nog even kan insmeren.

Belangrijke mededelingen voor de zomer

Ook in de schaduw is het mogelijk om te verbranden. Veel ouders houden daar geen rekening mee, maar dat is dus wel belangrijk. Smeer je kind daarom ook in wanneer deze in de schaduw zit. Zeker wanneer deze een lange tijd in de schaduw zit. Weliswaar zul je niet zo snel verbranden als in de zon, maar toch is het belangrijk om geen enkel risico te nemen.

Wat veel mensen niet weten is dat uv-stralen ook door glas heen kunnen gaan. Zit je dus in de auto en schijnt de zon fel? In dat geval is het belangrijk om ook je kindje in te smeren wanneer deze in de auto zit. Het klinkt misschien overdreven, maar mocht je kind verbranden dan voel je je als ouders daar vaak wel schuldig over. Om die reden is het dan ook zo belangrijk dat er altijd goede voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Ook is een t-shirt niet de beste bescherming tegen de zon. Het werk weliswaar enigszins, maar zelfs met een t-shirt aan kun je verbranden. Het is dan ook belangrijk dat jij je kind dan dubbel gaat beveiligen. Smeer je kind bijvoorbeeld in met zonnebrand, maar doe tegelijkertijd een t-shirt aan. Op die manier minimaliseer je het risico dat je kind gaat verbranden. Ook bestaat er overigens uv-werende kleding. Deze kan je natuurlijk ook aanschaffen voor je kind. Je weet dan zeker dat de zonnestralen er niet voor zorgen dat je kind gaat verbranden.

Zorg er ook altijd voor dat je genoeg drinken bij je hebt. Kleuters communiceren vaak niet wanneer ze behoefte hebben aan vocht. Maar het is belangrijk dat jij als moeder daar altijd op voorbereid bent. Zorg er daarom voor dat je genoeg drinken meeneemt. Je wilt namelijk niet dat je kind dorst krijgt op een plek waar niks te drinken is. Op het strand kun je vaak wel wat drinken kopen, maar bij een leuke wandeling is die kans een stuk kleiner.

Veel ouders denken overigens ook dat een nat t-shirt evenveel bescherming gaat bieden dan een droog t-shirt. Dit is echter niet het geval. Als het t-shirt nat is, is de kans groot dat er veel minder bescherming wordt geboden. De uv-straal kan daar dan namelijk veel gemakkelijker doorheen. Probeer daar dus altijd rekening mee te houden. Als je kind een nat shirt aan heeft, is het dus verstandig om deze te vervangen. Neem daarom altijd verschillende t-shirts mee.

Ook op bewolkte dagen kun je verbranden. Wolken houden de uv-stralen wel enigszins tegen, maar het is niet zo dat je dan niet kan verbranden. Je kunt wel degelijk verbranden wanneer het onbewolkt is. Het tempo waarin je zou verbranden is wellicht wel wat lager, maar over het algemeen is het nog steeds mogelijk.

Conclusie

In de zomer is het kortom belangrijk om je kindje altijd goed te beschermen. De zon kan namelijk heel verraderlijk zijn. Als kind verbranden is over het algemeen ook nog eens gevaarlijker. Er is dan namelijk een grotere kans op het ontstaan van een melanoom in de toekomst. Dit is een ernstige vorm van huidkanker. Als je als kind vaak bent verbrand, is het risico op deze melanoom vergroot. Pas dus altijd goed op. Maar maak je natuurlijk niet te ongerust. De zomer staat namelijk voor plezier en als jij je aan alle adviezen in dit artikel houdt, is de kans groot dat je een geweldige zomer tegemoet gaat.