Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Een dagje uit naar de dierentuin, samen met de kids lekker zwemmen of gewoon een heerlijke picknick met het gezin in het park? Heerlijk! Maar… Zorg je er wel voor dat je kinderen niet verbranden?
Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de ouders hun kinderen – uiteraard per ongeluk – laat verbranden. En da’s natuurlijk geen goed nieuws. Hier lees je meer over wat je allemaal kunt doen om de verbranding te voorkomen, hoe je de symptomen herkent en hoe je je kind de volgende keer wel optimaal zou kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon! En wat kan je doen als je kind verbrand is door de zon? Ben je klaar voor de niet te missen tips? Lees dan snel verder!
Het KWF Kankerbestrijdingsfonds bracht redelijk opzienbarende cijfers uit. Zo blijkt dat maar liefst één op de zeven kinderen van vier tot elf jaar al eens ernstig verbrand is. Dat komt natuurlijk, doordat hun dunne huid nog helemaal in ontwikkeling is. Hierdoor is deze kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van de zon. En juist daarom moet je je kind ontzettend goed beschermen. We geven je graag een aantal tips mee om verbranding te voorkomen!
Zonnebrandcrème is een onmisbaar ingrediënt voor het recept van de ideale zomerdag en voor de verzorging van je peuter. Je smeert je kinderen voor de zekerheid een half uur van tevoren in. Dit doe je met een zonnebrandcrème met minstens factor 30 én je zorgt voor een lekker dikke laag. Vergeet zeker niet om je zoon of dochter op en achter de oren te smeren. Ook de voetjes zijn gevoelig en plekken als de randjes onder de zwemkleding worden vaak overgeslagen.
Maar je kan je kind nog extra beschermen, door hen uv-kleding aan te doen. Deze kleding beschermt extra tegen verbranding. Heb je dit niet in de kledingkast liggen? Dan helpt het natuurlijk ook al om bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen en een hip petje aan te doen. De hoofdhuid kan namelijk heel gevoelig zijn
Maar ook de ogen van een kind zijn natuurlijk gevoelig. Je weet zelf waarschijnlijk wel hoe fijn het is om een zonnebril te dragen. Maar ook voor je kroost kan het een hele opluchting zijn. Er zijn zelfs speciale zonnebrillen voor baby’s op de markt! Zorg er hierbij trouwens voor dat je wél een zonnebril met uv-werende glazen koopt.
We raden het je – zeker bij kleine kindjes – aan om hen tussen 12.00 en 15.00 helemaal uit de zon te houden. Baby’s tot twaalf maanden hou je trouwens sowieso liefst helemaal uit de zon. In de schaduw kan hij of zij toch ook lekker spelen? Maar hou ook hier de kritische kanttekening in je hoofd: zelfs in de schaduw kan je kind verbranden!
Maar hoe weet je nu of je kindje verbrand is of dat het toch iets ernstiger is? Wel, de verkleuring in de huid is natuurlijk het belangrijkste symptoom van verbranding. Dit zorgt voor pijn en ongemak.
Is de huid ‘gewoon’ rood? Dan is de verbranding niet per se ernstig. Je kan het thuis behandelen. Hoe je dit doet, lees je zo. Maar zie je dat er blaren verschijnen? Of vertoont je kind andere symptomen, zoals braken en koorts? Dan is het probleem waarschijnlijk ernstiger. Raadpleeg dan zeker je huisarts. Hij of zij zal je verder helpen.
Wanneer het huidje van je kind helaas toch verbrand is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de irritatie te verlichten. We geven je graag een paar tips mee, zodat jij dé expert wordt op vlak van Eerste Hulp bij Zonnebrand.
Laten we een aantal misvattingen uit de wereld helpen.
Onthoud ook dat de zon je vijand niet is. Het zorgt namelijk ook voor een heleboel positieve effecten! Je wordt er vrolijker van, het geeft je energie en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat dan weer perfect is voor de botopbouw. Je weet nu exact wat je moet doen om verbranding te vermijden én – in geval van nood – hoe je de verbranding optimaal kan verlichten. Dus… Geniet ook een beetje van die zon!