Kinderen zijn een prachtige aanvulling op het bestaan van een mens. Wanneer je eenmaal gesetteld bent, is het namelijk een leuke toevoeging en voortplanting hoort dan ook echt bij de natuur. Je kunt dan ook veel plezier hebben aan een kind, aangezien jijzelf ook een totale nieuwe wereld leert kennen als moeder zijnde. Een kind nemen is niet alleen een mooie aanvulling op het leven, maar bovendien ook nog eens een erg leuke ontwikkeling voor jezelf. Het krijgen van een kind maakt je namelijk automatisch een stuk volwassener. Je bent ineens verplicht om verantwoordelijkheid te nemen en dit ook op een goede manier te doen. Veel mensen proberen de perfecte ouders te zijn, maar de perfecte ouders bestaan natuurlijk niet. Je wilt het namelijk altijd goed doen, maar iedereen maakt fouten bij het opvoeden. Dit is een onderdeel van het leerproces en het is dan ook helemaal niet erg om af en toe fouten te maken. Daar leer je alleen maar van.

Kinderen nemen brengt echter ook wel bepaalde zorgen met zich mee. Zo ben je altijd bang dat er iets met je kind gaat gebeuren. Iets ergs. Dat wil je niet als ouder, maar soms is het onvermijdelijk dat je kind ziek wordt. Dit hoort namelijk bij het proces van ouder worden en er zijn vele kinderziektes die een kind moet doorstaan! Als ouder moet je dat zien te accepteren en er op een goede manier om mee weten te gaan. Bovendien zijn de meeste ziektes onschuldig en zijn ze ook makkelijk te behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hooikoorts bij je peuter. Hooikoorts kan veel voorkomen. Hooikoorts is natuurlijk een heel normaal verschijnsel. Ouderen hebben er vaak last van, maar kinderen ook. Bij dezen een aantal tips om hooikoorts te voorkomen of de klachten van hooikoorts te verlichten.

Tip 1: let op de symptomen

Allereerst moet er natuurlijk vastgesteld worden of er sprake is van hooikoorts. Pas dan moet je namelijk acties ondernemen, dus de vaststelling is belangrijk. Er zijn een aantal indicaties waaraan je kan aflezen dat je peuter last heeft van hooikoorts. Een symptoom van hooikoorts is een verstopte neus of een loopneus. Natuurlijk kan dit ook komen door verkoudheid of iets anders, maar bij hooikoorts komt een verstopte neus ook regelmatig voor. Als je kind dus vaak een verstopte neus heeft, kan dit een indicatie van hooikoorts zijn. Naast een loopneus is veel niezen ook een indicatie van hooikoorts. Vooral wanneer dit regelmatig gebeurt en je peuter verder niet verkouden is of iets dergelijks. Let daar dus ook goed op.

Naast problemen met de neus, krijgen peuters vaak ook problemen met de ogen. Ook daar moet je dus opletten bij het vaststellen of er wel of geen sprake is van hooikoorts. Maar welke symptomen met de ogen kunnen zich dan voordoen, vraag je jezelf ongetwijfeld af. Vaak hebben mensen met hooikoorts last van rode ogen. Bij mensen die erg last hebben van hooikoorts is dit meestal duidelijk zichtbaar. Naast roodheid, kan er ook irritatie optreden. Vaak is dit geen ernstige pijn, maar vooral een branderig gevoel bij de ogen. Ook een zeurend gevoel of droge ogen kunnen indicaties van hooikoorts zijn. Vraag dan ook altijd naar de pijnklachten bij je peuter, zodat je kunt vaststellen of er sprake is van hooikoorts.

Problemen met de ogen en de neus zijn de meestvoorkomende klachten bij hooikoorts, maar er kunnen ook nog andere klachten ontstaan. Denk daarbij aan kortademigheid, maar hoofdpijn, last van de oren of een algemeen suf gevoel komen ook vaak voor. Wanneer veel indicaties voorkomen kun je er bijna zeker van zijn dat er sprake is van hooikoorts. Het is dan ook van belang om vervolgens actie te ondernemen om die klachten bij je peuter te verlichten.

Tip 2: zaken die je kunt doen om de hooikoorts te verminderen

Wanneer je kind last heeft van hooikoorts, is het vaak nog niet van belang om ook gelijk naar de huisarts te gaan en pillen te nemen. De klachten kunnen namelijk veel voorkomen, maar ook snel weer verdwijnen. Gelukkig hoef je ook niet altijd naar de huisarts, maar zijn er daarentegen ook veel dingen die je zelf kunt doen om de hooikoorts te verminderen. In principe is het altijd belangrijk om contact met stuifmeel te voorkomen. Stuifmeel werkt namelijk hooikoorts in de hand. Een van de dingen die stuifmeel in de hand werken is pas gemaaid gras. Wanneer gras dus net gemaaid is, kunnen de klachten van hooikoorts opgewekt worden. Heb je dus een tuin met gras en is dit net gemaaid? Laat je kind daar dan niet in spelen de eerste paar dagen. Op die manier zal er minder stuifmeel bij je kind in de buurt zijn, waardoor de klachten dus ook worden gereduceerd.

Om problemen met de ogen te voorkomen is het verstandig om een zonnebril aan te schaffen. Met een zonnebril zorg je ervoor dat de ogen minder geïrriteerd raken, want het stuifmeel kan dan niet in de buurt van de ogen komen. Bovendien is een zonnebril bij een peuter natuurlijk hartstikke stoer en vinden ze het doorgaans ook leuk om er één te dragen. Zo zorg je ervoor dat je kind enerzijds plezier heeft aan de zonnebril, die bovendien dan ook nog eens heel erg functioneel is. Ook de plek is afhankelijk van de ergheid van de hooikoorts. Bij de zee is er over het algemeen minder sprake van hooikoorts dan op het platteland. Daar is namelijk veel meer stuifmeel te vinden. Ga er dus regelmatig op uit met je kind. Ga dan naar plekken buiten het platteland, zodat de klachten aanzienlijk kunnen verminderen. Daarnaast zijn er nog meer andere oplossingen, maar dit zijn wel de belangrijksten. Het is ook altijd belangrijk om in de gaten te houden welk seizoen het is. Vaak komt hooikoorts namelijk niet het hele jaar voor, maar slechts enkele maanden. Weet je dat een hooikoorts seizoen er aan zit te komen? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen.

Tip 3: andere behandelingen

Soms kan de hooikoorts zo erg zijn, dat de reguliere tips niet meer werken. Als je peuter dan echt veel last heeft van hooikoorts, is het over het algemeen aan te raden om professionele hulp in te schakelen. De huisarts kan dan medicijnen voorschrijven om de hooikoorts te verlichten. Maar vaak zijn er ook spullen die je zonder recept kunt verkrijgen om de hooikoorts te verlichten. Bijvoorbeeld homeopathische middelen, maar ook neusspray. Deze zijn gewoon in reguliere winkels verkrijgbaar en vaak ook bij je plaatselijke apotheek. Let op: het is altijd van belangrijk om dit goed met je huisarts te overleggen. Het is niet verstandig om zo maar iets te proberen, want dit kan ervoor zorgen dat je meer schade berokkent in plaats van dat je het beter maakt. Laat je dus altijd door je huisarts adviseren, voordat je spullen gaat aanschaffen voor de hooikoorts. Misschien heeft de huisarts wel een gouden tip, waardoor je peuter snel van zijn hooikoorts-problemen af is.

Er zijn ook nog andere behandelmethodes die toegepast kunnen worden bij hooikoorts. Dit wordt de immunotherapie genoemd. Dit heeft als doel om je peuter meer resistent te maken tegen hooikoorts. Dit is echter vaak wel een noodoplossing en je kind komt daar niet zomaar voor in aanmerking. Er moeten dan lange, hardnekkige problemen zijn alvorens je daar aan kunt beginnen. Bij de meeste kinderen volstaan de andere middelen natuurlijk, waardoor een immunotherapie gelukkig ook niet heel vaak voorkomt bij peuters.

Tip 4: goed mee om leren gaan

Hooikoorts kan hardnekkig zijn, maar ook storend, en als je peuter er echt problemen heeft is het belangrijk om er goed mee om leren te gaan. Het is namelijk vooral irritatie en als je de aandacht van je peuter ergens anders naartoe kunt verzetten, kunnen deze irritaties verlicht worden. Afleiding is dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat je peuter zich niet gaat vervelen en over het algemeen genoeg te doen heeft. Op die manier zorg je ervoor dat de irritaties van de hooikoorts worden afgeleid. Wanneer je peuter dit al op jonge leeftijd aanleert, zal deze er in de toekomst heel veel gemak van hebben.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat de hooikoorts-problemen kunnen worden verlicht. Als je echt ten einde raad bent is het dus altijd belangrijk om contact op te nemen met een huisarts, zodat die je ermee kan begeleiden. Het is belangrijk om daar niet te lang mee te wachten. Zeker niet wanneer je peuter duidelijk aangeeft dat deze last heeft van hooikoorts en de symptomen bovendien duidelijk zichtbaar zijn.