Waterpokken: elk kind krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ontzettend vervelend voor je kind, nog vervelender als jullie op het punt staan om een vliegreis te maken. Hoe zit het als je kind vlak voor jullie vakantie waterpokken krijgt? Mag een kind met waterpokken vliegen of moeten jullie thuisblijven?

Wel of niet; mag een kind met waterpokken vliegen?

De meeste vliegmaatschappijen zijn hier heel duidelijk over: met waterpokken vliegen mag niet. Pas op het moment dat de waterpokken zijn ingedroogd (en dus niet besmettelijk meer zijn) mag je kind mee het vliegtuig in. Meestal duren de ziekteverschijnselen bij waterpokken ongeveer 10 dagen, waarbij het gemiddeld zo’n zeven dagen duurt voordat de waterpokken een korstje krijgen.

Gedurende deze zeven dagen zijn de waterpokken besmettelijk en mag je kind begrijpelijkerwijze officieel niet vliegen. De reden dat vliegmaatschappijen hier zo streng in zijn is dat waterpokken extreem makkelijk over te dragen zijn. Zelfs volwassenen kunnen aangestoken worden, al wordt de ziekte dan gordelroos genoemd. Waterpokken kunnen worden verspreid door onder andere hoesten en niezen, maar ook bijvoorbeeld via de deurknop of andere besmette oppervlaktes.

mag een kind met waterpokken vliegen

Vliegmaatschappijen willen te allen tijde voorkomen dat je kind andere passagiers zou kunnen besmetten tijdens de vlucht. En ook op het vliegveld kan je kind al problemen ondervinden zodra jullie willen inchecken. Aangezien de precieze regels over het vliegen met waterpokken kunnen verschillen per vliegmaatschappij, kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice voor meer informatie.

Zo weet je precies waar jullie aan toe zijn, en wanneer je kind eventueel weer zou mogen vliegen. Houd er in ieder geval rekening mee dat je kind gedurende de 7 dagen dat de waterpokken besmettelijk zijn, bij vrijwel elke vliegmaatschappij (of zelfs al op het vliegveld) geweigerd zal worden.

Doktersverklaring voor de vliegreis

Naast dat veel vliegmaatschappijen eisen dat de waterpokken ingedroogd en dus niet meer besmettelijk zijn, kan er ook om een doktersverklaring worden gevraagd. Deze “Fit to Fly” verklaring wordt altijd gegeven door een onafhankelijke arts. In deze (recente) verklaring moet staan dat jouw kind gezond verklaard is om te vliegen, en dat zijn waterpokken niet besmettelijk meer zijn.

Ook op het vliegveld kan om deze verklaring worden gevraagd. De “Fit to Fly” verklaring mag maximaal 7 dagen voor vertrek afgegeven worden. Vraag bij je eigen huisarts of de luchtvaartmaatschappij naar een arts die deze verklaring voor jouw kind kan opstellen.

waterpokken vliegen - doktersverklaring voor een kind met waterpokken

Wat je moet regelen voor het vliegen

Als je kind vlak voor jullie (vlieg)vakantie waterpokken krijgt, is het belangrijk om de volgende zaken te regelen:

 • Neem contact op met de vliegmaatschappij voor meer informatie over hun beleid over vliegen met waterpokken
 • Neem contact op met je reisverzekering als de vliegreis geannuleerd of gewijzigd moet worden
 • Kan de reis waarschijnlijk toch door gaan? Regel dan een “Fit to Fly” verklaring. Deze verklaring moet maximaal 7 dagen voor vertrek afgegeven zijn, maar het is natuurlijk wel verstandig om eerder even bij een arts te informeren naar deze verklaring

Vliegen met andere besmettelijke (kinder)ziektes

Een kind mag niet met waterpokken vliegen, maar er zijn meer besmettelijke (kinder)ziekte waarmee je kind niet mag vliegen. Ook als je kind bijvoorbeeld de mazelen, bof of kinkhoest heeft moet de vliegreis geannuleerd worden. Een annuleringsverzekering voor een vakantie (zeker met kleine kinderen) is dus geen overbodige luxe!

Wat als je kind op vakantie de waterpokken krijgt?

Als je kind op vakantie waterpokken krijgt is dat natuurlijk ontzettend balen. Niet alleen omdat je kind behoorlijk ziek kan worden van de waterpokken, maar ook omdat jullie misschien niet met het vliegtuig naar huis kunnen. Neem ook in dit geval zo snel mogelijk contact op met de vliegmaatschappij en de reisverzekering. Zij kunnen je adviseren en verder helpen, bijvoorbeeld bij het wijzigen van een vlucht en het vinden van een arts op de plaats van bestemming.

Houd er rekening mee dat je kind beter niet kan zwemmen als hij waterpokken heeft. De waterpokken kunnen hierdoor erger gaan jeuken of zelfs ontstoken raken. Ook warmte is soms vervelend als je kind last heeft van jeuk. Houd je kindje dus lekker in de schaduw, en kleed hem luchtig aan.

Mag een kind met waterpokken vliegen? - jongen in de branding van de zee

Is er een wondermiddel tegen waterpokken?

In principe kan men maar weinig doen tegen waterpokken. Het is typisch een kinderziekte die er bij hoort en waar je kind even doorheen moet bijten. Er zijn dan ook geen wondermiddeltjes of medicijnen op de markt tegen waterpokken. Wel kan je kind bij extreme jeuk een middeltje hiertegen krijgen. Houd verder rekening met de volgende zaken om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

 • Hoewel je kind ongeveer 10 dagen last zal hebben van de waterpokken hoeft hij gedurende deze periode niet perse thuis te zitten. Hij mag gewoon naar buiten of naar school (alleen vliegen mag dus helaas niet!)
 • Laat je kind absoluut niet krabben aan de bultjes. De jeuk wordt hierdoor erger en de bultjes kunnen zelfs gaan ontsteken
 • Knip de nagels van je kind zo kort mogelijk om krabben te voorkomen, houd de nageltjes bovendien goed schoon of doe je kind handschoentjes aan
 • Er zijn verschillende crèmes die helpen tegen de jeuk zoals sudocrème, mentholcrème of calendulancrème. Ook zijn er mensen die zweren bij het gebruik van talkpoeder. Eventueel kan een apotheker of de drogist je helpen bij het vinden van een geschikte crème.
 • Een havermoutbadje schijnt ook goed te helpen tegen de jeuk. Ook een bad met zeezout zou verlichting kunnen bieden
 • Reinig de huid van je kindje met verzachtende producten en stip de blaasjes eventueel aan met (verdunde) lavendelolie
 • Probeer je kindje zoveel mogelijk af te leiden, te troosten en in de watten te leggen als hij erg ziek is of last heeft van de jeuk
 • Zorg dat je kindje voldoende vitamines binnenkrijgt en goed blijft drinken. Bij blaasjes in de keel is kamillethee verzachtend en lekker, en de waterpokken zijn ook hét excuus om zelf ijsjes te maken van vers fruit. Ook een zelfgemaakte groentesoep zal je kindje goed doen

Vergeet de annuleringsverzekering niet

Tot slot, hoe vervelend het ook is als je reis geannuleerd moet worden, de waterpokken horen nu eenmaal bij opgroeien. Mochten vriendjes of vriendinnetjes van je kind dus net waterpokken hebben en je hebt géén vliegvakantie gepland: zorg dan dat je kindje zo snel mogelijk de waterpokken krijgt. Daarnaast raden wij je aan om altijd een annuleringsverzekering voor je vakantie af te sluiten. Vliegmaatschappijen zijn namelijk echt behoorlijk streng als het aankomt op vliegen met waterpokken of andere besmettelijke (kinder)ziektes of babykwaaltjes, en het is zonde als hierdoor jullie vakantie in duigen valt.

waterpokken vliegen - kindje met waterpokken