Ben jij ook niet zo goed in minimalistisch inpakken als je op vakantie gaat? Klinkt standaard te veel meenemen, op je koffer zitten of de hele kofferbak volstouwen tot de nok plús dakkoffer bekent in je oren? Vaak heb je niet eens zo veel nodig op vakantie en gaat veel kleding ongedragen zo vanuit de hotelkamer kast weer je koffer in.

Hoe voorkom je dat je deze vakantie je weer een breuk tilt aan een overvolle koffer en houd je overzicht in alles wat je écht nodig hebt? Een aantal tips om te beginnen met minimalistisch inpakken voor de vakantie:

Maak setjes kleding

minimalistisch-inpakken-voor-de-vakantie

De beste manier voor minimalistisch inpakken en te zorgen dat je ook echt alles aan doet op vakantie is: setjes maken. Begin bij de shorts en de rokjes en ga vervolgens met shirtjes en tops aan de slag om setjes maken. Afhankelijk van de vooruitzichten van het weer natuurlijk, maar ga je naar een zomerse bestemming, dan heb je niet meer dan één lange broek en een trui en/of vest nodig. Neem nog een lange en een korte jurk mee: klaar.

Neem wasmiddel mee

Ga je drie weken op vakantie maar weinig ruimte om meer dan een week aan kleding mee te nemen? Neem een reisverpakking wasmiddel mee! Zo hoef je minder kleding mee te nemen en kun je toch altijd schone kleding aan.

Opvouwbaar en opblaasbaar

Waar je ruimte kunt besparen, is op spullen en speelgoed dat veel volume inneemt. Voor heel veel is een variant te vinden die minder ruimte inneemt. Kies voor opblaasbare stoelen, opvouwbare emmer en schepjes, gebruik een shampooblok in plaats van een fles of bewaar door het jaar heen de kleine verpakkingen van proefmonsters zodat je daar shampoo, douchegel en bodylotion in kunt overgieten. Kies ook bijvoorbeeld voor hamamdoeken, hydrofiele doeken of microvezel handdoeken in plaats van badstof handdoeken. Dat scheelt een hoop ruimte.

minimalistisch inpakken, alleen slippers op vakantie

Schoenen

Dit kan zo veel ruimte innemen in je koffer(bak). Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat: Beperk het aantal schoenen dat je meeneemt als streeft naar minimalistisch inpakken en neem van elk soort dat je wilt meenemen één paar mee. Dus niet alle kleuren sleehakken, maar die sleehak die overal bij kan. Niet vijf verschillende sandaaltjes, maar dat ene paar dat echt lekker loopt. Niet voor elke outfit een ander paar sneakers of laarsjes, maar van elk eentje.

Echt minimalistisch inpakken? Neem alleen sneakers mee en slippers in de zomer en twee paar schoenen als je in het najaar gaat (heb je altijd een droog paar als je natregent in herfstig Berlijn), meer heb je echt niet nodig.

minimalistisch inpakken neem een e reader mee

Minder is meer bij minimalistisch inpakken

Neem niet te veel speelgoed mee, vaak hebben kinderen genoeg aan zand en water. Met minder speelgoed wordt een kind vaak net iets meer uitgedaagd om haar fantasie te gebruiken. Bovendien is er vaak genoeg te spelen in de natuur en op de plek waar jullie zijn.

Zandspeelgoed meenemen? Er bestaan opvouwbare emmertjes die je plat in je koffer kunt meenemen en uitvouwen op het strand. Handig! Kijk bij bijvoorbeeld Zeeman of Action of google op ‘opvouwbare emmer’.

Boeken nemen ontzettend veel ruimte in en wegen met z’n allen ook een paar kilo, als je voor het hele gezin leesvoer meeneemt. Neem in plaats van boeken een e-reader mee of installeer een app waar je e-boeken op kunt lezen. Bijvoorbeeld Kobo books, Google Play, Amazon Kindle of Storytel.

Op Storytel kun je ook luisterboeken luisteren, hoef je alleen maar je telefoon mee te nemen. Kun je terwijl je een boek luistert een oogje houden op je kind in het zwembad of in zee. Voorlezen kan ook met e-boeken natuurlijk, maar het is misschien minder leuk dan een tastbaar boek (vind ik in ieder geval). Ik neem in het kader van minimalistisch inpakken dan één verhalenboek mee om voor te lezen in plaats van meerdere prenten- of kinderboeken.