Een pinda-allergie is een veelvoorkomende allergie bij kinderen. Al op jonge leeftijd kunnen er symptomen ontstaan bij kinderen, die veel ouders de schrik van hun leven bezorgt. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie over pinda-allergie, en hoe hiermee om te gaan als je kind inderdaad getroffen is door deze lastige allergie.

Wat is een pinda-allergie?

Zoals de naam het al zegt is het een allergie voor pinda’s. Deze allergie kan soms lichte symptomen geven, maar kan ook zelfs levensgevaarlijk zijn. Pinda-allergieën zien we helaas steeds vaker bij kinderen. Het kan zijn dat je kind erover heen groeit, en er dus op latere leeftijd geen last meer van zal hebben. Maar in ongeveer 60% van de gevallen is een allergie voor pinda’s blijvend. Vaak zien we dat kinderen met een pinda-allergie ook allergisch zijn voor andere noten zoals amandelen.

Wanneer krijgt een kind een pinda-allergie?

Een pinda allergie is over het algemeen niet erfelijk. Wel is het zo dat een kind de aanleg voor allergieën kan erven van zijn ouders. Atopische klachten kunnen zich uiten in verschillende allergieën, maar ook voor hooikoorts en astma kan het kind dus meer vatbaar zijn. De stelregel is: hoe meer familieleden last hebben van een allergie of astma, hoe groter de kans is dat je kind een allergie kan ontwikkelen. Wel is het zo dat dit niet altijd per definitie het geval hoeft te zijn, en zijn er genoeg kinderen die de dans ontsprongen zijn.

Over het algemeen wordt een pinda-allergie ontwikkeld in de eerste levensjaren van een kind. Ook op latere leeftijd kan een pinda-allergie ontstaan, maar dit is dan meestal in combinatie met een allergie voor boompollen. In dit geval noemen we het een secundaire kruisallergie. Dit houdt in dat er een kruisreactie is ontstaan bij een boompollen-allergie, waardoor er een extra allergie is ontwikkeld, bijvoorbeeld voor pinda’s.

De symptomen van een pinda-allergie

De symptomen bij een pinda-allergie variëren erg. Het kan zijn dat je kind slechts milde klachten vertoont, maar het kan er ook wat ernstiger aan toe gaan. De belangrijkste symptomen bij een pinda-allergie zijn huidklachten, zwellingen, luchtwegproblemen, en vochtophoping. Huidklachten die we het meeste zien bij een pinda-allergie zijn een rode huid en flinke jeuk, maar ook galbulten en netelroos kunnen ontstaan door deze allergie. De luchtwegproblemen zorgen meestal nog voor de meeste last. Je kind kan last krijgen van verschillende symptomen die het bij elkaar erg lastig maken, waaronder: jeuk in de mond en keel, hoesten, niezen, een loopneus en tranende ogen, benauwdheid en astma. Ook zwellingen van de tong of lippen, zwellingen onder de ogen of wangen, en vochtophopingen in de keel en onder de huid zijn symptomen die vaak voorkomen bij een pinda-allergie. Dit, samen met eventuele benauwdheid en astma zorgt ervoor dat de ademhaling ernstig beperkt kan worden.

Waarom kan een pinda-allergie levensgevaarlijk zijn?

Als het lichaam van je kind binnen korte tijd erg heftig reageert op pinda’s, dan noemen we dit anafylaxie. Dit begint meestal mild met jeuk in de mond, maar wordt binnen een paar minuten al snel heel wat heftiger. Doordat de ademhaling beperkt wordt en de bloeddruk daalt, kan je kind zelfs flauwvallen of hevig overgeven. Dit is dan ook de reden dat een pinda-allergie levensgevaarlijk kan zijn, en er bij anafylaxie altijd 112 gebeld worden zodat er snel gehandeld kan worden. Als deze allergische reactie niet op tijd behandeld wordt, kan het zelfs dodelijk zijn, dus snel handelen is cruciaal.

Hoe wordt een pinda-allergie vastgesteld?

Als je het vermoeden hebt dat je kind last heeft van een pinda-allergie, dan wordt dit vastgesteld door een bloedtest, een huidpriktest, of een voedselprovocatietest. Als de klachten en symptomen waar je kind last van heeft met die van een pinda-allergie, dan zal je arts ervoor kiezen om een van deze tests uit te laten voeren. Naarmate de antistoffen die gevonden worden bij je kind, zal er gekozen worden voor de provocatietest. Hierbij krijgt je kind onder begeleiding in het ziekenhuis pinda’s te eten om te kijken of hij inderdaad last heeft van een pinda-allergie en de mate daarvan. Je zult door deze test dus ook gelijk weten of enkel pinda’s gevaarlijk zijn voor je kind, of dat ook sporen van pinda’s vermeden moeten worden. Het is belangrijk om deze test nooit zelf thuis te doen, aangezien je niet weet hoe ernstig de reactie zal zijn. In het ziekenhuis kunnen ze bij een ernstige anafylactische reactie snel handelen en de situatie veilig houden. Vooral bij kinderen is het aanbevolen om eens in een paar jaar een provocatietest te doen in het ziekenhuis. Het kan namelijk zo zijn dat je kind over zijn allergie heen groeit, en dan is voorzorg en medicatie niet meer nodig.

Eczeem door pinda’s.

We zien dat kinderen met een allergie voor pinda’s ook vaak last hebben van eczeem. Doordat een kind met eczeem niet goed beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf, maakt hun lichaam antistoffen aan tegen voeding die via de huid binnendringt. Je kunt dus een allergie voor pinda’s ontwikkelen, enkel door met de huid in aanraking te komen met pinda’s. De uiting van deze allergie komt meestal later pas, als je kind ook daadwerkelijk pinda’s nuttigt. Hierdoor valt het dus niet op dat de allergie eigenlijk al eerder ontwikkeld is, en kunnen er lastige situaties ontstaan als je kind eenmaal een gerecht met pinda’s eet.

Preventie

Als je eenmaal weet dat je kind last heeft van een pinda-allergie, is het logischerwijs erg belangrijk om erop te letten dat je kind geen pinda’s meer binnenkrijgt. Verschillende gerechten waar pinda’s in verwerkt zitten mag hij ook niet meer nuttigen, dus het vereist vooral van de ouders, maar ook van het kind zelf, de nodige aandacht. Het is goed om bewerkte producten die nog niet bij jullie bekend zijn, altijd eerst even te checken op inhoud. Er zijn aardig wat producten te vinden in de supermarkt waar pinda’s in zitten waar je het niet van zou verwachten. Gelukkig is de ingrediëntenlijst altijd erg duidelijk, en staat het meestal dikgedrukt als het product pinda’s of sporen van pinda’s bevat. Ook sporen van pinda’s kunnen gevaarlijk zijn voor je kind, maar dit ligt vooral aan de mate van zijn pinda-allergie. Als je kind last heeft van een heftige pinda-allergie zal je dus ook producten met sporen van pinda’s moeten vermijden.

Medicatie

Het kan zijn dat je kind per ongeluk toch pinda’s binnen heeft gekregen. Dit gebeurt vooral op feestjes, op vakantie, of andere gelegenheden waar de dagelijkse routine in zijn voeding verandert. De reactie kan mild zijn, maar ook heel hevig. Het licht er maar net aan hoeveel pinda’s je kind binnen heeft gekregen en natuurlijk ook aan de mate van zijn allergie. Het is belangrijk om altijd de juiste medicatie bij de hand te hebben. Antihistamine tabletten werken goed bij een milde allergie, en zullen de klachten bij een allergische reactie verminderen. Als je kind een anafylactische reactie, dan biedt een adrenalinepen uitkomst. Door het toedienen van adrenaline stopt de reactie snel, en sluit je gevaarlijke situaties uit.

Adrenalinepen

Als de reactie zeer hevig is, kan het zijn dat er een tweede adrenalinepen nodig is omdat adrenaline na een half uur uitgewerkt raakt. Het is belangrijk om vooral jezelf goed voor te lichten door de apotheek of arts hoe een adrenalinepen werkt. Het is namelijk zo dat de pen regelmatig verkeerd gebruikt wordt, en daardoor ben je dan je noodmedicatie op dat moment kwijt. Tenzij je meerdere pennen hebt natuurlijk. Daarom adviseren we ook om altijd minstens twee pennen bij de hand te hebben. Mocht er iets mis gaan met de eerste pen, dan heb je altijd nog een tweede pen bij de hand. Het toedienen van adrenaline na een anafylactische reactie is niet voldoende. Je kind zal nog steeds medische hulp nodig hebben zodat je ervan verzekerd bent dat de situatie stabiel is, dus neem contact op met het ziekenhuis of je dokter in zo’n geval.

De beste tips bij een pinda-allergie

Zoals gezegd is preventie en medicatie erg belangrijk, maar er zijn meer dingen die je kunt doen om lastige situaties te voorkomen. Eén daarvan is het op de hoogte stellen van familieleden, vrienden, school, en eventuele andere plekken waar je kind komt. Ook je kind moet zichzelf aanleren altijd oplettend zijn, maar kind eigen kan dit soms nog best lastig zijn. Het is dus goed om als ouders zijnde altijd een oogje in het zeil te houden, en andere verantwoordelijken op de hoogte te stellen van de allergie.

Ook wanneer medicatie moet worden gegeven in het geval van pinda inname, en/of het gebruik van een adrenalinepen is belangrijk om mee te delen. Zo kan er snel en met kennis gehandeld worden in gevaarlijke situaties. Een tasje met medicijnen wat je kind altijd bij zich draagt is de beste manier om altijd de juiste medicatie bij de hand te hebben. Zorg er wel voor dat deze op een plek blijven die koel is, en beschermd blijft tegen teveel warmte. Als je geen zin hebt om alle producten te onderzoeken naar inhoud van pinda’s, kun je bij de stichting Voedselallergie opvragen waar de veilige producten opstaan die je kind zonder vrees kan nuttigen. Verder zijn er speciale armbandjes waarop staat dat je kind een pinda-allergie heeft. Hierdoor weten hulpverleners gelijk wat het probleem is als er een gevaarlijke situatie ontstaat, en kunnen ze sneller handelen.