5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Kinderen leren taal voor een groot gedeelte aan door imitatie. Dit is ook de reden dat je kind een accent krijgt, wanneer jij of je partner met een accent tegen je kind gaan praten. Maar niet alleen de manier van praten, maar ook de inhoud nemen kinderen over. Er bestaat dus ook een kans dat je kind gaat vloeken. Er zijn verschillende manieren hoe je kind aan deze woorden kan komen. Bijvoorbeeld in gewelddadige films, maar nog vaker wordt het gewoon overgenomen via het schoolplein. Wat moet je als ouder doen als je kind exorbitant begint te vloeken? Lees daar in dit artikel meer over, zodat je als ouder gepaste actie kunt ondernemen.

Expliciet verbieden is niet aan te raden

Veel ouders willen consequent zijn en trekken een harde lijn. Als je kind regelmatig vloekt, is het echter niet verstandig om dit gelijk te gaan verbieden. Want juist door het te verbieden, zal je kind het juist meer gaan doen. Je kind gaat je dan uitdagen en kijken hoe ver hij of zij kan gaan. Het is verstandiger om er niet op te happen, zodat het minder aantrekkelijk voor je kind wordt om erop te reageren. Het kan natuurlijk zijn dat het veel te ver gaat. Je moet dan natuurlijk wel de grenzen aangeven. Maar bij elke vloek in het gordijn gaan hangen heeft geen enkele zin. Het is waarschijnlijk een periode waar je kind wel weer overheen komt.

Niet zelf gaan vloeken

Wil jij niet dat je kind gaat vloeken? Dan moet je natuurlijk zelf wel het goede voorbeeld geven. Je kunt dan natuurlijk zelf ook niet gaan vloeken. Althans, niet in het bijzijn van je kind. Maar liever ook niet in het algemeen, want anders ben je niet consequent. Je kunt immers niet iets verbieden wat je zelf ook veelvuldig doet. Dan mist elke integriteit. Stel dus zelf het goede voorbeeld en probeer vloeken uit je vocabulaire te halen. Je voorkomt daar ook mee dat je kind gaat zeggen: “Ja maar jij vloekt zelf ook!”

Niet verbieden maar inzicht bieden

In plaats van het verbieden van vloeken, is het verstandiger om je kind van context te voorzien. Je kunt je kind beter laten inzien waarom vloeken verkeerd is. Waarom kan je kind beter niet vloeken? Je kunt de gevolgen van vloeken aan je kind vertellen, bijvoorbeeld dat vloeken beledigend kan zijn voor andere mensen. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook de context van het vloeken in perspectief plaatsen. Er is namelijk een verschil tussen ordinair op iemand gaan schelden, of een korte vloek om je agressie te laten blijken. Elk persoon heeft ook andere normen en waarden, dus elke ouder trekt ergens anders een grens. Maar het is altijd van belang om inzicht te bieden. Aan de hand van de geschiedenis kun je ook weergeven welke gevaren vloeken kan hebben. Dat het tot pesten kan leiden bijvoorbeeld. Begrip voor een situatie laten inzien, is veel verstandiger dan het gewoon te verbieden.

Alternatieven bedenken

Merk je dat je kind veel vloekt, dan kun je alternatieven voor die vloeken gaan verzinnen. Ook dat is veel verstandiger dan het vloeken te verbieden. Je zegt dan dat je kind in plaats van een vloekwoord een lief woord moet zeggen. Een lief woord dat ook lekker in de mond ligt. Want dat is wel belangrijk bij vloeken. Het moeten woorden zijn die lekker in de mond liggen, want dat is ook de reden dat mensen vloeken. Het zijn vaak woorden die zeer lekker bekken en daarom neemt iedereen dit ook van elkaar over.

Wees je bewust van de fases

Ongeremd vloeken is maar een bepaalde fase in het leven van je kind. Probeer dat ook altijd in je achterhoofd te houden, dat het slechts tijdelijk is en dat het in de meeste gevallen ook wel weer gaat stoppen. Meestal begint het vloeken ongeveer in het derde levensjaar. Dit is het levensjaar waarin je kind zich verbaal op een goede manier leert te uiten. Vaak gaat dit ongeveer door tot het achtste levensjaar. Dan leert je kind meer inzien dat het soms ongebruikelijk is. Dit is ook de periode waarin je kind meer empathisch vermogen gaat ontwikkelen. Hij of zij gaat dan eerder beseffen dat het schelden voor andere mensen niet altijd leuk is. En dat het ook als kwetsend kan worden ervaren.

Geen aandacht geven

Volgens onderzoek hebben kinderen een fase waarin ze de grenzen gaan verkennen. Dit is een moeilijke periode voor de ouders, want je kunt er letterlijk hoorndol van worden. En hoe heftiger je reageert, hoe groter de kans is dat je kind nog gekker gaat doen. Zo werkt het bij vloeken, maar ook bij ander ongewenst gedrag. In die gevallen is het verstandig om daar geen aandacht aan te besteden. Kinderen houden erg van aandacht en negatieve aandacht, is ook aandacht. Dat is het credo waar kinderen mee leven. Probeer om die reden dus ook enkel positieve aandacht te geven in die fase. Doet je kind iets wat je niet bevalt? Probeer dit dan te negeren, hoe moeilijk dit soms ook is. Natuurlijk heb je als ouder vaak de neiging om je kind te corrigeren, maar soms is dat dus niet verstandig. Al moeten er wel altijd grenzen worden aangegeven.

Eindconclusie

Vrijwel ieder kind maakt een fase door met ongeremd taalgebruik. Dit is niet ernstig en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je kind een psychopaat is. Vaak is dit maar een fase en is dit een onderdeel bij het verkennen van de grenzen. In de meeste gevallen komt je kind er wel overheen. Je kind krijgt dan inzicht in de situatie en wordt zich dan meer bewust van de impact van vloeken. Gaat het echter heel lang door? Dan kun je altijd nog hulp inschakelen.