Kleuters lijken vaak de hele tijd ziektesymptomen te hebben. Hoesten, verkoudheid en koorts zijn veel terugkerende ziekteverschijnselen voor kinderen van deze leeftijd. Het maakt nu éénmaal deel uit bij het opgroeien van een kind. Hieronder lees je de “Top tien gezondheidsproblemen bij je kleuter”. Het is het beste in bepaalde gevallen de arts te raadplegen.

De tien meest voorkomende gezondheidsproblemen bij kleuters:

Een korte handleiding over de tien meest voorkomende gezondheidsproblemen bij kleuters:

1. Verkoudheid

Kleuters krijgen om de haverklap een verkoudheid. Dat verschilt van kind tot kind, maar het kan soms een paar keren per maand voorkomen. De beste behandeling is om rust in acht te nemen. Antibiotica zal niet veel helpen. Wanneer je je ongerust maakt, kan je best een arts raadplegen.

2. Darm- en maagklachten

Veel kleuters krijgen darm- en maagklachten. Symptomen zijn onder meer diarree, gebrek aan eetlust, braken en misselijkheid, koorts en maagkrampen. Darmklachten verspreiden zich gemakkelijk. Je kan de verspreiding ervan tegengaan door zorgvuldig je handen te wassen en door ervoor te zorgen dat kennissen, vrienden of familieleden geen drinkflessen, bekers of keukengerei delen. De meeste gevallen van darminfecties bij kleuters zijn niet ernstig, maar het is belangrijk om in die omstandigheden ervoor te zorgen dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt.

3. Oogontsteking

De medische term conjunctivitis is een infectie van het slijmvlies van de oogbol en oogleden. Het kan worden veroorzaakt door een virus, bacterie of allergie. De symptomen zijn rode en gezwollen ogen. Bacteriële en virale ooginfecties zijn zeer besmettelijk. Een bezoek aan een huisarts dringt zich op zodat hij kan vaststellen over welke soort oogontsteking het gaat.

4. Huidinfectie

Zweertjes op de huid wordt veroorzaakt door een bacterie en is zeer besmettelijk. Het begint meestal als een platte, rode vlek of kleine blaar op een deel van het lichaam van je kind. De vlekken komen meestal voor rond het gezicht, handen en benen. De blaren jeuken heel erg. Als je vermoedt dat je kleuter een infectie van de huid heeft opgelopen, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Een huidzalf of antibiotica is de enige remedie.

5. Hand-, mond- en klauwzeer

Hand-, mond-en klauwzeer is geen schadelijke virale infectie, maar voelt wel heel vervelend aan. Het veroorzaakt kleine blaren aan de binnenkant van de mond, aan de zijkanten van de tong, handpalmen, voetzolen en in de lies. Gelukkig jeukt het niet. Je kan de verspreiding van deze infectie helpen voorkomen door voorzichtig met de hand te wassen.

6. Luizen

Deze kleine parasieten hechten zich in het haar van kinderen, leggen eitjes en zorgen voor heel wat jeuk. Ze komen het meest voor wanneer kinderen in groepen samen troepen zoals in de kleuterschool of school. De beste maner om luizen te verwijderen is met een fijne luizenkam.

7. Wormen

Kinderen in de leeftijdsgroep van kleuters hebben vaak te maken met wormen. Wormen in Nederland veroorzaken weinig klachten. De aarsmaden komen het meeste voor en zijn ongeveer één centimeter groot. Je merkt ze op in jouw poep of in het ondergoed. Soms stel je jeuk rond je anus vast. Met speciale tabletten tegen deze parasieten zijn wormen makkelijk te behandelen. Je kan deze medicatie zonder voorschrift van een arts krijgen. Mogelijk moet je de kleren en het beddengoed van je kind enkele dagen na de behandeling wassen in warm water en zeep.

8. Wratten

Een wrat is een goedaardig huidgezwel. Bij kleuters zie je ze vaak op de handen. Ze zijn meestal pijnloos. Ze kunnen zich wel verspreiden. Je zal je kind moeten uitleggen dat peuteren er aan verboden is. Wratten zijn vooral hinderlijk, maar zeker niet schadelijk. Als de wrat zich op het gezicht, de voeten of de geslachtsdelen van je kind heeft genesteld, zal je een arts in de arm moeten nemen. Ook als de wratten pijnlijk of rood zijn. Lees hier meer over het behandelen van wratten bij je kleuter

9. Allergieën

De meeste allergieën komen voor wanneer het immuunsysteem van je kind op stoffen reageert in de omgeving die normaal onschadelijk zijn voor de meeste mensen. Denk maar aan voedsel, huisstofmijt, insectenbeten of pollen. Heel weinig kinderen hebben voedsel allergieën. Intolerantie van voedsel daarentegen komt wel vaker voor.

10. Astma

Astma klinkt als een fluitende piepende ademhaling wanneer je dreumes ademt. De voornaamste symptomen zijn kortademigheid en hoesten. Als je denkt dat je kind aan astma lijdt, zal je een arts moeten contacteren.