Wanneer je op wintersport gaat met je kinderen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zeker als je voor het eerst gaat, heb je geen idee wat je precies te wachten staat. Wat als de kinderen het na een dag voor gezien houden of wat als er geen sneeuw ligt? Zorg dat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan, zodat je het beste kunt genieten van een heerlijke en actieve wintervakantie.

Op weg

Behalve als je net over de grens in Duitsland op vakantie gaat, zul je een behoorlijke tijd onderweg zijn naar het wintersportgebied. Er is meer kleding nodig dan in de zomer, dus de auto zal ook voller bepakt zijn. Alleen al de sneeuwlaarzen nemen veel ruimte in. Wanneer je van plan bent eigen ski’s mee te nemen, dan is het een goed idee om een skidrager op het dak van de auto te bevestigen. Sowieso is een dakdrager erg handig. Op deze pagina van Rameder kun je kijken welke dakdrager op je voertuig past. Veel van je bagage kan daarin opgeborgen worden, waardoor de kinderen achterin meer ruimte hebben en minder ongedurig worden tijdens de reis.

Naar welk gebied?

Er is een enorm verschil in wintersportgebieden. Sommige zijn erg geliefd, heel groot en daardoor ook wat drukker. Kies de eerste keer voor een wat kleiner en rustiger gebied. Zo houdt iedereen goed overzicht en kun je makkelijker een oogje in het zeil houden. Kijk ook of er voldoende kleine, minder steile afdalingen zijn. Je kinderen hebben dan lekker de ruimte om te oefenen. Let ook op hoe groot de kans is dat er sneeuw ligt. Zijn er bijvoorbeeld sneeuwkanonnen aanwezig, zodat je vakantie niet in duigen valt als het niet gesneeuwd heeft.

Wat voor accommodatie?

Je kunt natuurlijk kiezen voor een accommodatie direct aan de piste. Het is heerlijk om meteen te kunnen skiën. Maar als je voor een wat verder gelegen plek kiest, is dat een stuk voordeliger. Je moet dan wel elke dag met de auto, een skibus of een lift naar het gebied toe reizen. De keuze hangt ook af van het aantal mensen dat wil gaan skiën. Voor wandelen of langlaufen kan het handiger zijn om in een wat lager gelegen gebied te verblijven. Een hooggelegen gebied is geweldig voor de echte wintersporters, maar wat andere activiteiten betreft is er vaak minder aanbod.

Wil je volledig ontzorgd worden, dan kun je een hotel boeken met alle maaltijden inbegrepen. Zo kun je je maximaal richten op de wintersport met de kinderen. Heb je nog opvang nodig voor kleine kinderen die niet mee kunnen skiën, dan kan dat ook geregeld worden. Ook is er vaak kinderanimatie aanwezig. Andere mogelijkheden om te verblijven, zijn een appartement of een huis. Die zorgen voor meer privacy, maar je zult wel zelf het eten moeten organiseren. Als je in een hooggelegen skigebied zit, zijn de winkels soms erg ver weg. Je zou zelfs kunnen overwegen om te gaan kamperen met een caravan. Die zijn vandaag de dag zo goed geïsoleerd dat je geen kou hoeft te lijden. Er bestaan campings die zich volledig richten op de wintersporters, met veel aanbod binnenshuis zoals bijvoorbeeld een overdekt zwembad. Een heel unieke manier van vakantievieren!

De kosten

Aangezien een wintersport nogal een gat kan slaan in je budget, is het geen overbodige luxe om van tevoren een lijst te maken met de te verwachten kosten. Zeker met een gezin met kinderen kan het behoorlijk oplopen. Denk hierbij aan de reis, de accommodatie, skilessen, skipas, huren van de ski-uitrusting (mocht je deze niet zelf meenemen), eten en overige uitgaven. Zoals eerder al gezegd is het een goed idee om naar een iets minder populair gebied te gaan om de kosten te drukken. Op internet kun je makkelijk vinden in welke gebieden je relatief voordelig kunt skiën. Zo kun je eenvoudig een paar honderd euro besparen.

Koop niet te snel spullen als skibroeken, jassen, helmen etc. Het loont de moeite om eens rond te vragen. Er zijn vast wel mensen om je heen te vinden die je de spullen met alle plezier willen lenen. De wintersportproducten worden relatief kort gebruikt en daarom is het zonde om telkens alles opnieuw aan te schaffen. Bovendien groeien kinderen zo hard, dat ze de kleding een jaar later wellicht niet meer passen.

Regel alles op tijd

Zorg dat je je vakantie ruim van tevoren plant. Veel organisaties geven behoorlijke kortingen als je op tijd boekt. Ook heb je op deze manier ruimschoots de tijd om informatie te vergaren en alle benodigdheden te verzamelen. Als er iets gekocht moet worden, kun je gebruik maken van de uitverkoop. Net ná het winterseizoen zijn de ski-artikelen vanzelfsprekend goedkoper. Weet je dat je volgend jaar op wintersportvakantie met kinderen gaat, dan kun je hier goed gebruik van maken.

En ga je deze winter op vakantie met de kids? Zo houd je ze zoet onderweg. Met een goede voorbereiding en planning wordt je vakantie onvergetelijk voor het hele gezin!