Het is een publiek geheim dat kinderen meer lachen dan volwassenen. Dat komt omdat ze gloednieuwe ervaringen ontdekken die buiten hun gewone verwachtingspatroon vallen. Dreumesen houden van “practical jokes”. Peuters halen liever grapjes uit woordspelingen die ze verkeerd uitspreken. Kleuters houden van het verhaspelen van woorden. Vanaf drie jaar is rijmen hun grappige favoriet. In dit artikel lees je meer over kinderhumor. Even een tipje van de sluier lichten: kleine kinderen houden niet van clowns. Je leest hieronder waarom.

Kinderen ontwikkelen humor

Samen glimlachen is een aangename manier om te communiceren met je kind. Goed omgaan met humor zorgt er voor dat kinderen alerter op situaties reageren. Daarnaast stappen zij ook gezonder door het leven. Er bestaat de neiging om humor te beschouwen als onderdeel van ons genetisch uitzicht zoals grote oren, grote neus of blauwe ogen. Maar gevoel voor kinderhumor is eigenlijk een aangeleerde kwaliteit die stukje bij beetje kan worden aangeleerd door vader of moeder. Het is niet iets waar ze mee worden aangeboren.

Maar wat is er eigenlijk om mee te lachen

Humor zorgt voor een bepaalde lachwekkende situatie. Een lachsensatie beleven hangt af van een aantal persoonlijke factoren. Iemand die een fijngevoelige neus heeft voor humor kan ook anderen entertainen en met een knipoog tot lachen brengen. Het is iets waar je zelf aan kan werken om kwinkslag te verzinnen:

 • dingen vanuit veel andere ooghoeken bekijken dan de meest voor de hand liggende
 • op een natuurlijke manier overkomen
 • begrijpt grensverleggende ideeën of manieren van denken
 • geniet van en neemt deel aan de vrolijke aspecten van het leven
 • iets met een korreltje zout nemen

Goedgemutst door het leven gaan

Kinderen met een goede positieve levensstijl stappen gelukkiger en meer optimistisch door het leven en hebben een hoger zelfbeeld. Kinderen die humor delen en waarderen, zijn meer geliefd bij hun leeftijdsgenoten en kunnen beter omgaan met de tegenslagen van de kindertijd zoals verhuizen naar een nieuwe woning of pestkoppen van antwoord dienen. Goedgemutst uit de hoek komen helpt kinderen niet alleen op sociaal of emotioneel gebied. Recent uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer de lachspieren gebruiken, op vlak van gezondheid minder lichamelijke klachten tonen, minder snel neerslachtig worden en zelfs een verhoogde weerstand bieden tegen ziekte of andere fysieke kwaaltjes. Het onderzoek bracht volgende voordelen aan het licht:

 • minder stress
 • lagere hartslag
 • voorkomt hoge bloeddruk
 • bevordert betere spijsvertering
 • het helpt zelfs pijn beter te verdragen
 • het verbetert het immuunsysteem

Verschillende leeftijden – verschillende soorten humor

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd een positieve ingesteldheid aan de dag brengen. Maar wat lachwekkend is voor een peuter, zal minder aanzien worden als onderbroekenlol voor een tiener. Om je kinderen als ouder in elke ontwikkelingsfase te helpen, is het belangrijk om te weten wat hen waarschijnlijk zal vermaken.

Baby's

Baby's doen er een tijdje over om komische situaties te ontdekken, maar ze weten wel wanneer je lacht en gelukkig bent. Wanneer je bijzondere geluiden maakt of grimassen trekt en vervolgens glimlacht, gaat je baby je blijheid intuïtief voelen en je nabootsen. Hij of zij reageert ook op lichamelijke prikkels zoals kietelen. Tussen negen en vijftien maanden weten baby's voldoende van de wereld als je als ouder bijvoorbeeld een luier op je hoofd legt, dat het onverwacht en komisch is.

Peuters

Peuters stellen fysieke humor op prijs zoals onverwacht kriebelen. Naarmate kinderen taalvaardigheden aanleren, vinden ze rijmpjes en onzinwoorden ludiek tot de schooltijd is aangebroken. Rare bekken trekken is één van hun favoriete hobby's.

Kleuters

Een kleuter vindt eerder humor in een foto met iets uit de hand: bijvoorbeeld een dier dat een zonnebril draagt. Naarmate zij zich meer bewust worden van lichaamsfuncties beginnen kleuters meer te genieten van de vrolijke momenten.

Schoolgaande kinderen

Terwijl kinderen naar de kleuterschool gaan worden slapstick, overdrijving en woordspelingen allemaal steeds leuker. Ze ontdekken het plezier van spitsvondige moppen. Het is immers leuk de spilfiguur te zijn. En zullen dezelfde moppen steeds weer herhalen, soms tot vervelens toe. In de basisschool houden ze van raadsels, woordspelingen en andere vormen van het husselen met woorden. Zij zullen ook beginnen te lachen over elke afwijking van wat ze als “normale” vormen van gedrag of kleding beschouwen. Grove moppen met betrekking tot lichaamsfuncties zijn vaak ook gegeerd wanneer ze een komische noot opdissen. Zij zetten de eerste stappen om sarcasme te gebruiken en met galgenhumor negatieve situaties aan te pakken.

Nooit te vroeg om humor te leren

Het glimlachen en lachen van baby's is zo aanlokkelijk dat je dat als ouder vaak intuïtief doet: glimlachen of kietelen om je kind een paar keren per dag blij te zien. Het aanporren tot vrolijkheid is heel belangrijk terwijl kinderen groeien. Wanneer je op een positieve manier met je kind omgaat, help je je kind een humoristische levenshouding ontwikkelen. Een van de grote pluspunten om dit van kindsbeen af te doen, is door regelmatig de nodige tijd te maken om je kind te doen lachen. Benader dit op een speelse wijze en op een creatieve manier. Wat kan je nog meer doen om het gevoel van humor bij je kind nog aan te zwengelen. Hieronder enkele vingerwijzingen:

Wees een model dat humoristisch is

Eén van de beste dingen die je kan doen om het humorgevoel van je kind aan te wakkeren, is je eigen humoristisch kantje gebruiken. Vertel op een ludieke wijze moppen. Dis lachwekkende verhaaltjes op zoals bijvoorbeeld over gemorste melk waardoor je kind helemaal van het schaterlachen moet bekomen.

Neem kinderhumor ernstig

Moedig de humorpogingen van je kind aan. Prijs je kind dat grappig uit de hoek wil komen. Een kind dat de lolbroek wil uithangen, kan best worden gestimuleerd voor die positieve prikkels.

Leer kinderen dat ze net als volwassenen ook grappig kunnen zijn

Maak humor onderdeel van je dagelijkse interacties met je kinderen en moedig ze aan om grappige reacties te delen. Ook al ben je niet meteen in de buurt en zit je te keuvelen met andere volwassenen.

Creëer een humoristische omgeving

Omring je kinderen met ludieke boeken zoals prentenboeken. Voor oudere kinderen zijn strips uitstekend om humor bij te brengen. Bekijk samen ook lachwekkende tv-series of komische films kunnen hierbij een handje helpen.

Waar een lijn trekken

Kinderen hebben normbesef nodig als het gaat om het maken van grapjes naar de buitenwereld toe. Dat is ook het geval op andere domeinen tijdens de opvoeding. Het hoort éénmaal bij de talrijke facetten van de opvoeding. Moedig geen gemene grappen aan of moppen met zwarte humor. Draag er zorg voor dat je een schoolvoorbeeld bent voor je kind. Als je kind een ongepaste of een kwetsende grap maakt, lach dan niet. Kinderen kunnen moeite hebben met het bepalen wanneer het gepast is om een mop te vertellen. Thuis met familie of wanneer niet zoals bijvoorbeeld in de kerk of op school.

Waar kunnen peuters niet mee lachen: clowns

Nodig een clown uit tijdens een verjaardagsfeestje bij je thuis en observeer het gedrag van de aanwezige kinderen. Je zal zien dat de oudere kinderen – peuters en kleuters – allemaal een grote glimlach uitstralen. De kleinste begint te schreien van angst. Waarom? Omdat in de ogen van een klein kind, een clown iets vreemd is wat hij of zij niet kan identificeren. Een menselijk gezicht is makkelijk te herkennen door een kind. Het gezicht van de clown wijkt af van het fysieke gezicht van een mens. Het is precies deze ondefinieerbare dubbelzinnigheid die jonge kinderen (en soms ook volwassenen) angst inboezemt. Wie verbergt zich onder die vreemde make-up en die grote rode neus. Teams van clowns – cliniclowns – die naar het ziekenhuis komen aan het bed van zieke kinderen zijn zich terdege van bewust van het probleem. Dit is de reden waarom ze meestal de neus rood houden, maar de gezichten herkenbaar en nauwelijks vermommingen tonen.

Een lachende familie…

Humor bevordert het sociale leven. Deel humoristische kanttekeningen en kijk samen naar komische films. Je kan zelfs je eigen ongebruikelijke familietradities overnemen door ongewone kleren te dragen. Als vader een jurk dragen bijvoorbeeld. Die plezante anekdotes blijven voor een kind steeds bewaard. Het maakt een onderdeel uit van de opvoeding.