Ik lees het persbericht in mijn mail en ik denk: stoppen met spelen, waarom? Dan lees ik verder en realiseer ik me dat wat mijn zoon dagelijks zorgeloos doet, niet voor alle kinderen is weggelegd: rennen, steppen, bouwen, fietsen, spelen in een fantasiewereld die hij kan creëren thuis, op school, in de speeltuin. Niet alle kinderen kunnen in alle vrijheid en veiligheid spelen. Om die reden stoppen woensdag 18 september stoppen een heleboel kinderen in Nederland heel even met spelen. Voor heel even maar, 10 seconden, daarna spelen ze weer verder.

Ieder kind moet kunnen spelen

Met de campagne '10 Tellen Speelstilte' wil de organisatie Right to Play Nederland aandacht vragen voor het feit dat er heel veel kinderen op de wereld zijn die niet kunnen spelen. Omdat ze in armoede leven, omdat het onveilig is, omdat ze moeten werken of omdat ze zo beschadigd zijn dat ze niet meer weten hoe ze moeten spelen.

Samen spelen is vooral leuk, maar het is ook van groot belang voor kinderen. Het is ontspannend, zorgt voor verbinding en het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ontwikkeling op het gebied van taal, sociale interactie en motoriek. Kinderen leren en ontwikkelen zich spelenderwijs.

Verrassingsoptreden Diggy Dex

Songwriter en rapper Diggy Dex bracht onlangs speciaal voor deze campagne het nummer 'Tien Seconden' uit. Diggy Dex: “Ik vind spelen belangrijk omdat het verbindt. Ik speel zelf muziek met mijn band op het podium en met de mensen in de zaal. En dan merk je gewoon de connectie. En dat kan natuurlijk met alles. Niet alleen met muziek. Ook met verstoppertje, tikkertje, voetballen, hockeyen, noem maar op. Welk spel je ook maar kunt bedenken. Het zorgt voor instant verbinding.”

Tijdens drie verrassingsoptredens zal Diggy Dex zijn single aanstaande woensdag 18 september ten gehore gaan brengen. De opbrengst van de single gaat volledig naar de stichting 'Right to Play', die de actie '10 Tellen Speelstilte' organiseert.

En ik kijk vol van trots naar hoe jij de wereld ziet
Elke dag opnieuw, misschien wel eerlijker dan ik
Zie een versie van mezelf van zo'n dertig jaar geleden
Rennend in de zon op de paden, onbetreden
Een boom dat was een schuilplaats
Verborgen in het niets
Slechts zo bezig in mijn eigen fantasie
En je vraagt me, “Pap, zal ik laten zien wat ik zie?
Kom maar mee, we tellen samen nog een keer tot tien”

Uit: Tien Seconden – Diggy Dex

Bekijk hieronder de clip van Tien Seconden:

youtube.be

Campagne 10 Tellen Speelstilte

De campagne 10 Tellen Speelstilte richt zich op scholen en sportverenigingen door heel Nederland. Plekken waar veel Nederlandse kinderen elke dag weer de kans krijgen om samen te spelen. Marije Dippel, directeur Right To Play: “Door kinderen in Nederland te vragen er 10 Tellen bij stil te staan dat spelen niet altijd en overal iets vanzelfsprekends is, maken we ze bewust van het lot van kinderen in andere delen van de wereld. Daarnaast raakt het prachtige nummer van Diggy over het belang van spelen ons allemaal. We vragen aandacht voor al die kinderen die niet kunnen spelen en zich dus ook niet spelenderwijs kunnen ontwikkelen”.