Tijden veranderen en dat betekent dat elke generatie met nieuwe technologie te maken heeft. Een leven zonder elektronica is nu bijna niet meer te bevatten voor de gemiddelde jongeling. Vrijwel iedereen in Nederland heeft internet en elk huishouden heeft ook veel elektronische apparaten. Voornamelijk de computer en televisie nemen een belangrijke rol in ons leven in. Er worden veel negatieve dingen vermeld over de hedendaagse elektronica. Veel van deze waarschuwingen zijn ook wel valide. Veel achter een scherm zitten is bijvoorbeeld slecht voor je ogen. Bovendien kan het gebruik van veel elektronica zorgen voor een lager concentratievermogen. Dit heeft dan weer als gevolg dat je kind zich moeilijker kan concentreren. En als je kind zich moeilijker kan concentreren, is er weer de kans je kind slechte prestaties op school haalt. Met als gevolg dat het lastig gaat worden als het gaat om de toekomst van je kind. Maar de hedendaagse elektronica hebben ook zo zijn voordelen. In dit artikel zullen de voordelen van de hedendaagse elektronica vooral worden belicht. Want het is belangrijk om je niet altijd te focussen op het negatieve, maar ook positieve voordelen naar voren laten halen. In dit artikel worden de voordelen van de elektronica voor kinderen behandeld.

Voordeel 1: gemakkelijk kennis vergaren

Een voordeel is dat door de huidige technologie het voor je kind zeer gemakkelijk is om op een goedkope manier kennis te vergaren. Vergelijk dit bijvoorbeeld maar eens met vroeger. De tijd toen Wikipedia nog niet bestond. Als je toen iets wilde weten, was je afhankelijk van een encyclopedie. Het nadeel van een encyclopedie is dat het meer tijd kost om een bepaald onderwerp te vinden. Bovendien is het ook nog eens zo dat bepaalde onderwerpen niet te sprake komen in sommige encyclopedieën. De enige oplossing is dan om weer een nieuwe encyclopedie te kopen, en dit kost niet alleen veel tijd maar ook geld. Tegenwoordig kunnen kinderen gelukkig veel makkelijker kennis verwerven via internet. Met name Wikipedia is daar erg goed voor, aangezien Wikipedia tegenwoordig zeer uitgebreide artikelen schrijft over allerlei verschillende onderwerpen. Wellicht kun je stellen dat Wikipedia misschien te moeilijk is voor je kind. Daar heeft Wikipedia echter iets aan gedaan. Ze hebben nu namelijk ook Wikikids. Dit is de kinderversie van Wikipedia. Het voordeel is dat er in deze versie makkelijker taalgebruik wordt gehanteerd, zodat kinderen het allemaal een stuk gemakkelijk kunnen begrijpen.

Kortom: kennis vergaren is een stuk gemakkelijker gemaakt door de komst van de computer. Uit onderzoek is vastgesteld dat kinderen die al vroeg kennis tot zich nemen, zich ook beter kunnen ontwikkelen en vaak beter presteren op school en in het algemene leven. Het is dus belangrijk om je kind snel wegwijs te maken met sites als Wikikids. Naast de educatieve waarde is het namelijk zo dat je er voldoening uit moet halen. Kennis vergaren is namelijk iets leuks en daar moet geen negatief stigma overheen hangen.

Voordeel 2: het traint je fantasie

Een ander voordeel van de hedendaagse elektronica is dat het de fantasie van kinderen prikkelt. En het voordeel is dat heel veel ook 'on demand' kan worden gekeken. Veel mensen vinden dit een negatief iets, want zo wordt de drang van consumeren steeds groter en genieten mensen steeds minder als ze echt iets krijgen. Want alles ligt in principe voor het oprapen. Je kunt er natuurlijk ook met een meer positieve blik naar kijken. Je kunt daardoor selectiever series kijken, waardoor je echt dingen kunt bekijken die bij je kind passen. Vroeger was je afhankelijk van wat de tv te bieden had. Je had weinig eigen keuze en op die manier kon je je niet ontwikkelen zoals je zou willen. Tegenwoordig kan dit dus wel, vanwege het 'on demand' kijken. Het voordeel is dat de fantasiespier van je kind op die manier beter getraind kan worden. Je kind kan een eigen smaak ontwikkelen, zonder dat hij of zij afhankelijk is van de uitzending van televisiezenders.

Voordeel 3: educatieve spelletjes

Je kunt ook veel educatieve spelletjes spelen. Je hebt bijvoorbeeld veel apps met leuke spelletjes erop. Deze zorgen er niet alleen voor dat je kind veel plezier heeft, maar dat zijn cognitieve vermogens worden getraind. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid tot rekenspelletjes. Je kind leert daarmee beter rekenen en dat is erg belangrijk voor zijn toekomst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat steeds minder kinderen goed kunnen hoofdrekenen. Als kind leren hoofdrekenen is een belangrijke basis. En om als volwassene dit aan te leren, vergt het veel meer energie. Dankzij deze educatieve spelletjes leren kinderen op een ludieke manier hoofdrekenen. Ook zijn er veel educatieve spelletjes die kunnen bijdragen aan het taalvermogen van je kind. Ook daar zijn veel apps voor die bovendien vaak gratis zijn te downloaden. Het voordeel van apps is dus dat je kind veel spelletjes op één elektronisch apparaat kan bewaren. Vroeger moest je al deze spelletjes apart kopen. Dit nam niet alleen veel ruimte in beslag, maar zorgde er ook voor dat je meer geld kwijt was. Kortom: educatieve spelletjes spelen is tegenwoordig veel gemakkelijker dan vroeger.

Voordeel 4: nieuwe taal leren

Kinderen leren veel sneller een nieuwe taal aan dan volwassenen. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Om die reden wordt door taalvirtuozen ook aangeraden om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met een nieuwe taal. Het voordeel daarvan is namelijk dat een nieuwe taal dan sneller wordt aangeleerd en zeker in dit tijdperk het erg verstandig is om meertalig te zijn. Dit komt omdat er in de wereld steeds meer op een internationale markt wordt geopereerd. Voor de toekomst van je kind is het dus aan te raden om een nieuwe taal te leren. Hierdoor heeft hij of zij altijd streepje voor op anderen op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe taal te leren via de huidige elektronica. Op internet staan veel gratis taalcursussen en dat is natuurlijk erg handig. Maar ook is er de mogelijkheid om een cursuspakket aan te schaffen. Het voordeel daarvan is namelijk dat deze een stuk uitgebreider is. Deze kun je gewoon op de computer bekijken. Ook zijn er speciale apps, alwaar kinderen op een ludieke manier een taal kunnen leren.

Voordeel 5: meer plezier

Al deze elektronica is niet alleen educatief, maar zorgt bovendien ook voor meer plezier dat dan wordt gecombineerd met kennis. Door de opkomst van Youbube en andere streamingsdiensten, is er namelijk een compleet nieuwe markt. Programmamakers zijn niet meer per se afhankelijk van televisiezenders om hun programma's op de markt te brengen. Tegenwoordig kun je gewoon een YouTube-kanaal starten en heb je in principe een programma. Hierdoor is er veel meer plaats voor creativiteit waardoor er ook veel leukere kinderprogramma's worden gemaakt. Programma's die niet alleen veel plezier met zich meebrengen, maar vaak ook nog eens wat uit te leren valt. Deze combinatie is ideaal en kenmerkt echt onze huidige tijd. De traditionele televisie verdwijnt steeds meer op de achtergrond.

Voordeel 6: inzicht in de wereld

Een ander voordeel van de elektronica is dat je kind goed inzicht op de wereld krijgt. Internet kent namelijk geen landgrenzen en daardoor kan er connectie worden gemaakt met de buitenwereld. Al op jonge leeftijd bestaat die mogelijkheid er. Dit heeft als resultaat dat kinderen al op jonge leeftijd een goed inzicht op de wereld kunnen krijgen. Dit is erg handig, want het is belangrijk om situaties op tijd in te zien en kritische kanttekeningen te zetten bij alles wat er wordt geconsumeerd. Dankzij het internet leren kinderen dit al op jonge leeftijd aan.

Eindconclusie

In dit artikel zijn enkele voordelen genoemd van het moderne technologiegebruik. Hopelijk is hiermee een ander inzicht gegeven dan bestaande artikelen die hierover beschreven zijn. Veel mensen waarschuwen ouders namelijk voor de gevaren van de hedendaagse elektronica. Daarbij worden de positieve dingen vaak niet belicht, terwijl nu dus duidelijk is geworden dat er genoeg positieve aspecten verbonden zijn aan de huidige elektronica. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de negatieve zaken weggehoond moeten worden. Het is altijd belangrijk om kritisch te blijven, want juist daardoor houden we de maatschappij op een goed spoor. Maar daarnaast is het ook belangrijk om geen eenzijdig beeld te scheppen. De huidige technologie heeft wel degelijk voordelen voor de cognitieve vermogens; ook voor kinderen. De technologie stelt kinderen namelijk in staat om zeer gemakkelijk kennis te vergaren. Ook voor kinderen uit de onderklasse.