Je kind ontwikkelt zich heel snel in de beginjaren van zijn leven. Dat is als ouder hartstikke leuk om mee te maken, want op die manier leer je samen de wereld verkennen met je kind. Ouders genieten dan ook van de opvoeding van een kind, omdat ze er zelf ook heel veel van bijleren. Het punt van de ontwikkeling van je kind is echter ook dat de kinderkamer altijd mee gaat ontwikkelen. Is je kind nog een baby? Dan kies jij als ouder hoe de kinderkamer eruit komt te zien. Je kind kan immers nog geen inbreng geven, aangezien hij of zij nog niet kan praten. Vroeger was het altijd zo dat een kinderkamer standaard blauw of roze werd gemaakt. De blauwe kleur wordt vaak gebruikt bij jongens en de roze kleur bij meisjes. Tegenwoordig is dit echter steeds gevarieerder, vanwege de ontwikkelingen in onze samenleving.

Zodra je kind in de kleuterleeftijd komt, dan heeft hij of zij vaak een eigen mening. Dit betekent dat je de kinderkamer vaak ook moet herinrichten, zodat die past bij de peuterleeftijd. Maar hoe doe je dit precies? Lees hieronder belangrijke tips over het inrichten van de kinderkamer van je peuter.

Is er nog ruimte genoeg in de huidige kamer?

Als baby heeft je kind minder ruimte nodig in de slaapkamer. De reden hiervoor is dat je kind in een ledikant slaapt en voor de rest toch niet mobiel is. Wanneer je kind echter een peuter is geworden, dan verandert dit volledig. Je kind is dan mobiel, spraakzaam en wil meestal ook niet meer in een ledikant liggen. Dit betekent dat je allereerst moet nagaan of er nog wel genoeg ruimte in de huidige kamer is. Dat wil zeggen: past er een bed in huidige kinderkamer en ook nog een televisie of andere leuke dingen? In dat geval kun je de babykamer gewoon ombouwen naar een kinderkamer. Is de kamer daar echter te klein voor? Dan kun je besluiten om een nieuwe kamer in je huis om te bouwen tot kinderkamer. Een kamer met meer m2, zodat je kind lekker veel ruimte heeft om te spelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen extra kamer hebt met veel ruimte. Je kunt er dan voor kiezen om te verhuizen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een muur uitbreken. Je hebt dan verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kun je een kleine kamer ook zeer praktisch inrichten, waardoor je kind er toch veel plezier in kan hebben.

Kind een eigen inbreng geven

Bij het inrichten van de kinderkamer is het belangrijk om ook naar de inbreng van je kind te luisteren. Als peuter is je kind doorgaans al zeer mondig, dus hij of zij heeft ongetwijfeld een mening over hoe alles eruit moet komen te zien. Natuurlijk moet je dan wel suggesties doen, want een peuter begrijpt lang nog niet alles in het leven. Je kunt bijvoorbeeld vragen welke kleur je peuter mooi vindt. Je kunt vervolgens op basis van die informatie een kleur geven aan de kinderkamer. Ook andere zaken kun je op die manier aan je kind voorleggen. Het voordeel van je kind inbreng geven is dat je kind er echt zijn eigen kamer van kan maken. Het is leuk wanneer je kind daar al op jonge leeftijd zeer gepassioneerd voor is.

Veranderingen

Voor je kind kan het erg spannend zijn om een nieuwe kamer te krijgen. Kinderen hebben namelijk nog minder relativeringsvermogen en dat betekent dat ze moeilijk kunnen wennen aan nieuwe situaties. Veel ouderen hebben dat overigens ook, dus je kunt dat echt niet alleen het kind verwijten. Maar hoe laat je je kind wennen aan de verandering aan een nieuwe kamer. Lees hieronder enkele tips.

Nieuw bed voor je kind!

De grootste verandering voor je kind is het feit dat hij of zij op een nieuw bed gaat slapen. Als baby heeft je kind altijd in een ledikant geslapen, maar nu gaat hij of zij op een normaal bed slapen. Een bed waar hij of zij ook uit kan vallen en dat is natuurlijk harstikke eng. Vaak hebben peuters dan ook een tweestrijd. Aan de ene kant vinden ze het erg stoer om in een echt bed te slapen, maar aan de andere kant vinden ze dit ook een beetje eng. Je kunt je peuter meenemen naar een beddenwinkel en hem of haar betrekken bij het gehele proces. Op die manier kan je peuter testen welk bed het beste bij hem of haar past.

Helpen met verbouwen

Kinderen vinden het vaak leuk om nuttig werk uit te voeren. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om te helpen met het verbouwen van hun kinderkamer. Je kunt je kind dan natuurlijk geen moeilijk werk laten doen, maar wel bepaald nuttig werk. Je peuter kan bijvoorbeeld moersleutels aangeven en nog andere taken op zich nemen. Dit is niet alleen hartstikke leuk, maar bevordert ook de ontwikkeling van je kind.

Wat voor meubels?

Voor een kinderkamer is het bed natuurlijk het belangrijkste, maar ook andere meubelstukken kunnen een waardevolle toevoeging zijn op de nieuwe kinderkamer voor je peuter. Je kunt er bijvoorbeeld zeer praktische meubels inzetten. Wat voor meubels zijn functioneel voor een kinderkamer en dragen bij aan een leuk interieur?

  • Nachtkastje

Elke serieuze kinderkamer moet natuurlijk voorzien zijn van een leuk nachtkastje. Het nachtkastje kun je naast het bed zetten. Dit is de plaats waar je kind zijn spulletjes in kan stoppen. Denk daarbij aan zijn horloge, maar ook andere soorten speelgoed kan hij of zij opbergen in dat nachtkastje. Denk daarbij aan leuke boeken, maar ook een lamp zodat je kind gemakkelijk kan lezen.

  • Speelgoedkast

Kinderen houden van spelen en hebben vaak ook veel speelgoed. In een babykamer was er vaak geen ruimte voor speelgoed, maar in een grotere kinderkamer heb je gelukkig wel ruimte voor een speelgoedkast. Het is dan ook aan te raden om een speelgoedkast in de kinderkamer te zetten. Je kind heeft dan alle bordspellen in de buurt en dat is natuurlijk zeer leuk voor hem of haar. Misschien heeft je kind nog niet veel bordspellen. Is een speelgoedkast in dat geval wel relevant? In principe wel, want je kind kan deze speelgoedkast dan aanvullen op de lange termijn. Een peuterkamer is wel wat duurzamer dan een babykamer. En het is dan ook de bedoeling dat je kind daar voor een lange periode gaat slapen. Een leuke speelgoedkast is dan een goed fundament voor de toekomst.

  • Bureautje

In een goede kinderkamer hoort natuurlijk ook een mooi bureau. Dit bureau staat niet alleen mooi in de kinderkamer, maar is ook nog eens erg functioneel. Wanneer je kind naar school gaat, kan hij of zij daar namelijk zijn huiswerk maken. Maar ook voor het lezen van boeken is een bureautje natuurlijk goed. Het is goed om het lezen van boeken te stimuleren bij jonge kinderen. Er wordt tegenwoordig veel te weinig gelezen. Dankzij de digitale revolutie hebben kinderen, maar ook volwassenen, een veel lagere concentratieboog. Lezen vergt enige concentratie en om die reden is het dan ook aan te raden om het lezen te stimuleren. Lezen traint namelijk niet alleen de fantasiespier van je kind, maar het zorgt er ook nog eens voor dat hij of zij beter kan leren. Dit is goed voor ontwikkeling in het onderwijs en voor zijn toekomst in het algemeen. Met een mooi bureau, en een goede stoel, stimuleer jij je kind om meer te gaan lezen!

Wat voor behang?

Peuters vinden het vaak niet leuk om een effen muur te hebben. Kinderen vinden het vaak leuker om mooi behang te hebben. Voor kinderen zijn er verschillende soorten behang te koop die passen bij de belevingswereld van je kind. Wij zijn fan van Studio Ditte behang. Studio Ditte is een Nederlands merk met onder andere behang, beddengoed en rugzakken. Met liefde en oog voor detail ontwerpen ze producten met speelse patronen waar je blij van wordt. Alle producten ontwerpen ze bij Studio Ditte zelf met oog voor mens en milieu. In de prints van Studio Ditte ontdek je elke keer weer nieuwe details. Er zijn verschillende soorten behang verkrijgbaar met o.a. auto’s, vliegtuigen en dieren die je kinderkamer een nog leukere stijl geven!