Wanneer je kind een bepaalde leeftijd bereikt, dan is het tijd dat deze gaat leren fietsen. Het is dan van belang om een kinderfiets voor je kind te kopen, zodat deze dit goed kan leren. Nederland is namelijk echt een fietsland. Daarnaast wordt Nederland ook steeds drukker. Fietsen wordt daarom steeds ingewikkelder, aangezien je met veel verschillende zaken rekening moet houden. Enerzijds met het verkeer met motorvoertuigen, maar ook met veel andere fietsers. Daarom is het belangrijk voor je kind om een goede kinderfiets te hebben. De kwaliteit moet goed zijn. Dit is namelijk wel zo veilig. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Welke leeftijd

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om na te gaan op welke leeftijd je kind ongeveer kan leren fietsen. Natuurlijk is dit heel afwisselend. Met zijwieltjes kunnen kinderen vaak al op jonge leeftijd leren fietsen, maar zonder zijwieltjes wordt dat vaak een stuk lastiger. Meestal kunnen kinderen zonder zijwieltjes leren fietsen rond de leeftijd vier en vijf jaar. Is je kind dus rond die leeftijd, dan is het verstandig om hem of haar eens te leren fietsen op een goede kinderfiets.

Eisen kinderfiets

Maar waar moet een kinderfiets zoal aan voldoen, vraag je je ongetwijfeld af. Er zijn veel zaken waar je op moet letten en een kinderfiets is over het algemeen niet goedkoop. Zeker niet wanneer je een goede kinderfiets wilt kopen voor je kind. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken en alle voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen.

De wettelijke eisen

Allereerst is het van belang om de kinderfiets aan de wettelijke eisen te laten voldoen. Dit is niet alleen heel veilig, maar ook min of meer verplicht. Wanneer er een controle is kan daar namelijk een boete voor worden uitgegeven als er iets mankeert aan de fiets. Maar wat zijn de wettelijke eisen dan? Bij dezen een lijst van de wettelijke eisen van de fiets.

Werkende voor en achterlampen

Het is van belang om een werkende achterlamp te hebben. Maar dat is nog niet alles. Deze achterlamp moet per se rood zijn qua kleur. Daarnaast moet deze ook goedgekeurd zijn. De lamp moet namelijk fel en duidelijk licht geven en niet heel schimmig. Soms kun je namelijk een werkende achterlamp hebben, maar kun je alsnog een boete krijgen wanneer deze niet aan de eisen voldoet. Een goed werkende achterlamp moet fel zijn, zodat je kind niet toevallig over het hoofd wordt gezien. Veiligheid gaat altijd voor alles.

De voorlamp moet de reguliere kleur hebben. Deze mag dus niet rood zijn. Net als bij de achterlamp moet deze lamp ook aan de eisen voldoen. De voorlamp moet een fel licht geven, zodat iedereen kan zien dat je kind er aan komt.

Een goede bel

Bellen is de manier waarop fietsers met andere fietsers communiceren. Mocht je er bijvoorbeeld langs willen, dan is het verstandig om voorzien te zijn van een fietsbel. Deze bel moet natuurlijk goed hoorbaar zijn, anders heb je er niet zoveel aan. Deze bel moet praktisch en toepasselijk zijn. Ook moet deze op een goede locatie zitten, zodat je er gemakkelijk bij kan tijdens het fietsen. Anders kan het gevaarlijk worden wanneer je op de bel gaat drukken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een goed stuur

Het stuur is het belangrijkste van je fiets. Als het stuur niet goed is, dan kan dit ervoor zorgen dat er verschillende ongelukken worden veroorzaakt. Je stuur kan bijvoorbeeld krom zitten, waardoor je kind de verkeerde richting op stuurt. Zeker in het hedendaagse Nederlandse verkeer is dat natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Zorg er daarom altijd voor dat je een goed stuur hebt die goed vastzit. Je kunt gemakkelijk zien of het stuur recht is, door goed voor de fiets te staan en nauwkeurig te kijken. Ook kun je op die manier het stuur verzetten, mocht het zo zijn dat het stuur niet recht zit.

Goede remmen

Goed werkende remmen is misschien wel het meest cruciaal bij een fiets. Geen goede remmen op de kinderfiets is namelijk vragen om problemen. Vaak worden er bij fietsen remmen op twee verschillende plekken gemonteerd. Enerzijds heb je remmen bij het stuur, maar het is ook mogelijk dat de remmen in de trappers zitten en dat je naar achter moet trappen. Om de kinderfiets zo veilig mogelijk te maken, is het verstandig om een fiets te hebben met zowel remmen aan het stuur, alsook remmen bij de trappers. Mocht er dan in het ergste geval iets kapot gaan tijdens een fietsreis, dan is er altijd nog een soort van noodrem waar je kind gebruik van kan maken. Dat is natuurlijk hartstikke handig.

Fietshelm

Helmen zijn niet verplicht voor volwassenen en kinderen in Nederland, maar over het algemeen wel aan te raden, zeker voor kinderen. Kinderen hebben namelijk nog minder ervaring met fietsen en daarom is er altijd een grotere kans op ongelukken. Een ongeluk met je kind wil je natuurlijk voorkomen. Maar als je kind geen helm op heeft, is er een grote kans op ernstige schade. Het hoofd is namelijk een van de kwetsbaarste onderdelen van het lichaam. Als je daar hard op valt, kan er blijvende letsel aan het hoofd worden veroorzaakt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het bij je kind toch altijd aan te raden om hem of haar te voorzien van een helm. Niet alleen is het belangrijk om een helm te dragen, maar deze helm moet ook goed passen. Waar moet je dan op letten?

Eisen

De oren moeten vrij zijn bij een helm. Via de bandjes kun je ervoor zorgen dat je dit op een goede manier bewerkstelligt. Het hebben van vrije oren is een belangrijke eis bij het correct dragen van de fietshelm. Een andere eis is dat de helm goed op het hoofd past. Hij moet niet te strak zitten, maar ook weer niet te los. In principe moet er ongeveer een vinger tussen kunnen passen. Daarnaast is het vaak ook niet aan te raden om een paardenstaart in de helm te hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de functie van helm minder wordt en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Vlaggetjes: geen eis maar wel aan te raden

Veel kinderen hebben vlaggetjes op hun fiets. Enerzijds doen ze dit omdat het natuurlijk mooi is om een vlaggetje te hebben, maar anderzijds dient dit ook voor de extra veiligheid. Een kinderfiets is over het algemeen kleiner dan een volwassen fiets, waardoor de fiets door automobilisten gemakkelijker over het kan worden gezien. Dat wil je natuurlijk niet en om die reden kan het verstandig zijn om een vlaggetje op de fiets te zetten. Met een vlaggetje valt de fiets namelijk meer op en zo is de fiets extra veilig. Bovendien ziet het er natuurlijk ook erg leuk uit.

Let op het verkeer

Bij het fietsen is het natuurlijk altijd belangrijk om goed op het verkeer te letten. Hoe goed de fiets ook is, als je je kind niet leert op te passen, kan het nog steeds gevaarlijk zijn. Probeer je kind dan ook altijd goed en duidelijk de verkeersregels mee te geven. Dit is zeer belangrijk, zeker wanneer je met je kind gaat fietsen op plekken waar het relatief druk is. Als volwassen fietser moet je dan al goed oppassen, maar als kind helemaal. Kinderen moeten het fietsen namelijk nog leren en daardoor is er een grotere kans dat ze soms fouten maken.

Kinderen leren fietsen

Bij het leren fietsen, is het ook van belang dat je alles goed in de gaten houdt. Maar hoe leer je een kind nou op een goede manier fietsen? Er zijn een aantal tips.

Allereerst kun je bijvoorbeeld meelopen met je kind. Wanneer je kind dan valt met de fiets, is er nog geen enkele reden tot paniek. Je kunt je kind dan gemakkelijk weer oppakken of de fiets rechtzitten. Leren fietsen komt immers met vallen en opstaan. Wanneer je vindt dat meelopen niet helemaal veilig is, kun je de natuurlijk ook de bagagedrager vasthouden. Op die manier kun jij je kind in balans houden en zal deze niet zo snel vallen. Dat scheelt weer verwondingen en dergelijke.

Daarnaast is het bij leren fietsen belangrijk dat je het proces constant blijft herhalen. Het ene kind leert veel sneller fietsen dan het andere kind. Dit heeft ook met talent te maken, maar over het algemeen zal elk kind na verloop van tijd leren fietsen. Je hoeft dus niet bang te zijn wanneer het een tijdje duurt. Een goede fiets zorgt er in elk geval voor dat de kans dat je kind sneller leert fietsen aanzienlijk wordt vergroot. Bovendien is die fiets veilig en dat is misschien nog wel veel belangrijker.