Ben je in blijde verwachting van een baby? Of heb je een zoontje of dochtertje dat een nieuwe, eigen kamer krijgt? Dan mogen goede, ruime en leuk uitziende kasten natuurlijk niet in de kinderkamer ontbreken. Maar een geschikte kast kopen die feilloos in de babykamer of kinderkamer past én die praktisch is er strak uitziet, is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het aanbod kasten voor kinderkamers is vandaag de dag namelijk enorm groot. De tips in dit artikel helpen je om snel de voor jou perfecte kinderkast te vinden. Doe er je voordeel mee!

Koop een kast waar je ook over een paar jaar nog iets aan hebt

Een van de beste tips die we je kunnen geven als je een geschikte kast zoekt voor je babykamer of kinderkamer, is om verder te kijken dan de korte termijn. Over het algemeen zijn kasten best prijzig en wil je er lang mee vooruit kunnen. Om de twee jaar een nieuwe kledingkast voor je kids kopen is gelukkig niet nodig als je gaat voor een kast die jarenlang mee kan gaan.

Let daarom goed op het formaat kast – deze moet groot genoeg zijn voor over vier of vijf jaar – en natuurlijk ook op de kwaliteit. Hoe robuuster de kast die je kiest, hoe groter de kans dat de betreffende kledingkast lang meegaat. Je kunt op die manier een kast die je al in de babykamer gebruikte, gewoon in gebruik houden tot de tienerjaren van je zoon of dochter. Dat scheelt niet alleen een hoop geld op termijn, maar natuurlijk ook tijd. Je hoeft namelijk de oude kledingkast niet af te voeren naar de stort. En ook hoef je niet om de zoveel jaar op zoek naar ene nieuwe kast.
babykamer-met-kast

Laat je keuze afhangen van de ruimte in de baby- of kinderkamer

Een belangrijke factor die van invloed is op de keuze van een geschikte kast, is de ruimte die je in de babykamer of de kinderkamer tot je beschikking hebt. Heb je maar weinig ruimte tot je beschikking, omdat de baby- of kinderkamer relatief klein is en er een commode in de kamer staat? Dan kun je het beste gaan voor een wat smallere én hogere kast met een deur erin. Zo bespaar je een hoop ruimte en maak je optimaal gebruik van de hoogte van de betreffende kamer.

Is de kamer ruim en breed genoeg, dan kun je natuurlijk gaan voor een grotere en bredere kast, met extra lades erin. Houd er bij de keuze voor een kastgrootte wel rekening mee dat er genoeg bewegingsruimte en speelruimte in de kinderkamer moet overblijven. En dat er ook rond het bed voldoende ruimte is voor je kind om te lopen en bewegen!
kinderkamer-met-laag-kastje

Het praktische nut van de kast die je gebruikt is belangrijk

Een kledingkast voor kinderen moet vooral praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. Daarom is het verstandig om goed na te denken over de praktische indeling van de betreffende kast. Uiteraard moet de kast groot genoeg zijn om alle kleren van je zoon of dochter in op te kunnen bergen. Kies voor een kast die ook een paar hangers heeft (voor jassen en bloesjes!). Wat ook erg handig is, is al de kinderkast een paar extra grote lades heeft. Deze kun je dan gebruiken om speelgoed in op te bergen. Of voor het opbergen van de sokken van je kind.