Wanneer je gaat verhuizen, jouw kind niet in groep valt of de leerwijze van de school niet past bij jouw kind, kan het veranderen van basisschool noodzakelijk zijn. Het veranderen van basisschool heeft zeker een impact op jouw kind. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Wil je meer weten over het veranderen van basisschool en waarom dit een goede optie kan zijn of waarom je het beter kunt vermijden? Dit alles en meer lees je in dit artikel.

Waarom veranderen van basisschool?

Er zijn verschillende factoren die kunnen meewegen in de verandering van basisschool. Iets simpels zoals het sluiten van de huidige basisschool of wellicht omdat jouw kind niet goed in de groep valt. Wij hebben de meest voorkomende redenen van verandering van basisschool hieronder verder uitgelegd:

Verhuizing

De meest voorkomende reden dat kinderen veranderen van basisschool, is vanwege een verhuizing. Het is belangrijk om als ouders goed de verhuizing te overwegen. De verandering van basisschool kan namelijk een negatieve impact hebben op jouw kind. De bekende sociale contacten en constructies van jouw kind verdwijnen en hij of zij moet helemaal overnieuw beginnen. Plan jouw verhuizing ook in het voordeel van jouw kind. Verhuis liever in de zomervakantie zodat jouw kind aan het nieuwe schooljaar kan beginnen en zo een goede start krijgt.

Leerwijze

Heeft jouw kind moeite met de leerwijze? Leert het bijvoorbeeld beter zelfstandig? Dan kan een verandering naar een Montessori onderwijs een goede reden zijn voor verandering van basisschool. Dit is in het voordeel van jouw kind. Ook het tegenovergestelde kan het geval zijn. Heeft jouw kind jouw meer structuur nodig en is dit afwezig op de huidige basisschool? Dan is het verstandig om een basisschool te zoeken dat beter aansluit bij jouw kind. Bekijk de mogelijkheden qua leerwijze bij jouw in de buurt en kijk of er een betere aansluiting is.

Pesten

Geen enkele ouder wilt dat zijn of haar kind(eren) gepest worden. Het kan moeilijk zijn om als ouder dit mee te maken. Waar doe je goed aan? Jouw kind voor zichzelf op laten komen op de huidige basisschool, of toch veranderen van basisschool? Wanneer jouw kind buiten de groep valt of gepest wordt, kan het de overweging waard zijn om te kijken naar andere basisscholen.

Praat met de school over de mogelijkheden

Wanneer je als ouder denkt om te veranderen van basisschool, is het altijd aan te raden om toch nog eens om de tafel te gaan met de huidige basisschool. Je kunt een gesprek aanvragen met de directeur en onderwijzer(s) van jouw kind. Wat adviseren zij? Zij zijn experts in het onderwijs en kunnen een goede inschatting maken over het onderwijs dat zij aanbieden geschikt is voor jouw kind. Ook kunnen zij goed adviseren wanneer het aankomt op pesten. Zij kunnen helpen het pestgedrag te laten verdwijnen en dit kan goed zijn voor de zelfverzekerdheid van jouw kind. Dit is opvoedkundig vaak een betere optie dan ‘wegrennen’ van het probleem en naar een andere basisschool gaan.

Toch moet je als ouder altijd goed naar je gevoel blijven luisteren wanneer je met de school in contact komt. Hoe goed ze het ook bedoelen, iedere school heeft ook een prestige om te behouden. Zij zullen niet graag leerlingen weg zien gaan en dit zal altijd meespelen bij hun advies. Sta als ouder sterk in je schoenen en doe wat het juiste aanvoelt.

Volg jouw kind

Als ouder heb je natuurlijk het uiteindelijke zeggen, maar ga vooral af op wat jouw kind zegt. Natuurlijk kan ieder kind willen veranderen van basisschool wanneer het tijdelijk minder goed gaat op school. Maar klaagt jouw kind vaker over school of wordt hij of zij werkelijk ziek van de gedachte om weer naar school te gaan? Dit is natuurlijk geen doen. Maak het bespreekbaar met jouw kind om te veranderen van basisschool. Wat vind jouw kind hiervan? Het kan een complete opluchting zijn en een nieuwe start worden. Toch zullen ook veel kinderen het juist eng vinden om helemaal overnieuw te beginnen. Volg jouw kind hierin, wat wilt hij of zij en is dit het beste voor jouw kind?

De voordelen van veranderen van basisschool

Een frisse start

Het grootste voordeel wanneer jouw kind van basisschool verandert wanneer er sprake is van pesten of sociale uitsluiting, is een nieuwe start. Jouw kind kan helemaal overnieuw beginnen en nieuwe vrienden maken. Er is geen geschiedenis van eerdere jaren en jouw kind krijgt de kans om een leuke basisschooltijd met vrienden te ervaren.

Betere prestaties

Wanneer jouw kind beter op z’n plek past, zowel sociaal als qua leerwijze, zullen de schoolprestaties al gauw verbeteren. De school en leerwijze past beter en daardoor wordt leren weer leuk voor jouw kind. Je zult jouw kind met sprongen voorruit zien gaan wanneer de school beter past.

Plezier in school

Het voornaamste voor de ouders is dat jouw kind weer plezier krijgt in school. Buikpijn en andere ziekteverschijnselen door angst voor school zullen snel verdwijnen. Wanneer de school en de groep beter past, kan jouw kind eindelijk een leuke schooltijd ervaren. Jouw kind is hierdoor niet alleen gelukkiger op school, maar ook thuis zal de sfeer een stuk beter worden. Het is geen strijd meer in de ochtend om naar school te gaan en je ziet jouw kind gelukkiger worden. Welke ouder wilt dat nu niet?

De nadelen van veranderen van basisschool

Er zijn niet alleen maar positieve kanten aan het veranderen van basisschool. Ook de volgende nadelen van veranderen van basisschool zijn belangrijk om te weten. Zo kun je jouw keuze om te veranderen van basisschool beter overwegen.

Alles is nieuw en spannend

Zeker wanneer de verandering van basisschool niet vanuit het kind komt, maar door omstandigheden zoals verhuizing of sluiting van de basisschool, kan het nieuw en spannend zijn. Waar jouw kind eerst de sociale vlinder van de klas was, durft het nu moeilijk sociale contacten te maken. Angst voor de nieuwe school komt vaak voor. Deze angst staat een leuke schooldag flink in de weg.

Pesten

Het veranderen van basisschool is in veel gevallen de uiterste optie wanneer het pesten niet over gaat. Maar veranderen van basisschool is, helaas, niet het ultieme recept. Pesten kan op iedere school gebeuren. Hoe vervelend het ook is, jouw kind kan ook op de nieuwe school de dupe worden van pesterijen. Het is daarom aan te raden wanneer jouw kind wordt gepest en je van school verandert, ook te zorgen voor goede begeleiding. Er zijn speciale coaches en kinderpsychologen die jouw kind kunnen helpen om de verandering van basisschool beter te laten gaan.

Geen verandering

Niet alleen voor het pesten, maar ook voor de schoolprestaties is het veranderen van basisschool niet altijd de oplossing. Het kan dat op de nieuwe basisschool jouw kind nog steeds moeite heeft met leren, gezag en werkhouding. Je moet als ouder daarom realistisch proberen te kijken naar de situatie en veranderen van basisschool niet zien als een simpele oplossing. In veel gevallen is er meer gaande dan slechts problemen op school.

Het veranderen van basisschool heeft een grote impact op het leven van jouw kind. De basisschool biedt stabiliteit in het leven van jouw kind en dit zomaar veranderen is een flinke verandering. Het is daarom van groot belang dat het veranderen van basisschool een overwogen keuze is van ouders, kind en eventueel de huidige basisschool. Kies voor het nieuwe schooljaar om te veranderen van basisschool zodat jouw kind een eerlijke en frisse start krijgt op de nieuwe school. Weeg alle voor- en nadelen eerst met elkaar af voordat je de verandering definitief maakt.