Sommige mensen denken dat als je eenmaal kinderen hebt, het huis altijd rommelig zal zijn en je altijd maar een weg moet zien te banen door al het speelgoed wat verstrooid ligt door huis. Ok, dit klinkt wel heel drastisch, maar het kan soms toch echt oplopen naar zo’n situatie als je je kleine kuikentjes hun gang laat gaan. Daarom is het goed om ze van jongs af aan te leren om hun eigen spulletjes op te ruimen. Hoe jonger, hoe beter. Dus vanaf het moment dat ze beginnen te begrijpen, kun je ze op een speelse manier deze zeer waardevolle gewoonte aanleren waar ze nog veel profijt aan zullen hebben voor de rest van hun leven. Hoe doe je dat? Dat lees je hier!

Beperk het speelgoed van je kind

Een hele goede manier om het voor jou makkelijk te maken, is door de hoeveelheid speelgoed waar je kind mee kan spelen te beperken. Speelgoed is een heel leuke manier voor je kind om dingen te leren en ontdekken, maar het moet geen reden zijn dat de hele kamer bezaaid ligt met toeters en bellen. Beperk dus het aantal speelgoed voor je kind. Dit kun je doen door niet teveel te kopen, maar ook door bepaald speelgoed op te bergen in een kast. Je kunt op die manier het speelgoed waar je kind mee kan spelen afwisselen. Dit scheelt jou niet alleen een rommelige kamer, maar ook je kind vind het veel leuker. Vooral voor peuters lijkt het namelijk op deze manier alsof ze elke keer een nieuw stuk speelgoed krijgen. Ze herkennen het speelgoed wel, maar hebben het gemist, waardoor het weer net zo leuk wordt om mee te spelen, als de dag dat ze het nieuw in handen kregen.

Organiseer het speelgoed

Nog een tip om het makkelijk voor je peuter te maken dat hij zal wennen aan het opruimen van zijn eigen speelgoed, is het organiseren ervan. Dit doe je door eens in de zoveel tijd zijn speelgoed door te nemen, en te bekijken waar hij nog wel mee speelt, en wat je kunt doneren of als cadeau kunt geven aan een ander kind. Zo blijft de speelhoek van je kind altijd up to date, en hoeft je peuter niet onnodig speelgoed op te ruimen. Peuters zullen namelijk vaak hele dozen speelgoed in één keer leeggooien, om er daarna de rest van de dag niet meer naar om te kijken. Dit is natuurlijk volkomen zinloos, en iets wat je liever vermijdt. Dus laat je kind alleen spelen met het speelgoed waar hij echt mee speelt, en de rest kun je opbergen of anders weggeven als hij er uit is gegroeid.

Zorg voor juiste opbergmogelijkheden

Om het voor je peuter makkelijk te maken dat hij met plezier zijn speelgoed op zal ruimen, is het belangrijk dat je voor een goede opbergmogelijkheid van zijn speelgoed zorgt. Ideaal is het, als elk soort speelgoed zijn eigen plek heeft, maar maak het niet te gecompliceerd. Je kunt bijvoorbeeld een mand maken voor duplo, eentje voor knuffels, etc. Ook kun je deze manden etiketteren met een afbeelding van het desbetreffende speelgoed, zodat het voor je peuter extra duidelijk is waar de verschillende soorten speelgoed heen moeten. Als hij daar een foutje in maakt, kun je hem op een positieve manier corrigeren, en aangeven dat het desbetreffende speelgoed in de andere mand hoort, en hem dan ook het etiket tonen zodat hij het de volgende keer beter zal onthouden.

Spelenderwijs opruimen

Na al deze voorbereidingen van jou kant, mag je peuter ook aan de slag gaan. Natuurlijk kun je nog niet teveel verwachten van je peuter, maar je kunt hem door jou gedrag leren wat je van hem verwacht. In het begin doe je dit vooral door er een spelletje van te maken, en je kind te prijzen en belonen. Voor bepaalde soorten speelgoed is het leuk om er een gooispelletje van te maken. Dus je kunt je kind op een vrolijke manier aangeven dat we het speelgoed gaan opruimen zodat we kunnen gaan eten. Dan kun je samen het speelgoed in de desbetreffende mand gooien, en er dus een soort basketbal spelletje van maken. Let wel op dat je dit niet met al het speelgoed kunt doen, tenzij je misschien een helm draagt en andere bescherming zodat je niet bekogeld wordt door rondvliegend speelgoed. Ok, weer een beetje overdreven, maar peuters kunnen echt enthousiast raken als ze dingen mogen gooien, dus je bent gewaarschuwd! 🙂

Doe het samen

Een peuter heeft nog niet de leeftijd dat je van hem kunt verwachten dat hij zelfstandig zijn speelgoed opruimt, behalve voor een paar seconden. Het beste is dus om samen met hem op te ruimen. Je zult er vast niet altijd zin in hebben, maar discipline is belangrijk om je kind deze goede gewoonte aan te leren. Als je samen met je peuter opruimt kan het zijn dat hij afgeleid raakt door iets anders, en jou alleen achterlaat. Je kunt hem dan op een positieve manier terugroepen omdat mama (of papa) zijn hulp nodig heeft, en je niet alleen op kan ruimen. Dit is voor veel kinderen een reden om dan toch terug te komen en mama of papa te helpen. Als hij zodanig afgeleid is dat zelfs dat niet helpt, dan zit er niks anders op dan zelf opruimen of op een later moment samen met je peuter terug te komen. Het tweede is aangeraden, want het zal een betere manier zijn om het verantwoordelijkheidsgevoel bij je kind aan te leren, zelfs bij een peuter.

Maak er een gewoonte van

Er zijn verschillende manieren om er voor je peuter een gewoonte van te maken om op te ruimen. Je kunt verschillende momenten op de dag uitkiezen dat je samen met je peuter even opruimt, bijvoorbeeld voor etenstijd. Ook kun je de hele dag de boel de boel laten, en voordat je peuter gaat slapen samen opruimen. Deze manier is wat makkelijker voor je peuter, maar zorgt er wel voor dat je soms in situaties komt dat je peuter al te moe is, en niet in staat is om nog vrolijk op te ruimen. Als je deze methode toepast, is het dus belangrijk om een tijdstip uit te kiezen dat je peuter nog niet moe is, maar ook geen groot tijdsbestek meer heeft om alles weer uit de kasten te trekken. Ook kun je, en dit is een hele goede manier, je kind telkens op laten ruimen als hij klaar is met het spelen van een bepaald speelgoed. Leer je kind op een positieve manier dat hij geen ander speelgoed mag pakken totdat hij het speelgoed waar hij mee heeft gespeeld heeft opgeruimd. Dit kun je doen door te zeggen dat het speelgoed waar hij mee speelde moe is geworden, en terug naar zijn bedje moet. Samen kun je het speelgoed “naar bed brengen”, en het nieuwe speelgoed “wakker maken” zodat je peuter ermee kan spelen.

Opruimen is leuk!

Één van de belangrijkste zaken is om je peuter te leren dat opruimen iets leuks is. Hoeveel volwassenen zijn in gevecht met hunzelf, en proberen zichzelf ervan te overtuigen dat schoonmaken leuk is, zodat het een fijnere bezigheid wordt. Dus het is goed om je kind die moeite te besparen als hij eenmaal volwassen is, en nu het juiste perspectief mee te geven. Opruimen is leuk, en moet een leuke bezigheid zijn, zodat alles weer “opgeruimd staat netjes” eruit ziet.

Prijzen en belonen

Natuurlijk is het ook belangrijk om je kind te prijzen voor al het goede werk dat hij heeft verricht. Vooral peuters zijn hier erg vatbaar voor, en zullen op deze manier heel wat voor elkaar krijgen. Wel is het belangrijk dat je het niet overdrijft, het moet wel realistisch overkomen. In de avond, voordat je kind gaat slapen, kun je nog even aangeven hoe goed hij zijn mama vandaag geholpen heeft, en dit zal ervoor zorgen dat deze goede gewoonte en de positieve effecten ervan diep geworteld raken in de beleving van je kind.

Laat je peuter ook jou helpen

Zoals jij je peuter helpt bij het opruimen van zijn speelgoed, zo kan hij jou ook helpen met het opruimen van jouw spullen. Peuters vinden het geweldig als ze mama mogen helpen, en het is dus een creatieve manier om die liefde voor opruimen te laten groeien. Natuurlijk kan een peuter niet bij alles helpen, maar er zijn genoeg taakjes die peutervriendelijk genoeg zijn om hem erbij te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld samen boodschappen uitpakken. Dit doe je door je peuter de kindvriendelijke voorwerpen uit laten pakken, en jij pakt andere items uit zoals glazen flessen, potten, of voorwerpen waar een scherp randje aan zit. Ook kun je samen de vaatwasser uitruimen, en je peuter plastic bekers en borden aangeven. Er zijn veel creatieve manieren om je peuter te betrekken, en zo zal hij met de tijd leren om alles netjes te houden, en dan is natuurlijk iedereen blij. Vooral jij! 😉