Je baby vervoeren in een veilige autostoel is van levensbelang. Gelukkig worden autostoeltjes ieder jaar veiliger. Wat is de beste baby autostoel voor in de auto en welke baby autostoel heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding?

Wanneer moet een baby in een autostoel?

Zodra je samen met je baby met de auto op pad gaat moet een baby in een autostoel. In Nederland is het verplicht om kinderen tot 135 centimeter te vervoeren in een passende autostoel. Afhankelijk van het gewicht of de lengte van je kind is dat een baby-autostoel, peuterautostoel, een kinderautostoel of een combinatiestoel.

wat-zijn-de-beste-autostoelen-en-wanneer-moet-je-kind-in-welke-autostoel

Test baby-autostoelen van de Consumentenbond

Elk half jaar test de Consumentenbond, samen met een aantal internationale partners, de nieuwste autostoeltjes op veiligheid en gebruiksgemak. Deze test is uitgebreider dan de wettelijke test.

Om de veiligheid van kinderen in de auto te testen, worden testpoppen (de zogenaamde crash test dummies) in een autostoel geplaatst. Vervolgens wordt een botsing gesimuleerd, waarbij een auto met 64 kilometer per uur crasht. In hoeverre de baby na die botsing nog stabiel in de autostoel zit, bepaalt uiteindelijk het rapportcijfer voor de veiligheid van het autostoeltje. Door zwaarder en uitgebreider te testen, wil de Consumentenbond laten zien welke autostoeltjes méér bieden dan het wettelijk minimum, waaraan ieder zitje op de Nederlandse markt in principe voldoet.

Waar wordt naar gekeken in de test van de Consumentenbond?

In de test van de Consumentenbond wordt bij autostoelen voor baby’s gekeken naar een aantal belangrijke punten:

1. Veiligheid autostoelen voor baby’s

Mocht je ooit met je auto een aanrijding krijgen, dan wil je dat je kind zo goed mogelijk beschermd is. In de test ondergaan autostoeltjes frontale botsingen en botsingen van opzij die zwaarder zijn dan de wet vereist. Niet alle stoeltjes verdragen dat even goed.

2. Gebruiksgemak baby-autostoel

Natuurlijk wil je ook dat je kind comfortabel zit en dat jij zelf het stoeltje makkelijk kunt plaatsen in de auto. Dat je het stoeltje eenvoudig kunt afstellen op de lengte van je kind en dat de bekleding/hoes makkelijk kan worden gereinigd. Ook wil je weten hoe gevoelig het stoeltje is voor ‘onjuist gebruik’, omdat de bescherming die het stoeltje biedt daarvan sterk afhangt.

3. Schadelijke stoffen in een baby-autostoel

Je wilt niet dat je kind in een stoeltje zit waar schadelijke chemicaliën in verwerkt zijn. Ook dit is onderdeel van de test.

Beste uit de baby-autostoelen test: Maxi-Cosi Pebble Plus

De Maxi-Cosi Pebble Plus kwam als beste babyautostoel uit de test van de Consumentenbond. Deze autostoel van ongeveer 200 euro scoort een 8,1 als cijfer. Het stoeltje staat stabiel in de auto en scoort goed op veiligheid. Het biedt heel goede bescherming in een frontale en zijdelingse botsing. Het stoeltje is eenvoudig te bevestigen, neemt weinig ruimte in beslag en is niet te zwaar. Ook het vastzetten van je kindje is heel eenvoudig. Je baby kan ruim zitten in een comfortabele zithouding, terwijl de benen goed worden ondersteund. De hoes van de stoel is makkelijk te verwijderen en kan gewassen worden in de wasmachine. Bijkomend pluspunt: het stoeltje is mooi afgewerkt.

baby-autostoelen-welke-kies-je-wat-zijn-de-beste-beste-koop

Beste koop uit de baby-autostoelen test: Cybex Aton 5

De Cybex Aton 5 baby-autostoel scoort ook erg goed in de test met een 7,9 als cijfer. Met een prijs van ongeveer 130 euro is hij wat minder prijzig dan het stoeltje van Maxi-Cosi. Ook de Cybex komt goed uit de test qua veiligheid. Het biedt heel goede bescherming in een frontale en zijdelingse botsing en ook dit autostoeltje staat stabiel. De Cybex Aton 5 is makkelijk te monteren en te installeren. Het heeft een goede gebruiksaanwijzing en de waarschuwingslabels op het stoeltje zijn duidelijk. Dit stoeltje is wat zwaarder dan het stoeltje van Maxi-Cosi. Je kindje wordt goed ondersteund en kan comfortabel zitten. Het stoeltje is mooi afgewerkt en de bekleding kan er makkelijk af om een keer te wassen.

Wil je zelf de baby autostoelen bekijken en vergelijken? Kijk dan snel op deze pagina van de Consumentenbond om baby autostoelen te vergelijken.

Lees ook ons artikel over de beste babymatrassen.

Bron: Het onderzoek naar de beste autostoel voor een baby is gedaan door de Consumentenbond.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 18 september 2019 en werd in december 2020 geactualiseerd.