'Oeps, sorry schatje.' Dat was de zoveelste keer dat mijn zoontje zijn hoofd stootte terwijl ik hem in zijn autostoeltje worstel. Doorgaans kwam hij er zonder kleerscheuren in en uit, hoor. Maar ik was zo blij dat ik van Maxi-Cosi een van hun allernieuwste aanwinsten mocht uitproberen: de Maxi-Cosi Axiss Fix Plus is een autostoeltje in een compact design met 360 graden rotatie. Die past dus altijd, ook in de wat kleinere auto's. En gegarandeerd nul blauwe plekken meer voor mijn zoon door zijn onhandige moeder. Behalve gebruiksgemak is dit stoeltje ook ideaal voor mensen met rugproblemen en bekkenklachten. Ik vertel je er graag meer over.

Autostoel vanaf de geboorte tot 4 jaar

De AxissFix is een draaibare kinderautostoel die voldoet aan de recente Europese wetgeving voor kinderautostoeltjes, de i-Size (R129). Op basis van de positieve reacties op de AxissFix, waaronder het predicaat ‘Goed’ van de ANWB, hebben de veiligheidsexperts van Maxi-Cosi de AxissFix Plus ontwikkeld. Daarmee gaan ze nog een stap verder. De nieuwste stoel van Maxi-Cosi heeft namelijk één heel belangrijke aanpassing ten opzichte van de AxissFix: het stoeltje is vanaf de geboorte te gebruiken. De AxissFix heeft een baby insert die je er eenvoudig uit kunt halen zodra je kindje groter is. Vaak begin je met een (uitneembaar) babystoeltje en als je kindje daar uit is gegroeid, moet je over naar een volgend stoeltje. Met de aanschaf van de AxissFix Plus betekent het dat je maar één keer een autostoel hoeft aan te schaffen en pas na 3,5 a 4 jaar naar een volgende stap gaat. Dat scheelt zoekwerk, maar ook qua kosten ben je gunstiger uit.

autostoeltje-blauw

autostoeltje-blauw-twee

Gebruiksgemak AxissFix Plus

Ik ging onlangs van een driedeurs naar een vijfdeurs auto en dat was al een heel verschil in comfort en het scheelde gekruip in de auto om Finn in zijn stoel te krijgen. Maar mijn nieuwe auto heeft een nogal lage instap, waardoor het autostoeltje dat ik in mijn oude auto had erg onhandig werd. Zowel voor mij als voor mijn peuter niet erg prettig. Voor mij niet omdat het belastend werd voor mijn rug om mijn peuter in- en uit het stoeltje te tillen. Voor mijn peuter niet omdat ik het 9 van de 10 keer voor elkaar kreeg dat hij zijn hoofdje stootte tijdens mijn toch voorzichtige poging om hem zonder kleerscheuren in zijn stoel te krijgen. Heel blij ben ik dan ook dat de AxissFix 360 graden draaibaar is. Dat betekent dat je je kind met zijn gezicht naar je toe in de stoel kan zetten en vervolgens draai je je de stoel in de rijpositie. De AxissFix is zowel in de voorwaartse positie te gebruiken, maar ook in de achteruitrij-positie zodat je kind tot 15 maanden veilig vervoerd kan worden (volgens de nieuwste Europese veiligheidsnormen – daarover later meer). Ook betekent het dat je niet meer een onhandige draai hoeft te maken om je kind in zijn autostoel te zetten. Je draait het stoeltje met het hendeltje naar je toe, de stoel vergrendelt zodat je je kind er veilig in kunt zetten en kunt insnoeren en je draait de stoel weer terug in de rijrichting. De stoel klikt dan vanzelf weer vast.

'Dat is handig!'

Het is zo'n automatisme geworden dat ik verbaasd opkijk als ik ergens op een parkeerplaats Finn in de autostoel zet en achter me ineens hoor: 'Dat is handig!'. De vrouw die naast me staat geparkeerd is er helemaal vol van. Ik sta er eigenlijk al niet eens meer bij stil, maar ik geef haar groot gelijk. Het ís handig. En ik hoop van harte dat uiteindelijk álle autostoeltjes op deze manier geproduceerd gaan worden. Het is namelijk niet alleen gebruiksgemak (en over veiligheid gaan we het zo ook hebben, ja), maar het stoeltje is ook ergonomisch. Doordat je die gekke draai niet hoeft te maken, is het een lastverlichting voor als je bekkenklachten of rugklachten hebt.

autostoelje-blauw-met-kind

autostoeltje-blauw-met-kind-zijkant

i-Size en achterwaarts vervoeren

De AxissFix Plus heeft een i-Size label, wat betekent dat het voldoet aan de nieuwe en verbeterde Europese veiligheidsrichtlijn rond autostoeltjes. Dat zijn nieuwere en strengere veiligheidsstandaarden, zoals onder andere de mogelijkheid om je kind langer achterwaarts vervoeren. Het word aangeraden om je kind minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Bij achterwaarts vervoer worden de vrijkomende krachten bij een botsing namelijk verdeeld over het lichaam, waardoor de druk op het hoofd en nekje aanzienlijk wordt verminderd. Daarbij is de hoofdsteun van de AxissFix Plus gemaakt van een gepatenteerd nieuw materiaal. Dit materiaal absorbeert de impact van een botsing beter en beschermt daardoor het relatief grote en zware kinderhoofd beter. In de AxissFix Plus kun je je kind achterwaarts vervoeren en zodra je kind 15 maanden is, kun je de autostoel 180 draaien. Vanaf dat moment vervoer je je kind voorwaarts in de auto.

autostoeltje-blauw-omgedraaid

Installeren AxissFix Plus: kind kan de was doen

Niet alleen de stoel zelf, maar ook de bevestiging in de auto geeft een veilig gevoel. Mijn oude stoeltje bevestigde ik simpelweg met de beschikbare autoriem, maar de AxissFix bevestig je een stuk steviger. Het bewezen veilige ISOFIX-systeem is in combinatie met een derde bevestigingsband (Top Tether) heel makkelijk te installeren en past in alle nieuwe auto’s (vanaf 2013). Ik stond er zelf versteld van hoe makkelijk het bevestigen is, om de eenvoudige reden dat je eigenlijk niets fout kunt doen. Het onderstel van de stoel laat via controlepunten en klikken weten of je de AxissFix-base goed hebt geïnstalleerd. Zo wordt de kleur van de gesp van de Top Tether bijvoorbeeld groen zodra je 'm strak genoeg hebt aangetrokken.

Maxi-Cosi AxissFix: mijn conclusie

Als je het nog niet tussen de regels door had gelezen: ik ben ontzettend blij en tevreden met mijn AxissFix Plus autostoel. Behalve het gebruiksgemak – echt hoor, een lintje voor degene die dit heeft bedacht – geeft het stoeltje en de riempjes me het gevoel dat Finn écht veilig zit. Daarnaast vind ik het stoeltje ook heel mooi vormgegeven en ben ik heel blij met de keuze voor deze kleur (Nomad Blue – de kleur op de headerfoto valt grijzer uit dan in werkelijkheid).

Bekleding autostoeltje wassen

Wat ik nog niet had vermeld is dat het wassen van de bekleding ook heel goed te doen is. Toen ik het stoeltje nét in gebruik had, hadden we een klein luierongelukje waardoor ik meteen al kon testen hoe het wassen van de bekleding in zijn werk ging. De stoffen bekleding is te wassen op 30 graden en heel eenvoudig weer op de stoel te bevestigen. De Maxi-Cosi AxissFix Plus is beschikbaar in 8 kleurcombinaties en te koop via babyspeciaalzaken voor een verkoopadviesprijs van € 499. Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Maxi-Cosi. Alle bevindingen en meningen zijn van de schrijver van dit blog.