Een peuter hebben is voor moeders echt een waar feest. Je leert namelijk heel veel van een peuter. De peuter kijkt namelijk heel anders tegen het leven aan dan hoe jij dat als volwassene doet. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat zij de wereld nog moeten ontdekken. En als moeder zit je op de eerste rang om die ontdekkingstocht in het geheel mee te maken. Dat is natuurlijk een waar feest. Maar een peuter hebben kan ook de nodige stress bezorgen. Het is namelijk niet alleen maar feest met een peuter, soms kan een peuter namelijk ook heel vervelend en tegendraads zijn. Maar daar moet je als moeder dan ook weer mee om weten te gaan. Bovendien zal het zo zijn dat je veel eerste keer-ervaringen met je peuter zal hebben. Bijvoorbeeld de eerste keer naar de dokter gaan, maar ook andere zaken. Zoals de eerste keer naar de kapper gaan met je peuter. Dit kan soms zeer lastig zijn, want peuters hebben over het algemeen niet heel veel geduld. Dus hoe pak je dat nou aan als moeder? In dit artikel een aantal tips hoe je kunt omgaan met: als peuter voor de eerste keer naar de kapper.

Tip 1: het belang van een goede kapper

Voordat je je met je kind bezighoudt, is het van belang dat je als moeder eerst zelf even onderzoek gaat doen. Het is namelijk belangrijk dat je een goede kapper hebt voor je peuter. En met een goede kapper wordt dan niet alleen een kapper bedoelt die goed kan knippen. Dat is misschien belangrijk als je wat ouder bent, maar bij een kind speelt dat nog niet zo'n grote rol. Maar daarentegen zijn er wel andere zaken belangrijk bij het uitkiezen van een goede kapper. Een van die dingen is dat je kapper sociaal moet. Het is namelijk van belang dat je kind zich op zijn gemak voelt bij de kapper. Zeker als het de eerste keer is. De eerste indruk die een peuter krijgt kan namelijk bepalend zijn voor de rest van zijn leven. Dit is met kappers zo, maar bijvoorbeeld ook met dokters en tandartsen. Een slechte ervaring kan ervoor zorgen dat een kind altijd een afkeer tegen een kapper krijgt. Als moeder wil je dit natuurlijk ten alle tijden voorkomen, want het laatste wat je als moeder wilt is je kind ongelukkig zien.

Maar hoe vind je nou een goede kapper voor je kind? Enerzijds kun je dit misschien zelf uitzoeken. Misschien is de kapper waar je heen gaat al heel leuk. Als je daar een goede band mee hebt, is de kans groot dat je kind zich ook wel op zijn gemak zal voelen bij die kapper. Heb je echter wel een goede kapper, maar is deze niet zo sociaal? Dan kan het verstandig zijn om toch naar een andere kapper te gaan. Een goede manier om er achter te komen welke kapper goed is, is door hierover te informeren bij bijvoorbeeld vrienden. Vooral vrienden die een peuter hebben en al eens naar de kapper zijn geweest, kunnen je voorzien van goed advies. Op die manier kom je er wel uit. Wanneer je een kapper hebt die sociaal is, goed met kinderen kan omgaan en bovendien ook nog eens goed kan knippen, dan heb je de goede kapper gevonden voor je peuter en kan er weinig meer misgaan. Het is dan bovendien ook aan te raden om altijd naar dezelfde kapper te gaan. Je peuter is waarschijnlijk eenkennig en op die manier kan hij of zij zich de eerste periode altijd op zijn gemak voelen.

Tip 2: laat hem of haar zelf het kapsel kiezen

Een peuter vindt het vaak niet leuk om naar een kapper te gaan, maar als je hem of haar zelf het kapsel laat uitkiezen kan dit veranderen. Veel moeders hebben namelijk de neiging om voor hun peuters uit te maken wat voor kapsel die krijgen. Maar kinderen zijn natuurlijk al erg zelfbewust. Omwille van die reden is het dan ook aan te raden om je peuter zelf zijn kapsel kan laten uitkiezen. Dat is natuurlijk erg leuk, want kinderen houden ervan om zelf dingen te doen. Natuurlijk kun je de kapper enige tips geven of het enigszins bijsturen wanneer je peuter wel een erg raar idee heeft over hoe het haar er komt uit te zien. Maar in principe is dat allemaal niet erg. Het gaat er immers om dat je peuter gelukkig is. Dat is het allerbelangrijkste.

Tip 3: Kappers die snel knippen

Als moeder vind je het waarschijnlijk wel leuk als je lang geknipt wordt. Het is namelijk ontspannend en je kunt lekker kletsen tijdens een knipbeurt. Maar je weet waarschijnlijk ook wel dat volwassenen heel anders in elkaar steken dan kinderen. Kinderen zijn er niet bepaald fan van om zeer lang op één plek te zitten. Ze spenderen hun tijd liever met spelen en hun fantasie de vrije loop laten. Als ze dus heel lang op een kappersstoel moeten zitten kan dit heel vervelend voor ze worden. Zorg daarom dat je een kapper vindt die snel kan knippen, maar tegelijkertijd ook nog eens goed kan knippen. Zo sla je immers twee vliegen in één knap. Zo houd jij je peuter tevreden, en heeft deze bovendien ook nog eens een mooie haardos. Wat wil een moeder nog meer?

Tip 4: iets moois in het vooruitzicht stellen

De ene peuter heeft meer hekel om naar een kapper te gaan dan de andere peuter. Elk mens is immers verschillend en ook elk kind is verschillend. Dit zorgt er dus voor dat elke peuter een andere benaderingswijze nodig heeft. Maar wat belangrijk is om te weten is dat het altijd belangrijk is om een goed vooruitzicht te hebben. Dit werkt in alle vormen. Zowel bij volwassenen alsook kinderen. Wanneer een student moet studeren, zal dit namelijk beter gaan als hij of zij weet dat er iets moois in het vooruitzicht ligt. Bijvoorbeeld dat hij of zij na een lange studeersessie mag gaan zwemmen, of ergens gezellig een drankje doen met vrienden. Zulke zaken zijn natuurlijk altijd belangrijk. Op die manier ben je gemotiveerder om te leren. Want als je dan niet leert, zal dit ervoor zorgen dat je er niet heel vrolijk van wordt. En het is natuurlijk niet leuk om ongelukkig door het leven te struinen.

Dit positieve vooruitzicht werkt ook bij een kind. Als hij of zij echt een intense hekel heeft om naar een kapper te gaan, kun je je peuter iets moois in het vooruitzicht stellen in de toekomst. Dat je peuter na het knippen bijvoorbeeld meer snoepjes mag eten dan dat je peuter normaal doet. Of dat je peuter een leuk spel kan gaan doen of iets dergelijks. In principe zijn de mogelijkheden daaromtrent eindeloos. Er is altijd wel iets wat je peuter leuk vindt om te doen.

Tip 5: zoek een bekende kapper uit je kennissen kring

Als je kind echt geen plezier heeft om naar een kapper te gaan, is het ook nog de mogelijkheid om iemand te vinden in je kennissenkring. Dit is natuurlijk zeer voordelig, want in je kennissen kring is ongetwijfeld altijd wel iemand die een beetje kan knippen. Als je peuter die persoon kent, is dat ook een groot voordeel te noemen. Dat resulteert er namelijk in dat je peuter zich gelijk op zijn gemak voelt. En op zijn gemak voelen is zeer belangrijk voor een peuter bij het knippen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je peuter eerst bij een kapper uit je kennissenkring te laten knippen, maar later dan bij een echte kapper. Op die manier kan je kind even wennen aan het idee van knippen en dat is altijd een positief voordeel te noemen. Als je helemaal niemand in je omgeving kent die kan knippen, dan is dat natuurlijk jammer. Maar dat zal vast niet het geval zijn!

Tip 6: maak er een feest van

Als je van een bezoek naar de kapper een leuk uitje maakt, zal je kind dat heel leuk vinden. Het zorgt er namelijk voor dat je peuter naar de kapper gaan associeert met genot en plezier. Maak er bijvoorbeeld een spetterende dag van. Ga eerst naar de dierentuin, ga dan bijvoorbeeld naar de speeltuin en dan als klap op de vuurpijl naar de kapper. Je kind heeft dan al zo'n leuke dag gehad dat naar de kapper gaan voor hem of haar een waar feest is. Een eerste positieve ervaring is namelijk zeer belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je kind vaker naar de kapper wil gaan en daar doe je het in principe allemaal voor. Het is belangrijk om je kind gelukkig te zien.