Als je dit leest, zit je waarschijnlijk ergens tussenin. Daarmee bedoelen we dat uw kleintje de grote stap van luiers naar potje zet of zal maken. Haar allereerste onafhankelijke bezoek aan de badkamer is een monumentale mijlpaal voor zindelijkheidstraining ouders, maar het kost tijd en moeite om dat punt te bereiken. Onderweg zul je veel heen en weer wisselen tussen luiers en trainingsbroeken, dus het is goed om een beetje te weten wat je in petto hebt! Dit artikel bespreekt alles wat je moet weten over deze nuttige zindelijkheidstrainingstool, zodat je de overgang zo naadloos (en misschien zelfs een beetje leuk) mogelijk kunt maken.

Wat is trainingsondergoed voor een peuter?

Trainingsondergoed wordt gebruikt in de fase tussen een luier en stoffen ondergoed. Hoewel ze een doekachtige textuur hebben om het gevoel van gewoon ondergoed te imiteren, zijn ze gemaakt van meer absorberende materialen om te helpen bij ongelukjes. Ze helpen niet alleen om peuters van het potje naar het toilet over te brengen, ze moedigen ook geleidelijk aan om meer zelfstandig naar het toilet te gaan. Trainingsondergoed zijn aantrekkelijk voor kinderen, zijn machinewasbaar en bezorgen heel wat onderbroekenlol voor jezelf en je kleintje. Je kunt ze gewoon in de was gooien in geval van een ongeluk en ze hebben een comfortabele, elastische band waardoor je kind zich helemaal volwassen voelt.

Trainingsondergoed is aangeraden bij de zindelijkheidstraining van je kleintje om de volgende redenen:

Verhoogde onafhankelijkheid

De elastische band en het feit dat het lijkt op een gewone onderbroek betekent dat je kleintje helemaal alleen naar het toilet kan! Met dit soort onderbroeken leert je peuter ook basisvaardigheden zoals het aankleden. Bovendien geven ze je kind tegelijkertijd meer zelfvertrouwen voor het zelfstandig doen van dingen. Als je kiest voor een stoffen trainingsondergoed, zal je kind kunnen voelen of hij of zij een behoefte heeft gedaan, waardoor ze over ongelukjes met je kunnen communiceren.

Meer bescherming

Trainingsonderbroeken voelen als zacht, comfortabel ondergoed, maar beschermen veel beter en zijn duurzaam. Dat betekent dat je peuter ze overdag en in bed kan dragen en jij je geen zorgen hoeft te maken over het opruimen van rommel in de ochtend. Vergeet niet dat jonge kinderen nog niet de juiste blaascontrole hebben, dus zullen ze af en toe nog steeds wat urine verliezen. Trainingsonderbroeken zijn geweldig voor dit soort scenario’s.

Geleidelijke overgang

Kinderartsen raden vaak af om van gewone luiers naar ondergoed te gaan vanwege het feit dat het een te overweldigende verandering is. Trainingsonderbroeken zijn net als de trainingswielen aan hun eerste fiets: ze geven je kind een comfortabel gevoel met de zindelijkheidstraining. Bovendien komen ze in heel leuke ontwerpen om je kleintje te motiveren en te blijven motiveren het toilet te gebruiken.

Welke trainingsbroek is het beste?

In de zoektocht naar het perfecte paar trainingsbroekjes, vind je twee opties: broekjes vervaardigd uit stof en wegwerpmateriaal. Over het algemeen is een trainingsbroek van textiel gunstiger omdat ze meer aanvoelen als het echte werk dan wegwerpbroekjes. Bovendien is een stoffen trainingsbroek ook aanzienlijk milieuvriendelijker en zal dit in de loop van de tijd tot grotere kostenbesparingen leiden. Experts raden aan een stijl te kiezen die is gemaakt van een natuurlijke vezel, zodat je kind kan voelen als hij of zij per ongeluk in de broek heeft geplast.

Hoe trainingsonderbroek en onderbroekenlol introduceren?

We raden aan om tijdens de eerste weken van zindelijkheidstraining met waterdichte trainingsbroeken te starten. Waterdichte of plastic trainingsbroekjes zijn gemaakt voor ongelukjes. Zorg er ook voor dat je bij het overschakelen van luiers naar leukere onderbroeken alleen een zachte, comfortabele trainingsonderbroek kiest. Je wilt immers niet dat je kind ze afwijst omdat ze irriteren of slecht passen. Het is ook belangrijk dat je leuke stijlen met leuke patronen of figuren uitkiest, zodat je kind zich telkens enthousiast voelt om zich aan te kleden! Met al die leuke onderbroeken valt heel wat lol te beleven, wat het zindelijkheidsproces ook veel leuker en aangenamer maakt voor je peuter.

Leuke potjestraining

Zindelijkheidstraining is uitdagend, lonend en noodzakelijk, maar je hoeft je niet te veel zorgen te maken om het proces. Met de juiste tools en heel wat onderbroekenlol komen jij en je kleintje de poep- en plasfase gemakkelijk en snel door. Leuke onderbroeken voor je peuter zijn nuttig omdat ze zijn of haar zindelijkheid zullen versnellen en ook om volgende problemen te vermijden:

Kleine tegenvallers

Het is niet ongebruikelijk voor een peuter die ooit een gewillige deelnemer was om plotseling zijn interesse in zindelijkheidstraining te verliezen. De aanvankelijke opwinding van een kind over het potje kan afnemen en een peuter die veel, en in sommige gevallen maandenlang, zeer geprezen successen heeft gehad bij het gebruik van het toilet, kan de inspanningen onderbreken door opnieuw om een luier te vragen.

Oplossing:

wanneer positieve aanmoediging van een ouder niet voldoende is om een peuter te motiveren om het toilet te blijven gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met andere factoren die kunnen bijdragen aan dit verlies van belangstelling. De meeste experts zijn het erover eens dat het een goed idee is om het kind te ontmoedigen om terug te gaan naar luiers, maar het is belangrijk om de reden te onderzoeken waarom het terug wil gaan naar het dragen van een luier. Het kan voor het kind een behoefte zijn naar meer geruststelling. Met leuke en grappige trainingsonderbroeken kun je deze fase mogelijk vermijden, waardoor je kleintje niet in de zindelijkheidstraining blijft steken. Ook het starten van een nieuw beloningsplan met een ‘enkel voor grote kinderen’-beloning kan hem of haar verder aanmoedigen om de aandacht te behouden.

Enkel in luier poepen

Sommige kinderen die met succes gaan plassen op het toilet, kunnen er de voorkeur aan geven om hun stoelgang in een luier te doen. Kinderen schrikken vaak van de sensatie van de stoelgang die uit hen komt en van de plons van de poep in het toilet. Sommige peuters voelen zich veiliger en hebben meer controle over de situatie wanneer ze in hun luiers poepen.

Oplossing:

Als je peuter alleen geïnteresseerd is in het dragen van een luier om te poepen, kunnen ook hier grappige en leuke onderbroeken nuttig zijn. Als je kind een favoriet tekenfilmfiguur heeft, kun je onderbroeken kopen met zijn of haar afbeelding erop. Vervolgens kun je er een spannend verhaal omheen verzinnen, wat altijd de aandacht van kinderen trekt, en waardoor je kleintje zich ook meer op zijn of haar gemak zal voelen om naar het toilet te gaan (want de tekenfilmheld doet het immers ook!). De moeilijkste taak is natuurlijk om creatief te blijven in de verhalen die je verzint en je peuter aan te moedigen om het toilet te gebruiken, zowel voor het plassen als het poepen, zodat een spuitluier voorgoed tot het verleden behoort.

Angst voor het toilet

Voor een klein kind kan een standaard toilet erg intimiderend lijken. Veel kinderen die beginnen met het gebruik van een potje zijn vaak bang wanneer ouders een overgang naar het toilet aanmoedigen. Sommige kinderen die met succes het potje hebben gebruikt, kunnen een afkeer krijgen van het toilet als gevolg van een slechte ervaring. Onderbroekenlol zorgt ervoor dat het spannend blijft. Kleine kinderen mogen nooit het gevoel hebben of krijgen dat ze onder druk worden gezet. Met de leuke, grappige onderbroeken die vandaag op de markt te verkijgen zijn, kun je grenzen van kinderen gemakkelijker verleggen zonder dat ze het eigenlijk door hebben. Denk maar aan de trainingsonderbroeken en gewone onderbroeken met geluiden. Voor een kind is het absoluut top als er leuke en grappige geluiden uit de onderbroek komen. Het is net als speelgoed, maar tegelijkertijd gaan ze wel naar het toilet.

Bang om door te trekken

Het lawaai en de snelle beweging van het spoelwater kunnen zelfs de meest zelfverzekerde peuter schrik aanjagen. Sommige kinderen zijn bang dat ze samen met het water in de leidingen zullen worden gezogen. Ook kunnen automatische spoelmechanismen in sommige openbare toiletten uitzonderlijk storend zijn, omdat ze meestal erg luid en vaak onvoorspelbaar zijn. De poep- en plasfase wordt ook hier veel leuker met onderbroekenlol, omdat je kleintje de aandacht van het lawaai zal verliezen. In feite wordt met leuke en grappige onderbroeken de aandacht van een peuter afgeleid van wat mogelijk een probleem kan geven. Ze zijn erg nuttig omdat ze de zindelijkheidstraining van je kleintje niet in het gedrang brengen.

Begrijpen dat in zindelijkheidstraining elke aarzeling of angst voor je peuter erg reëel is en zelfs voor vertragingen of terugvallen kan zorgen, is een voordeel om jezelf van heel veel stress te besparen. Maar maak het jezelf nog gemakkelijker en integreer onderbroekenlol in het trainingsproces. Om het even wat er gebeurt, met aantrekkelijke onderbroeken en leuke verhalen zet je je peuter zo weer op het goede spoor wanneer het de verkeerde richting uitgaat.