In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby’s omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo’n explosieve berg vloeibare poep produceert, dat het zijn weg naar buiten vindt en je achterlaat met een onvermijdelijke puinhoop. Deze luiers zijn geen lachertje als je ermee geconfronteerd wordt. Gelukkig zijn er tips om de boel binnen de perken te houden.

Wat is een spuitluier?

We noemen een poepluier een spuitluier wanneer de ontlasting van je baby zo vloeibaar is dat het door de luier heen lekt en overal terecht komt. Het kan gebeuren bij baby’s van alle leeftijden, maar het komt het meest voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. Dat komt doordat hun ontlasting meestal zachter en wateriger is dan die van baby’s die flesvoeding krijgen.

Wat is een spuitluier

Hoe ontstaat een spuitluier baby?

Het kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel borstvoeding de voeding is die het best aangepast is aan wat jouw baby nodig heeft, kan het wel zorgen voor dunne poep. Dit komt doordat borstvoeding gemakkelijker te verteren is dan flesvoeding.

Een andere oorzaak is overvoeding. Dit komt doordat het spijsverteringsstelsel van de baby overbelast raakt en de ontlasting te snel door de darmen gaat.

Sommige baby’s kunnen een voedselintolerantie hebben, wat kan leiden tot dunne ontlasting. Dit kan veroorzaakt worden door een allergie voor een bepaald ingrediënt in de voeding, of door een gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen.

Het kan ook zijn dat jouw baby een ziek is. Een infectie of ziekte in het spijsverteringsstelsel van de baby kan leiden tot spuitluiers. Het is belangrijk om te onthouden dat spuitluiers normaal zijn en vaak voorkomen bij baby’s. Hoewel het onhandig en soms zelfs vies kan zijn, is het meestal geen reden tot bezorgdheid.

Informatie over baby ontlasting

De kleur, substantie, hoeveelheid en frequentie van normale baby ontlasting kan variëren, afhankelijk van de leeftijd van de baby en of ze borstvoeding of flesvoeding krijgen.

Als je merkt dat de ontlasting van je baby ongewoon verandert, zoals bloed of slijm bevat, of als je baby last heeft van diarree, obstipatie (verstopping baby) of andere symptomen, neem dan contact op met je huisarts. Hieronder vind je een overzicht van normale baby ontlasting:

Kleur

  • Pasgeborenen: zwart/groen
  • Borstvoeding: geelachtig, mosterdachtig
  • Flesvoeding: lichtbruin tot geelachtig bruin

Substantie

  • Pasgeborenen: plakkerig, teerachtig
  • Borstvoeding: zacht, romig
  • Flesvoeding: dikker, meer gevormd dan borstgevoede baby’s

Hoeveelheid

  • Pasgeborenen: kleine hoeveelheden per keer
  • Borstvoeding: meerdere keren per dag, soms na elke voeding
  • Flesvoeding: minder vaak dan borstvoeding, meestal één of twee keer per dag

Frequentie

  • Pasgeborenen: meerdere keren per dag
  • Borstvoeding: kan variëren van meerdere keren per dag tot een keer per week
  • Flesvoeding: kan variëren van meerdere keren per dag tot een keer per dag

Informatie over baby ontlasting

Spuitluiers baby, wat moet je ermee?

Hoewel dit soort luiers vervelend zijn en troep kunnen geven, zijn ze over het algemeen normaal en geen reden tot bezorgdheid. Door snel te handelen en de juiste stappen te nemen, kun je de situatie gemakkelijk aanpakken en de baby comfortabel houden.

Probeer rustig te blijven

In paniek raken heeft geen zin. Daarmee maak je de situatie alleen maar erger. Er zijn manieren om ermee om te gaan en de situatie zo snel en netjes mogelijk op te lossen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg luiers, doekjes en kleding bij je hebt als je met je baby op pad gaat. Zoek vervolgens een geschikte plek om je kindje te verschonen en houd hem stevig vast. Niets is erger dan een baby die tijdens het schoonmaken alle kanten op beweegt.

Kleed je kindje uit

Als je baby een spuitluier heeft, is de kans groot dat de kleding ook is getroffen. Doe daarom eerst de kleertjes uit, voordat je begint met luiers verschonen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat alles onder de poep komt te zitten.

Eenmaal uitgekleed maak je je baby grondig schoon. Gebruik vochtige doekjes en zorg ervoor dat je alle plooien en hoekjes goed schoonmaakt om irritatie te voorkomen. Als je baby goed schoon is trek je hem een schone luier aan. Zorg dat deze stevig om de billen van je baby zit. Hopelijk blijft de stoelgang van je kind de volgende keer wel binnenboord.

Breng je kindje naar een schone plek

Waarschijnlijk ligt de plek waar je de schone luier aangedaan hebt nog vol vuile was, doekjes en andere bevuilde spullen. Om ervoor te zorgen dat de schone kleertjes van jouw baby niet gelijk weer onder de poep komen te zitten, kun je hem beter op een schone plek aankleden.

Doe zelf andere kleren aan

Soms zit je zelf ook onder de ontlasting. Als de baby schoon is en ergens rustig kan spelen of slapen, kun jij op je gemak andere kleren aan gaan doen.

Lekker in bad gaan

Laten we eerlijk zijn, als je eenmaal de uitdaging van het verschonen hebt overwonnen, verdien je wel een moment voor jezelf om te ontspannen en te genieten. Hoewel het nemen van een bad misschien niet de eerste gedachte is die in je opkomt, kan het een geweldige manier zijn om te ontspannen en jezelf een moment van rust te gunnen.

Vergeet niet te lachen!

Het verschonen van een spuitluier is misschien wel een van de meest onaangename en ongemakkelijke dingen die je als ouder moet doen. Maar ondanks de uitdagingen en frustraties die hierbij komen kijken, is er nog steeds één ding dat je kunt doen om jezelf te helpen: lachen!

Tips om spuitluiers te voorkomen

Tips om spuitluiers te voorkomen

Natuurlijk zijn dit soort luiers geen pretje om mee om te gaan, dus hier zijn enkele tips om ze te voorkomen:

  • De eerste tip geldt enkel bij borstvoeding. Beperk het eten van bonen uien en pittig voedsel. Het is geen geheim dat wat je eet van invloed is op de ontlasting van je baby. Dus als je merkt dat je baby de laatste tijd last heeft van spuitluiers, pas je voeding aan.

En dan nog enkele algemene tips:

  • Zorg ervoor dat de luier goed past en niet te strak of te los zit. De randen van de luier moeten goed aansluiten op de huid om lekken te voorkomen.
  • Het is belangrijk om de juiste maat luier te gebruiken. Soms kan een ander merk luiers ook helpen.
  • Overvoeding kan leiden tot spuitluiers. Zorg ervoor dat je baby niet te veel voeding binnenkrijgt en voedt hem of haar regelmatig in plaats van grote hoeveelheden ineens.
  • Vouw, bij het verschonen van je baby, aan de achterkant van de luier een randje naar binnen om. Je stuurt de ontlasting daardoor terug de luier in,  in plaats van dat het er via de rug uitloopt.

Wasbare luiers kunnen handig zijn

Wasbare luiers zijn een populaire keuze voor ouders, om milieuredenen of om kostenbesparingen. Maar hoe zit het met spuitluiers? Zijn wasbare luiers wel een goede optie? Het antwoord is ja! Wasbare luiers kunnen net zo effectief zijn als wegwerpluiers bij het voorkomen van spuitluiers.

Gebruik wel voldoende absorberende inleggers om ervoor te zorgen dat de ontlasting goed wordt opgenomen en niet lekt. Dit is erg belangrijk bij wasbare luiers omdat je genoeg absorptievermogen nodig hebt om lekkages te voorkomen.

Ook is het gebruik een goede luieremmer aan te raden, om de gebruikte luiers in op te bergen tot je ze kunt wassen. Gebruik een emmer met een deksel of een DiaperChamp luieremmer om geuren te verminderen en was de luiers regelmatig.

Extra tips hoe om te gaan met een spuitluier

Extra tips

Er is niets erger dan net wanneer je denkt dat je de luierwissel onder controle hebt, BAM! Je wordt geconfronteerd met een enorme spuitluier en alles zit onder. Dit artikel staat vol met tips over hoe je hiermee om kunt gaan. Als dat nog niet genoeg is kun je altijd overgaan op radicale maatregelen. Hier een extra tip: Investeer in een astronautenpak! Grapje natuurlijk. Al kun je zonder schaamte wegwerphandschoenen en een schort dragen bij het verschonen.

Vergeet niet, lachen is nog altijd de beste remedie tegen stress en frustratie, dus maak er gewoon het beste van en vergeet niet lief te zijn voor jezelf! Het moment dat je kind zelf zijn billen kan vegen komt steeds dichterbij!