De kerst staat weer voor de deur! Dat betekent natuurlijk heerlijk eten met je hele familie. Dat is het allerleukst van kerstmis, toch? Samen heerlijk genieten, waardevolle dagen samen met je geliefden. Maar als je dit jaar aan de beurt bent om het kerstmenu te verzorgen: hoe zorg je voor een heerlijk kerstdiner voor iedereen? Wat zijn daarvoor de vereisten? Lees hieronder 5 tips voor een heerlijk kerstmenu.

tips voor een heerlijk kerstdiner

1. Maak je kerstmenu niet te complex

Een van de grootste fouten die mensen maken is het menu te complex maken tijdens de kerst. Er is namelijk een bepaald idee dat je met kerst extra werk moet verrichten. Natuurlijk is het leuk om iets extra’s toe te voegen, maar als je het kerstdiner te moeilijk en uitgebreid maakt kan dit juist averechts werken. Het zorgt voor stress, veel werk en het is echt niet nodig. Je smaakpapillen kunnen ook maar zoveel smaken tegelijkertijd aan. Eenvoud is dus erg belangrijk. Maak iets wat je al kent, zorg voor wat simpele side dishes zoals aardappeltjes en gekookte groenten en wees enigszins conservatief met de ingrediënten.

Tip 2: Meerdere gangen in het kerstdiner

Een kerstdiner moet natuurlijk ook gezellig zijn. Het is niet simpelweg eten, maar het is ook moment dat je elkaar weer even ziet en spreekt. Je moet dus lekker kunnen bijpraten en de updates van het leven bespreken. Onder het genot van eten is dit natuurlijk het leukste om te doen. Daarom is het verstandig om een meerdere gangen-diner te bereiden. Dat hoeven echt niet allemaal warme gerechten te zijn. Een voorgerecht kan bijvoorbeeld prima koud (denk aan een salade Caprese of wat kleine hapjes). Hoeveel gangen dit zijn bepaal jij natuurlijk zelf.

kerstdiner-koud-voorgerecht-salade-caprese

Tip 3: Plan je kerstdiner ver van tevoren

Begin op tijd, dan voorkom je onnodige stress. Ten eerste is deze onnodige stress ongezond voor je eigen lichaam. Ten tweede: op die manier kun je niet meer helder denken en is de kans groot dat er fouten worden gemaakt bij het bereiden van het kerstdiner. Het is ook leuker om gewoon heerlijk de tijd te nemen. Probeer dus op tijd te beginnen, zodat je lekker veel tijd overhoudt om alles op een rustige manier te bereiden. Heb je geen idee hoe? Pak je agenda erbij en ga het plannen. En probeer je ook aan die planning te houden. Stel prioriteiten en verschuif zo nodig andere activiteiten gewoon naar een andere dag.

Tip 4: Boodschappen slim inkopen

Voor je kerstdiner is het belangrijk om je boodschappen slim in te kopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klassiek kerstmenu van Boodschappen.nl Laat je inspireren met heerlijke recepten, zodat je met zelfvertrouwen een heerlijk kerstmenu kunt samenstellen en bereiden.

Tip 5: Drankje van tevoren

Het is fijn om met kerst extra lang te genieten van samenzijn en eten. Daar hoort ook een hapje en drankje van te voren bij. Zijn al je gasten aanwezig? Probeer dan niet gestrest te raken en al het eten op tafel te zetten. Een hapje en een drankje vooraf is gezellig zodat iedereen al een beetje kan bijkletsen. De eerste honger van je gasten wordt al een beetje gestild en tegelijkertijd geeft jou dat de tijd om de rest van het menu te bereiden.

drankje-kerstmenu-feestelijk-kerstdiner

Bonustip voor het vermaken van je kinderen

Voor kinderen duurt het kerstdiner soms te lang. Ze kunnen niet zo lang stilzitten. Om ze toch een heerlijke avond te geven, en ook zelf lekker van je diner te kunnen genieten, kun je ze natuurlijk een leuke kerstfilm op Netflix laten uitkiezen. Met de iPad of voor de TV kunnen ze zich uren vermaken en kun jij lekker een extra wijntje drinken en de volgende gang serveren. Of je laat ze mooie kerstspullen knutselen aan een apart tafeltje, zodat ze er wel lekker bij zijn, maar zich toch zelf kunnen vermaken.

Dit artikel bevat gesponsorde links.