De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Zo aan het eind van december vind ik het altijd fijn om terug te blikken op het voorbije jaar. Wat is er allemaal gebeurd dit jaar? Wat waren de fijne en mooie momenten? Wat ging er minder goed en waar wil ik aan werken het komende jaar? Ook bekijk ik graag welke artikelen op Meer Voor Mama’s goed gelezen werden. Dat geeft inzicht in wat jullie graag lezen en daar kunnen we dan weer op voortborduren het komende jaar. Heel waardevol! Het mooie is dat het een heel divers lijstje is met indrukwekkende persoonlijke verhalen, maar bijvoorbeeld ook leuke en handige tips. Ik deel graag dit lijstje met de 12 bestgelezen blogs van 2019 met je. Dank voor het lezen en hopelijk blijf je in 2020 ook onze blogs met veel plezier lezen. Happy new year!

1. Zo reist je kind tot 12 jaar gratis

Tot 4 jaar reist je kind gratis met je mee in de trein. Maar dat je kind ook na haar vierde verjaardag gratis met de trein kan reizen, weten niet veel mensen. Lees hier hoe je dat regelt:Zo reist je kind tot 12 jaar gratis met de trein.

2. Ik ben zo’n moeder die druiven blijft snijden

Hij vindt het niet leuk, maar ik blijf voorlopig de druifjes van mijn vijfjarige zoon snijden. Omdat ik weet dat een hele druif die verkeerd schiet dodelijk kan zijn, ook al heb ik mijn EHBO-diploma.

3. Ik zag mijn vrouw aftakelen – een partnerverhaal over HG

Een zwangerschapsmisselijkheidje hoort erbij de eerste paar maanden, zeggen ze. Maar als je HG (hyperemesis gravidarum) hebt, houdt die misselijkheid de hele zwangerschap. En dat kan zo heftig zijn dat er meerdere ziekenhuisopnames noodzakelijk zijn. Een vreselijke ziekte die zwangere vrouwen (en hun gezin) tot wanhoop kan drijven. Een verhaal van een partner van een vrouw met HG.

4. Mijn bevalling werd bijna mijn dood

‘Midden in de nacht werd ik wakker en voelde me heel raar. Binnen no time stond er een rij specialisten aan mijn bed en werd ik gereanimeerd. ‘ Lees het heftige verhaal van Angeliek, die doodziek werd toen ze zwanger was.

5. De weg naar adoptie 12: nieuw jaar nieuwe kansen

Cat en haar man zitten al jaren in het proces om een kindje te adopteren. Onder het pseudoniem ‘Cat’ schrijft ze op MeerVoorMamas.nl over de weg naar hun zo langverwachte wens om ouders te worden en hun kind in hun armen te sluiten. Begin dit jaar sprak ze haar wensen uit voor 2019.

6. 6 x leuke en originele vriendenboekjes

Finn vond het uitwisselen van vriendenboekjes vorig jaar zo leuk dat we dit jaar maar weer zijn begonnen met een nieuw vriendenboekje. Ik ging speuren online en zocht de 6 leukste vriendenboekjes op een rij.

7. Ons leven met autisme

‘Zijn zusje van drie rent achter haar grote broer aan. Haar broer die niet praat, maar wel af en toe enthousiast gilt. Die niet reageert op het jongetje dat vraagt hoe hij heet, ook niet als hij zijn vraag herhaalt. Het zusje legt uit dat haar broer niet praat. “Zijn hoofd werkt een beetje anders. Maar hij doet niks hoor.” We mochten afgelopen jaar drie mooie blogs delen van Esther over haar leven met een autistische zoon.

8. Mijn kleuter gelooft al niet meer in Sinterklaas

In de aanloop naar de start van het Sinterklaasjournaal liet mijn zoon meer dan eens vallen: ‘Sinterklaas is nep.’ Ik dacht dat het wel over zou waaien, maar toen was het heerlijk avondje zo ver en moest ik toegeven: hij heeft gewoon echt door. Mijn kleuter gelooft niet meer in Sinterklaas.

9. Bevallingsverhaal: Het monster dat smeekte om een ruggenprik

‘Na 10 minuten was Mike terug en zag dat zijn altijd zo vrolijke vriendin was veranderd in een soort monster dat smeekte om een ruggenprik.’ Lees hier bevallingsverhaal van Kim.

10. De prentenboek top 10 van 2019

Prentenboeken, daar kun je er echt niet te veel van in je boekenkast hebben vind ik. In aanloop naar de Nationale Voorleesdagen werd de Prentenboek Top Tien gepresenteerd. Die blijven ook in 2020 heel leuk!

11. De gelukkigste rijkste mama van de wereld

Nadat ik mijn zoon in slaap zag vallen, mijmerde ik over het moederschap. Ik heb het zwaar gevonden, mensen hebben overal een mening over (zeker als je zwanger bent of net bevallen, net de momenten dat je het niet kunt hebben hormonaal gezien) en ik heb me vaak afgevraagd of ik het wel goed deed. En nog steeds.

12. Hoe mijn bevalling mijn zwangerschap goedmaakte

‘Liever tien bevallingen dan nog één zwangerschap.’ Mirthe werd jong moeder en schreef over hoe haar bevalling haar zwangerschap goedmaakte.