Ken je dat programma op TLC, 'Obsessive Compulsive Cleaners'? Stiekem ben ik best jaloers op die mensen. Niet op hun dwangneurose natuurlijk, maar op het feit dat ze in een huis wonen dat immer schoon is, waar alles blinkt en waar nergens stof is te bekennen. Echt, dat lijkt me heerlijk. Niet dat ik in dat andere programma thuishoor hoor ('Mijn leven in puin') maar ik sta niet elke dag de tegelvoegen te schrobben zeg maar. Sterker nog, ik haat poetsen. Aan opruimen heb ik overigens geen hekel, daar hou ik wel van. Maar schoonmaken, dat haat ik echt. Een beetje een hypocriet probleem – wel een schoon huis willen maar niet willen schoonmaken – maar het is nu eenmaal zo. Ik ben er ook niet goed in, vind ik zelf. Over poetshaat, kleine ontdekkingsreizigers en mijn liefde voor schoonmaakdoekjes: Nu ik een tien maanden oude ontdekkingsreiziger heb rondkruipen/-tijgeren/-scharrelen is dat schoonmaken dus wel 'een ding' aan het worden (hoewel die met wat kleine aanpassingen ook als 'stofdoek' zou kunnen dienstdoen ;-)). Zeker toen ik, naar aanleiding van het blog over het babyproof maken van je huis op handen en knieën door ons huis ging om te kijken waar gevaren schuilen voor actieve baby's. Gelukkig heb ik in de loop der tijd wel wat handigheidjes gevonden die me helpen bij het schoner – let op de woordkeus! – houden van ons huis. Geen briljante lifehacks, gewoon wat simpele huis-, tuin- en keukentips van iemand die houdt van schoon maar schoonmaken het liefst zo snel mogelijk achter de rug heeft.

  • Schaf een (draadloze) steelstofzuiger aan, je weet wel, zo'n kruimeldief met een steel. Niet als vervanger van een gewone stofzuiger maar voor erbij. Ik vind 'm echt enorm handig, bijvoorbeeld wanneer je na dat intensieve rondje stofzuigen waar je echt je best op hebt gedaan, toch weer een stofvlok ziet liggen. Grrr!
  • Maak een weekplanning met klusjes van 15-30 minuten per dag. Op die manier is de hoeveelheid schoonmaakwerk behapbaar en heb je na een week toch een hoop gedaan. Deze tip van Margot gebruikte ik nog niet maar ga ik zeker proberen.
  • Gekoppeld aan het vorige punt kwam van collega-bloggers de tip om een goede taakverdeling te maken met je partner. Wie meer thuis is, doet meer maar beide kunnen hun steentje bijdragen. Heel goede tip, maar leg ook meteen de criteria vast op basis waarvan je iets schoonmaakt want daar gaat het bij ons nog wel eens mis. 'Die douche is toch niet vies? Kan nog best een paar dagen wachten…'.
  • Echt, ik zweer erbij: schoonmaakdoekjes. Van wc-eenddoekjes om het toilet even snel op te frissen tot Glassex-doekjes voor viezigheid op raam, fornuis of spiegel tot Dettol-doekjes om het aanrecht of de eettafel snel hygiënisch schoon te maken. En natuurlijk billendoekjes, die naast billetjes blijkbaar voor 1001 andere dingen te gebruiken zijn.
  • Nu ik het toch over Dettol heb: mijn tip is het hele Dettol-assortiment. Waar je eerst alleen maar de originele Dettol met ontsmettingsgeur had (heerlijk!) is er nu een hele range met producten voor een hygiënisch schoon huis en lichaam. Ik heb geen aandelen in het merk maar wel een lichte vorm van smetvrees – ik weet het, een vreemde uitspraak na mijn ontboezemingen van hierboven maar toch is het echt waar – en was mijn handen het liefst vaak en met water en Dettol-zeep. Ook alle oppervlakken die met eten en mijn zoon in aanraking komen, steek ik het liefst veel en vaak in de Dettol.
  • Maak het opruimen nét even iets aangenamer door leuke opbergers (voor speelgoed) aan te schaffen
  • En moet je toch aan de slag, dan kan je het maar beter leuk maken: muziek aan en gaan!

Mijn laatste tip is niet echt een schoonmaaktip en helaas ook niet voor iedereen weggelegd. Maar als het (financieel) kan, neem dan een poetshulp. Wij hebben er sinds kort één die eens in de twee weken een paar uur komt en ik moet zeggen: thuiskomen in een schoon huis is iets waar ik best aan kan wennen. Ze is nog maar twee keer geweest maar de geur en aanblik van een schoon huis én de wetenschap dat ik die voormalige poetstijd aan onze zoon kan besteden, is het geld meer dan waard. In die week dat de poetshulp niet komt, win ik tijd met bovenstaande tips. En misschien ook nog goede cleaning hacks van jullie? Deel ze op onze Facebookpagina!