Uit een opgeruimde kledingkast is het een stuk fijner kleding uitzoeken voor de dag die voor je ligt. Eens in de zoveel tijd je kledingkast uitruimen en herinrichten is daarom een goed idee. Als je dat regelmatig bijhoudt is dat niet veel werk, de eerste keer moet je alleen wel even de tijd nemen. Met deze tips ruim jij je kledingkast op!

Zodra je klaar bent met het opruimen, organiseren en schoonmaken van je kledingkast, heb je weer overzicht en haal je weer plezier uit het setjes maken van kleding die je al hebt.

Het beste begin je met alles te verzamelen en op een stapel te leggen. Haal alles uit de kast en leg het bijvoorbeeld op je bed. Pak dan een voor een al je kledingstukken en bekijk ze: wil je dit nog dragen of word je er niet meer blij van? Leg alles wat je niet meer wil op een grote stapel op de grond. Wat je houdt gaat meteen de kast in. Sorteer op soort artikel en eventueel op kleur als je dat fijn vindt.

1. Vouw je kleding goed en netjes op

Vouw kleding netjes op op dezelfde manier. De kleren moeten goed opgevouwen worden opgeborgen en op elkaar gestapeld, met respect voor de grootte van elk stuk, de grotere moeten er altijd onder liggen. Deze techniek zorgt ervoor dat elke plankruimte van het meubilair wordt bezet.

2. Hangen of vouwen?

Wat je vouwt en wat je ophangt is afhankelijk van de ruimte die je in de kast hebt om te 'hangen' of te 'leggen', maar ook van wat je voorkeur heeft. Hang in ieder geval kledingstukken op die gauw kreuken en de zware stukken (jassen, jasjes, kostuums) op een hanger. Hoe meet je hangt, hoe meer ruimte er overblijft op planken en in lades. Vouw verder alle kleding netjes op op dezelfde manier en maak stapeltjes van dezelfde soort kleding. Hempjes bij hempjes, sportshirts bij sportshirts, broeken bij broeken. Moet je veel vouwen in verband met weinig hangruimtes? Maak gebruik van mandjes of kastverdelers om alles overzichtelijk en netjes op te bergen.

3. Schoonmaken

Voordat je alle kleding weer opbergt in de kast, is het fijn om de kast even grondig schoon te maken. Stof alles eerst goed af en maak dan een sopje. Maak alles goed schoon en laat het even drogen voordat je al je kleding weer in de kast gaat leggen en hangen.

4. Doneer kleding die je niet meer gebruikt

Heb je alles gesorteerd, hangt en ligt alles wat je wilt hangen netjes geordend in de kast? Vouw dan ook netjes alle kleding die je niet meer wilt. Doe het in een grote vuilniszak (of twee, of drie, of…) en knoop deze dicht. Niet meer naar kijken! Breng, zodra je ook je schoenen hebt uitgezocht, alles zo snel mogelijk naar een goed doel. Doneer het aan de Kledingbank in jouw woonplaats, aan het Leger des Heils of breng het naar de kringloop.

5. Organiseer ook je schoenen

Doe hetzelfde met je schoenen: verzamel alles uit het hele huis, ook de schoenen die in de gang staan. Vervolgens pak je elk paar vast en bepaal je of je deze wilt houden. De rest leg je op de grote stapel 'ter donatie'. Bepaal vervolgens of je de schoenen nog op dezelfde plek wilt opbergen of dat je een ander systeem wilt. Bijvoorbeeld in transparante dozen, of op een mooi rek zodat je ze mooi uit kunt stallen.

6. Ruim lades op met sokken en ondergoed

Niets zo fijn als een lade opentrekken die georganiseerd is. Als je overzicht hebt in wat je hebt, is het makkelijker en leuker om uit te zoeken wat je aantrekt die dag. Handig in lades: ladeverdelers. Zo kun je alles netjes opbergen en indelen.

Dit artikel bevat een gesponsorde link