Moeder zijn is meer dan alleen maar een onbetaalde fulltime job. Jonge moeders moeten vooral de eerste twee jaar de hele tijd multitasken om hun planning in een bepaalde tijdsspanne te voltooien. Dagelijks snelt een rollercoaster van verschillende taken voorbij die nauwelijks is bij te houden. Op het einde van deze blog 'Zoveel tijd zijn moeders per jaar kwijt aan 'moeder zijn' lees je enkele cijfers hoeveel uren doorsnee moeders besteden aan de thuistaken per jaar die verband houden met hun nakomelingen.

Inleven in het moederschap

Moeder worden is de wens van het overgrote deel van de vrouwen. Leven geven aan een nakomeling is een mijlpaal die een bijzondere cruciale episode symboliseert. Om op een spontane manier te gedijen, moet je tot het besef komen hoe je tijd aan jezelf en aan je kinderen kunt besteden. Om zich in te leven tijdens het moederschap, zal je bepaalde individuele verlangens en behoeftes moeten respecteren. Het moeder zijn kost tijd en er bestaat geen algemeen axioma om dit in te vullen. Elke vrouw zal dat op een andere manier gaan doen. Sommigen bereiden zich erop voor door een beroep te doen op vrienden en familie, anderen besluiten aan zichzelf te werken. Voor de geboorte plaatsvindt, weten de meeste vrouwen waar ze aan toe zijn. Tot het uur van de waarheid nadert en aanbreekt.

Neem zelf beslissingen tijdens het moederschap

Als moeder zal je zelf eerst voor jezelf keuzes moeten maken en de bemoeienissen van buitenaf als een harde tante naast je moeten neerleggen. Als moeder moet je zelfstandig knopen doorhakken zonder tussenkomst van buitenstaanders. En dan denken we op de eerste plaats in verband met de eventuele mogelijke heisa over borstvoeding of waar de baby gaat slapen. Het belangrijkste is dat het dagdagelijkse leven van een moeder helemaal op zijn kop wordt gezet. Om te beginnen dringt zich na de geboorte meteen de keuze op of je meteen terug gaat werken of dat je een soort sabbatjaar gaat inlassen om voor je kleintje te zorgen. Die beslissing als moeder zal door anderen moeten worden gerespecteerd. Vrouwen die beslissen om zich volledig ter beschikking te stellen voor hun kindje, zijn meestal gelukkiger. Uiteraard moet alles gebeuren in wederzijds overleg met de vader.

Alle tijd besteden aan je kind

Het moederschap is een bewogen periode waar je alle tijd moet besteden aan je kind of kinderen. Elk tijdstip van de dag moet je je tijd opofferen om aan je kind te kunnen besteden met dagelijks weerkerende activiteiten die op een dag heel wat tijd opslorpen: het bereiden van maaltijden, kolven, baden, bereidingen treffen voor het slapengaan en dergelijke meer. Als je meerdere kinderen hebt, zal je goed moeten omspringen om de tijd optimaal te verdelen.

Cijfer jezelf niet weg tijdens de moederschap

Cijfer vooral je eigen als moeder niet weg. Het is wel een feit dat mama zijn een volledige dagtaak job is, maar toch zal je op één of andere manier tijd voor jezelf moeten nemen. Het is essentieel voor moeders om activiteiten buitenshuis te hebben. Een avondje-uit met vriendinnen of een uitje met je partner kan wonderen doen. Soms kan jue alleen afzonderen ook een ruggensteun zijn om even de nodige batterijen op te laden.

moeder-rust-uit-in-hangmat

Een goed tijdschema zorgt meestal voor een gelukkige mama

Een tevreden moeder is meestal iemand die goed georganiseerd is. Het is noodzakelijk om een goede balans te vinden om het gezinsleven in goede banen te leiden. Tijd speelt hier een belangrijke rol in. Er moet tijd vrijgemaakt worden voor de kinderen, je relatie en de activiteiten. Je staat versteld hoeveel tijd erin kruipt op jaarbasis om je kind de nodige aandacht te schenken. Om dit te staven, werd een onderzoek verricht dat weergeeft hoeveel uren aan de opvoeding van een kind wordt gespendeerd. Voor alle duidelijkheid zijn deze uren geen exacte wetenschappelijke cijfers en je zal toch alles met een korreltje zout moeten nemen. Niettemin toch een paar onthutsende resultaten die duidelijk maken hoeveel manuren een doorsnee moeder spendeert op dag- of jaarbasis:

Knuffels tijdens de ochtend

 • 12 minuten dagelijks
 • 4,380 minuten op jaarbasis

Het voorlezen van verhaaltjes aan bed

 • 25 minuten per dag
 • 9,125 minuten op jaarbasis

Kolven, borstvoeding geven of voeding

 • 20 minuten dagelijks
 • 43,000 minuten op jaarbasis

Het afvegen van de wangen en de billen

 • 20 minuten dagelijks
 • 43,000 minuten op jaarbasis

Je baby ergens naartoe brengen

 • 90 minuten dagelijks
 • 38,250 minuten op jaarbasis

Doktersbezoek en naar de drogisterij gaan

 • 240 minuten op maandbasis
 • 2,880 minuten op jaarbasis

Nota: Deze cijfers zijn alleen maar richtwijzers en zijn uiteraard geen exacte wiskundige getallen. Beschouw het als een soort referentiepunt.