In Nederland kun je je voor veel zaken verzekeren, maar soms verzeker je je ook te veel. Hoe kun je besparen op je verzekering? Lees snel verder.

1. Collectief verzekeren

Een mogelijkheid om te besparen op je verzekering is door jezelf collectief te verzekeren. Dit houdt in dat je in een collectief zit met andere verzekeraars en dan krijg je een zogenaamde korting van een aantal procenten. Er zijn veel mogelijkheden om in een collectief te komen. Een veelgebruikte mogelijkheid is door bijvoorbeeld in het collectief van je bedrijf te gaan. Er zijn veel bedrijven waarbij je gemakkelijk gebruik kunt maken van het collectief aldaar. Uiteraard is dat een keuze en ben je niets verplicht, dus daar hoef je niet bang te voor zijn. Natuurlijk kan het ook zijn dat je niet in loondienst werkt, maar dat je werkzaam bent als ZZP'er. We leven immers in een land waarin er steeds meer ZZP'ers zijn, dus daar is ook al over nagedacht. Er zijn verschillende collectieven waar je je bij aan kunt sluiten als ZZP'er. Het mooie van die collectieven is dat je zeker weet dat je goed zit en er ook altijd weer uit kunt. Daarnaast heb je de keuze uit veel verschillende collectieven, zodat er altijd wel eentje is die bij je branche past. Let wel: voor sommige collectieven moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus wees daar altijd op berekend.

2. Let op voor oververzekering

Een ander groot probleem is dat veel mensen zichzelf oververzekeren, zonder dat ze dat zelf door hebben. Daar is dan ook wel een belangrijke reden voor. Er zijn namelijk zoveel verzekeringen dat men ze ooit heeft afgesloten, maar daarna gewoon vergeet om dit nog eens te herzien na een periode. Dit komt omdat het tamelijk complex is en je geen tijd of zin hebt om al die polisvoorwaarden door te lezen. Misschien waren verzekeringen een tijdje terug voor jou wel relevant, maar tegenwoordig niet meer terwijl je er dan nog steeds voor bent verzekerd. Misschien had je bijvoorbeeld een lange periode last van je knie, maar is dit probleem al opgelost terwijl je nog steeds verzekerd bent voor deze fysio. Of een ander geval: misschien had je een keer problemen bij de tandarts, maar is dat ook een stuk minder geworden en betaal je daar nog steeds een aanzienlijk bedrag per maand voor. Dus let altijd op dat je je niet gaat oververzekeren en ruim er eens een dag voor in om dit goed te analyseren. Je bent er wel even wat tijd voor kwijt, maar uiteindelijk betaalt dit zich dubbel en dwars terug.

3. Maak van te voren een lijstje

Ga jij je opnieuw verzekeren voor een bepaalde kwestie. Maak van te voren goed een lijstje of je je niet aan het oververzekeren bent. Het komt namelijk vaak voor dat mensen zich oververzekeren, zoals in het andere lijstje ook al gebeurt. En niet iedereen vindt het even leuk om dagelijks bezig te zijn met de verzekering, dus het gebeurt al snel dat je het vergeet. En wees maar niet bang dat verzekeraars je daarvan op de hoogte stellen. Die hebben natuurlijk altijd dat je je liever over gaat verzekeren dan dat je te laag verzekeren. Dit is dus geheel je eigen verantwoordelijkheid, maar mocht je er verder geen ervaring mee hebben dan kun je altijd advies vragen aan iemand die er meer verstand van heeft dan jij.

4. Naar een andere verzekeraar toe

Natuurlijk kun je er ook nog voor kiezen om naar een andere verzekeraar toe te gaan en je daar te laten verzekeren. Er zijn namelijk prachtige websites waar de prijzen van verzekeraars duidelijk en overzichtelijk zijn weergegeven. Het voordeel daarvan is dan ook dat je precies weet welke verzekeraar het beste bij je past. Het kan namelijk zijn dat je bij een bepaalde verzekeraar goedkoper uit bent voor de ene verzekering, maar bij een andere niet. En dan natuurlijk ook exact andersom kan het geval zijn. Daarom moet je altijd precies nagaan wat bij je past. Er zijn verschillende prijzenvergelijk websites op internet te vinden voor allerlei soorten verzekeraars. Let van te voren echter wel even goed op dat de site wel enigszins betrouwbaar is. Er zijn namelijk ook veel onbetrouwbare vergelijkingssites actief met mensen die dubbele belangen hebben. Uiteraard is dat iets wat je het liefste wil voorkomen.