Na 6 maanden en 3 weken was ik er eigenlijk wel aan toe: even een paar dagen geen zorgen, geen spanning, geen vaste schema's. Even zonder kindje. Mijn partner en ik zijn vorig jaar april de trotse ouders geworden van een zoon. Die periode was erg bijzonder en heftig. Sommige mensen hebben het idee dat je tijdens je zwangerschapsverlof een half jaar 'op vakantie' bent, maar ik voelde me weer net zoals in mijn pubertijd. De hormonen gierden door mijn lijf. Maar we zijn door de heftige tijd heen en na een jaar wordt alles makkelijker, 'zeggen ze'. Ik kijk er erg naar uit, naar dat jaar. Maar voor mijn gevoel zijn we nog maar net begonnen.

Londen: ineens heel ver weg

Om er even tussenuit te zijn zouden mijn man en ik even lekker met z'n tweetjes naar Londen gaan. Een paar dagen voor vertrek kreeg onze kleine last van z'n oortjes en je raadt het al: dubbele oorontsteking. Huisartsenpost, medicatie, gebroken nachten en veel huilen. Londen leek steeds verder weg en je vraagt je in zo'n n situatie al snel af: 'wat doet een goede moeder?' Vóór mijn zwangerschap zei ik altijd vol overtuiging dat je jezelf nooit moet vergeten en dat je je eigen wensen ook echt door moet zetten. Maar de woensdag voordat we zouden vertrekken werd ik overvallen door twijfel. Waar doe ik goed aan? Gelukkig ging het met de kleine de goede kant op. De medicatie leek aan te slaan en de koorts zakte. Mijn ouders waren erg lief door de zorg even van ons te willen overnemen, dus we zijn uiteindelijk gegaan.

Zuurstofmasker

Het moment dat ik op Schiphol aankom gaat er een kriebel door mijn lijf: vrijheid. Dat gevoel is zo fijn en het leek zo lang geleden. Wat willen we zien en waar willen we naar toe? Alles kan, alles mag, wat een vrijheid! De dagen in Londen zal ik niet snel vergeten: veel lopen, lekker eten en je dag inplannen naar je eigen wensen. Af en toe even bellen met het thuisfront, omdat loslaten natuurlijk niet zo makkelijk gaat. Gelukkig ging het allemaal goed met de kleine en dan denk je: wat is het heerlijk om even geen 'verplichtingen' te hebben. Ik snap uiteraard dat je zelf voor een kindje kiest, maar je kunt van tevoren niet indenken hoe je leven zal veranderen. Even een adempauze was heerlijk. En de definitie van een goede moeder is voor iedereen anders. Toen ik de veiligheidsinstructie in het vliegtuig kreeg was die definitie voor mij al snel duidelijk. 'Zet eerst het zuurstofmasker bij uzelf op en help dan uw kind'. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk om ook goed voor je kindje te kunnen zorgen. Voor mij althans wel.