In ons dorp wonen veel sportende moeders. Ochtend aan ochtend zie ik kekke mama’s met nieuwe sportschoenen, hippe hesjes en gave leggings met fluorescerende prints langs mijn keukenraam lopen. We wonen in de straat van de school en dat combineert schijnbaar handig. Hup kind op school, tijd voor mama om te sporten. Meestal sta ik dan nog in mijn pyjama, gapend achter een kop koffie mijzelf af te vragen waar ze de energie vandaan halen. Is er geen sport voor de wat minder sportieve mama? Ik ben niet zo’n heel sportief typje. Mijn dochters zijn daarentegen rete-sportief. Tijdens een van de trainingen van mijn dochter vertelde ik trots dat mijn sport wandelen met de hond is. Hardlooptraining bestaat immers deels ook uit wandelen. Ik laat het stukje 'hard' gewoon weg uit het woord hardlopen en ik 'sport' nu lekker in het bos. Mijn toehoorder vroeg of ik wel wist dat het toch wel belangrijk was om ook wat intensievere workouts te doen? Ik heb een prima BMI, probeerde ik nog, maar ze was onverbiddelijk. Sporten zou ik. Dus begon ik een panische zoektocht naar een geschikte sport. Spinning? Te zweterig. Yoga? Te zweverig. Zwemmen? Te nat.

Het huishouden als workout

Langzamerhand begon het mij te dagen dat sporten niet echt mijn kopje thee was, om het maar zo te zeggen. Wel kwam ik een aantal opmerkelijke zaken tegen die ik graag met jullie deel, met name als je net zoals ik wat minder sportief bent. Wist je dat je met gewoon huishoudelijk werk ook de nodige calorieën verbrandt?

  • Een uur de badkamer poetsen is ongeveer net zo intensief als een uur voetballen.
  • Een uur in de tuin ploeteren is vergelijkbaar met een uur hardlopen
  • Een uur dansen is goed voor verbranding van gemiddeld 400 calorieën

Kijk, daar word ik nu blij van. Geen zin in moeilijk gedoe met nieuwe kleren of speciale trainingen. Gewoon naar boven lopen en de badkamer poetsen. Het leven is toch simpel soms.

De nieuwste trend: hoelahoepen

Op een blauwe maandag heb ik samen met mijn kinderen een dans game geprobeerd. Deze vernederende ervaring – ik lag al snel op mijn leerde mij wel dat niets zo leuk is om met je kinderen te sporten. Ze zijn vrolijk, hebben energie voor 10 en praten je zo door die moeilijke danspassen heen. Het staat dus buiten kijf dat we samen verder gaan. Daarnaast had de val mij nog iets gebracht. Vanuit mijn benarde positie had ik een oude hoepel opgemerkt. Hoepelen, mijn oude liefde! Dus bestelde ik snel nieuwe hoepels voor mij en mij meiden. We hebben onze sport gevonden! We zijn nu druk aan het hoepelen samen met Hoop Smiles op YouTube, want met zijn humor wordt het hoepelen mogelijk nog leuker. Mocht je wat meer uitdaging willen hebben kijk dan eens naar de YouTube-video's van Deanne Love of Rachel Lust, zij hebben erg leuke video's en uitdagingen. Eén ding als je wil gaan hoepelen: koop een goede hoepel. Hoepels voor volwassenen zijn wat groter en zwaarder dan kinderhoepels. Over het algemeen moet een hoepel tot je navel komen als je er goed mee wil hoepelen. Hierdoor valt de hoepel minder snel en kun je langer door hoepelen.

Ga je beginnen? Zoek online instructies, check Hoop Smiles voor video's voor beginners en sluit je aan bij één van de hoepelgroepen op Facebook. En bedenk: je verbrandt er net zoveel calorieën mee als de badkamer schoonmaken! De keuze is aan jou.