De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Zodra je weet dat je zwanger bent, weet je ook dat er – als alles goed gaat – over een aantal maanden bevallen moet worden. Met andere woorden: die baby moet er uit. Voor sommige vrouwen is dat besef van begin af aan een nachtmerrie, anderen kijken er juist naar uit. De rest (verreweg de meeste vrouwen schat ik) zit hier tussen in. Hoe bereid je je voor op je bevalling?

Zwangerschap

Hoe je je voorbereidt op de bevalling heeft denk ik veel te maken met hoe je je zwangerschap ervaart. Zo ben ik gezegend geweest met een vrijwel ‘kwaalloze’ zwangerschap, iets waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben want verhalen over drie maanden misselijkheid gevolgd door zes maanden brandend maagzuur en extreme moeheid klinken niet aanlokkelijk. Maar *klaagmodus aan* tot ongeveer 22 weken heb ik me allesbehalve zwanger gevoeld en dat was ook niet altijd leuk *klaagmodus uit*.

hoe-bereid-je-je-voor-op-de-bevalling

Controlfreak

Om mijn gebrek aan zwangere gevoelens en angst/opwinding over de bevalling te compenseren – en omdat ik nu eenmaal een controlfreak ben – ben ik veel over zwangerschap en bevallen gaan lezen en bekijken. Heel veel. En ja, ook filmpjes van bevallingen. Daarnaast heb ik een cursus zwangerschapsbegeleiding gevolgd, beter bekend onder de gangbare term: ‘pufclub’. Bovendien ben ik blijven ‘pilatesen’. Dit laatste overigens in sterk aangepaste vorm want “het gaat nu om onderhoud, niet om progressie”. Volgens mijn instructrice.

Uiteindelijk was ik voor mijn gevoel zó goed voorbereid dat niets me meer kon verrassen. Maar toen lag zoonlief in stuit, lukte draaien niet en kreeg ik een geplande keizersnede. En toen werd ik voor het eerst moeder en was eigenlijk alles nieuw en verrassend want hoe veel je ook leest, puft en pilatest, niets kan je voorbereiden op alles wat je voelt als je voor het eerst een kindje krijgt.

Je kunt ook kiezen voor zwangerschapsyoga, ZwangerFit of een partnercursus. Of je huurt een doula in die je bijstaat in (de laatste fase van) je zwangerschap en tijdens de bevalling. Ideaal als je partner het bevallingsgebeuren (ook) allemaal wat spannend vindt. Je kunt ook kiezen om niets te doen en alles op je af te laten komen.

voorbereiden-bevalling-zwangerschapsyoga-zwangerfit-partnercursus

Voorbereiden op je bevalling: wat kies je?

Er zijn dus nogal wat manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Bij het kiezen zijn de volgende dingen zinvol om te overwegen:

  • Karakter Wat voor persoon ben je? Houd je van controle of neem je dingen zoals ze komen? Natuurlijk heb je sowieso je bezoeken aan de verloskundige waarin je info krijgt dus zelfs al kies je ervoor ‘niets’ te doen, je bereidt je toch voor.

  • Behoefte aan contact Vind je het fijn om met (een groep) andere zwangeren te praten over zaken rondom zwangerschap en bevalling of speur je liever in je eentje of met je partner het internet af naar nuttige info? Onthoud dat veel pufclubs nog lang na de bevallingen contact houden en dat kan handig zijn bij babyvragen.

  • Tijd Heb je een drukke baan en geen tijd om veel na te denken over de bevalling? Dan kan het volgen van een yoga-/puf-/etc cursus je juist rust en tijd geven waarin je even exclusief met jezelf en je zwangerschap bezig bent, geen overbodige luxe.

  • Locatie en beschikbaarheid Wat is er bij jou in de buurt mogelijk? Die ene cursus is misschien wel interessant, maar als je er anderhalf uur met een dikke buik voor in de auto moet zitten is die toegevoegde waarde gauw teniet gedaan. En pas met yoga kunnen beginnen in de 37e week van je zwangerschap is ook niet heel handig.

Hoe heb jij je voorbereidt op de bevalling? Of heb je je juist niet voorbereid?