4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Zodra je weet dat je zwanger bent, weet je ook dat er – als alles goed gaat – over een aantal maanden bevallen moet worden. Met andere woorden: die baby moet er uit. Voor sommige vrouwen is dat besef van begin af aan een nachtmerrie, anderen kijken er juist naar uit. De rest (verreweg de meeste vrouwen schat ik) zit hier tussen in. Hoe bereid je je voor op je bevalling?

Zwangerschap

Hoe je je voorbereidt op de bevalling heeft denk ik veel te maken met hoe je je zwangerschap ervaart. Zo ben ik gezegend geweest met een vrijwel ‘kwaalloze’ zwangerschap, iets waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben want verhalen over drie maanden misselijkheid gevolgd door zes maanden brandend maagzuur en extreme moeheid klinken niet aanlokkelijk. Maar *klaagmodus aan* tot ongeveer 22 weken heb ik me allesbehalve zwanger gevoeld en dat was ook niet altijd leuk *klaagmodus uit*.

hoe-bereid-je-je-voor-op-de-bevalling

Controlfreak

Om mijn gebrek aan zwangere gevoelens en angst/opwinding over de bevalling te compenseren – en omdat ik nu eenmaal een controlfreak ben – ben ik veel over zwangerschap en bevallen gaan lezen en bekijken. Heel veel. En ja, ook filmpjes van bevallingen. Daarnaast heb ik een cursus zwangerschapsbegeleiding gevolgd, beter bekend onder de gangbare term: ‘pufclub’. Bovendien ben ik blijven ‘pilatesen’. Dit laatste overigens in sterk aangepaste vorm want “het gaat nu om onderhoud, niet om progressie”. Volgens mijn instructrice.

Uiteindelijk was ik voor mijn gevoel zó goed voorbereid dat niets me meer kon verrassen. Maar toen lag zoonlief in stuit, lukte draaien niet en kreeg ik een geplande keizersnede. En toen werd ik voor het eerst moeder en was eigenlijk alles nieuw en verrassend want hoe veel je ook leest, puft en pilatest, niets kan je voorbereiden op alles wat je voelt als je voor het eerst een kindje krijgt.

Je kunt ook kiezen voor zwangerschapsyoga, ZwangerFit of een partnercursus. Of je huurt een doula in die je bijstaat in (de laatste fase van) je zwangerschap en tijdens de bevalling. Ideaal als je partner het bevallingsgebeuren (ook) allemaal wat spannend vindt. Je kunt ook kiezen om niets te doen en alles op je af te laten komen.

voorbereiden-bevalling-zwangerschapsyoga-zwangerfit-partnercursus

Voorbereiden op je bevalling: wat kies je?

Er zijn dus nogal wat manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Bij het kiezen zijn de volgende dingen zinvol om te overwegen:

  • Karakter Wat voor persoon ben je? Houd je van controle of neem je dingen zoals ze komen? Natuurlijk heb je sowieso je bezoeken aan de verloskundige waarin je info krijgt dus zelfs al kies je ervoor ‘niets’ te doen, je bereidt je toch voor.

  • Behoefte aan contact Vind je het fijn om met (een groep) andere zwangeren te praten over zaken rondom zwangerschap en bevalling of speur je liever in je eentje of met je partner het internet af naar nuttige info? Onthoud dat veel pufclubs nog lang na de bevallingen contact houden en dat kan handig zijn bij babyvragen.

  • Tijd Heb je een drukke baan en geen tijd om veel na te denken over de bevalling? Dan kan het volgen van een yoga-/puf-/etc cursus je juist rust en tijd geven waarin je even exclusief met jezelf en je zwangerschap bezig bent, geen overbodige luxe.

  • Locatie en beschikbaarheid Wat is er bij jou in de buurt mogelijk? Die ene cursus is misschien wel interessant, maar als je er anderhalf uur met een dikke buik voor in de auto moet zitten is die toegevoegde waarde gauw teniet gedaan. En pas met yoga kunnen beginnen in de 37e week van je zwangerschap is ook niet heel handig.

Hoe heb jij je voorbereidt op de bevalling? Of heb je je juist niet voorbereid?