De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Zodra je weet dat je zwanger bent, weet je ook dat er – als alles goed gaat – over een aantal maanden bevallen moet worden. Met andere woorden: die baby moet er uit. Voor sommige vrouwen is dat besef van begin af aan een nachtmerrie, anderen kijken er juist naar uit. De rest (verreweg de meeste vrouwen schat ik) zit hier tussen in. Hoe bereid je je voor op je bevalling?

Zwangerschap

Hoe je je voorbereidt op de bevalling heeft denk ik veel te maken met hoe je je zwangerschap ervaart. Zo ben ik gezegend geweest met een vrijwel ‘kwaalloze’ zwangerschap, iets waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben want verhalen over drie maanden misselijkheid gevolgd door zes maanden brandend maagzuur en extreme moeheid klinken niet aanlokkelijk. Maar *klaagmodus aan* tot ongeveer 22 weken heb ik me allesbehalve zwanger gevoeld en dat was ook niet altijd leuk *klaagmodus uit*.

hoe-bereid-je-je-voor-op-de-bevalling

Controlfreak

Om mijn gebrek aan zwangere gevoelens en angst/opwinding over de bevalling te compenseren – en omdat ik nu eenmaal een controlfreak ben – ben ik veel over zwangerschap en bevallen gaan lezen en bekijken. Heel veel. En ja, ook filmpjes van bevallingen. Daarnaast heb ik een cursus zwangerschapsbegeleiding gevolgd, beter bekend onder de gangbare term: ‘pufclub’. Bovendien ben ik blijven ‘pilatesen’. Dit laatste overigens in sterk aangepaste vorm want “het gaat nu om onderhoud, niet om progressie”. Volgens mijn instructrice.

Uiteindelijk was ik voor mijn gevoel zó goed voorbereid dat niets me meer kon verrassen. Maar toen lag zoonlief in stuit, lukte draaien niet en kreeg ik een geplande keizersnede. En toen werd ik voor het eerst moeder en was eigenlijk alles nieuw en verrassend want hoe veel je ook leest, puft en pilatest, niets kan je voorbereiden op alles wat je voelt als je voor het eerst een kindje krijgt.

Je kunt ook kiezen voor zwangerschapsyoga, ZwangerFit of een partnercursus. Of je huurt een doula in die je bijstaat in (de laatste fase van) je zwangerschap en tijdens de bevalling. Ideaal als je partner het bevallingsgebeuren (ook) allemaal wat spannend vindt. Je kunt ook kiezen om niets te doen en alles op je af te laten komen.

voorbereiden-bevalling-zwangerschapsyoga-zwangerfit-partnercursus

Voorbereiden op je bevalling: wat kies je?

Er zijn dus nogal wat manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Bij het kiezen zijn de volgende dingen zinvol om te overwegen:

  • Karakter Wat voor persoon ben je? Houd je van controle of neem je dingen zoals ze komen? Natuurlijk heb je sowieso je bezoeken aan de verloskundige waarin je info krijgt dus zelfs al kies je ervoor ‘niets’ te doen, je bereidt je toch voor.

  • Behoefte aan contact Vind je het fijn om met (een groep) andere zwangeren te praten over zaken rondom zwangerschap en bevalling of speur je liever in je eentje of met je partner het internet af naar nuttige info? Onthoud dat veel pufclubs nog lang na de bevallingen contact houden en dat kan handig zijn bij babyvragen.

  • Tijd Heb je een drukke baan en geen tijd om veel na te denken over de bevalling? Dan kan het volgen van een yoga-/puf-/etc cursus je juist rust en tijd geven waarin je even exclusief met jezelf en je zwangerschap bezig bent, geen overbodige luxe.

  • Locatie en beschikbaarheid Wat is er bij jou in de buurt mogelijk? Die ene cursus is misschien wel interessant, maar als je er anderhalf uur met een dikke buik voor in de auto moet zitten is die toegevoegde waarde gauw teniet gedaan. En pas met yoga kunnen beginnen in de 37e week van je zwangerschap is ook niet heel handig.

Hoe heb jij je voorbereidt op de bevalling? Of heb je je juist niet voorbereid?