4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Vanaf het moment dat je zwanger bent, word je een soort publiek bezit, lijkt het wel. En als je kind eenmaal geboren is wordt dat soms nog erger. Iedereen heeft een mening over je zwangerschap, je kind, je opvoedstijl, etcetera. En helaas is niet iedereen bang om die mening met je te delen.

Dat geldt niet alleen voor je naasten, maar ook voor totaal wildvreemden. Opmerkingen en tips zijn vaak goedbedoeld, maar komen er soms niet zo handig uit. En sommige uitspraken zijn ronduit bot, irritant of beledigend.

‘bijzondere uitspraken’

Dit zijn 10 ‘bijzondere’ uitspraken die ik tijdens mijn zwangerschap en daarna gehoord heb:

‘O jeetje, je bent in een maand tijd echt ontploft! Je ziet nu wel echt dat je zwanger bent hoor!’ …zei een collega tegen mij die een maand op vakantie was geweest. Het was vast lief bedoeld, maar ‘wat ben je mooi zwanger’ had toch leuker geklonken.

‘Je mag zeker binnenkort met zwangerschapsverlof?’ Eh sorry nee, ik mag nog flink wat weekjes werken. En alvast het antwoord op je volgende vraag; Nee, ik weet ook zeker dat ik geen tweeling krijg.

bijzondere-opmerkingen-zwangerschapsverlof-zwanger

‘Ja, het was echt een hele makkelijke bevalling’ … zei mijn man tegen vrienden die bij ons op kraamvisite waren. Ik was net drie dagen bevallen en had hem het liefst een mep verkocht. Nee, ik had vast niet de allerzwaarste bevalling gehad die ooit een vrouw heeft moeten ondergaan, maar het was ook niet bepaald twee keer puffen en poef!, een baby.

‘Je lijkt nog een beetje te twijfelen hé? Tijd om te kiezen.’ Ik was 1,5 week bevallen, had de eerste borstontsteking al te pakken en deed keihard m’n best om borstvoeding te geven, maar dat lukte niet voor 100%, dus gaf daarnaast ook afgekolfde melk en flesvoeding. De dame van het consultatiebureau die op huisbezoek kwam vond dat maar niets, volgens haar zat ik op twee sporen en moest er gekozen worden. Ik knikte braaf, maar haar woorden gingen het ene oor in en het andere weer uit.

‘Het is net een echt mensje!’ Tja, wat anders, een konijn? Zo’n fijne nietszeggende uitspraak als je kindje iets menselijks doet. Wat ook niet gek is, want (verrassing!) het is ook een mens.

‘Kan ze al/kan ze nu nog niet/mijn kind kon al…’ En eigenlijk iedere zin die leidt tot een vergelijking tussen kinderen. Ik heb een collega die vanaf dat mijn dochter 10 maanden oud was iedere week vroeg ‘Loopt ze al?’. Op een bepaald moment durfde ze zelfs te zeggen ‘Goh, dan is ze wel een beetje langzaam of niet?’. Hou op met het vergelijken en laat ieder kind zijn of haar eigen tempo bepalen.

bijzondere-opmerkingen-opvoeding

‘Ze is echt niet dom hoor.’ En de variant;’ Ze is echt niet achterlijk hoor.’ Zeg nou gewoon ‘Dat is knap!’ als ze iets slims doet, en zeg het niet in die gekke ontkennende vorm.

‘Wat een leuk jongetje!’ Dank u!, zei ik beleefd om lichtelijk cynisch te vervolgen met. Wat een mooi roze badpak heeft ‘hij’ aan hè, en zo’n leuk roze haarspeldje op ‘zijn’ hoofd?

‘Ja, je hebt er zelf voor gekozen om een kind te krijgen…’ … zei een collega toen het ging over promotie maken op het werk. Want een kind hebben én promotie maken, dat kan natuurlijk niet!

‘Ze is alweer groot zeg! Nu kun je aan de tweede beginnen.’ … zei de mevrouw van ons plaatselijke Chinese restaurant laatst tegen me, toen ik haar tegenkwam op straat.

bijzondere-opmerkingen-na-zwangerschap

Aan de ene kant vind ik het best hilarisch dat iemand die zo ver van me af staat zo’n opmerking maakt, maar aan de andere kant moest ik onwillekeurig ook een beetje denken ‘waar bemoeit ze zich mee?’

Wat was de meest bijzondere opmerking die jij hebt gekregen? Deel het op onze Facebookpagina!