Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

De zwangerschapstest bevestigt het, je bent in verwachting! Negen maanden bereid je je voor op de komst van jouw baby en ondergaat jouw lichaam veel veranderingen. Je gaat ervan uit dat je negen maanden kunt genieten van geen bloedverlies door het uitblijven van de ongesteldheid. Een van de grote voordelen van zwanger zijn. Toch gaat dit niet helemaal op. Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van bloedverlies. In het eerste trimester hebben maar liefst twintig procent van de vrouwen last van bloedverlies, dat is bij één op de vijf zwangerschappen dus. Je kunt er enorm van schrikken wanneer je voor het eerst bloed verliest tijdens de zwangerschap. Is er iets ergs aan de hand of hoort dit er gewoon bij? Bloedverlies hoort niet tijdens de zwangerschap, maar kan in veel gevallen wel onschuldig zijn. Wat zijn de oorzaken van bloedverlies in de eerste drie maanden en wat kun je ertegen doen?

Innesteling

Wanneer de bevruchte eicel zich innestelt kan er bij sommige vrouwen bloedverlies ontstaan. De hoeveelheid bloed is minder dan wanneer je zou menstrueren. In de meeste gevallen houdt deze vorm van bloedverlies maximaal drie dagen aan. Veel vrouwen kunnen deze vorm van bloeding zien als menstruatie. Er is geen reden tot paniek wanneer je bloed verliest bij de innesteling. Vrouwen kunnen angstig worden omdat zij bang zijn dat dit een miskraam betekent. Wanneer je het niet helemaal vertrouwt is het belangrijk om contact op te nemen met jouw dokter.

De baarmoedermond

Bloedingen kunnen ook ontstaan wanneer je wondjes of poliepen hebt bij de baarmoedermond. Deze vorm van bloeding heeft geen invloed op de zwangerschap. Problemen met de baarmoedermond die zorgen voor bloedingen kunnen optreden na geslachtsgemeenschap of na een harde ontlasting. In een bijzonder geval kan een buitenbaarmoederlijkezwangerschap zorgen voor bloedverlies in het eerste trimester.

Miskraam

Het eerste trimester is de meest gevaarlijke tijd tijdens de zwangerschap. De kans op een miskraam zijn de eerste drie maanden het hoogst. Bloedingen tijdens de eerste drie maanden kunnen daarom ook wijzen op een miskraam. Het is daarom erg belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden. Wanneer er sprake is van een miskraam gaan de bloedingen in de meeste gevallen gepaard met buikpijn en krampen. Deze krampen kunnen aanvoelen als sterke krampen tijdens de menstruatie of weeën. Jouw lichaam stoot het zwangerschapsweefsel af en het bloedverlies bevat stolsels. Net voordat je het bevruchte eicel verliest kun je hevig gaan vloeien. In veel gevallen is de vruchtje nog zo klein dat je niet door hebt dat je het verliest. De bloeding zal verminderen nadat al het zwangerschapsweefsel verwijdert is uit de baarmoeder.

Veel vrouwen herkennen een miskraam omdat het ‘zwangergevoel’ direct verdwijnt. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter en gyneacoloog om de miskraam te bevestigen en voor extra hulp. Het is ook belangrijk om direct hulp te zoeken en erover te praten.

Wanneer je veel bloed verliest in het eerste trimester is de kans groot dat je te maken hebt met een miskraam. Het is daarom extra belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden en wanneer je het niet vertrouwt contact op te nemen met de dokter.

Extra voorzichtig

Het eerste trimester is erg spannend voor de ontwikkeling van de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig te zijn tijdens de eerste drie maanden. Bloedverlies kan ook een teken zijn van te veel drukte en te veel stress. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jouw rust te pakken. Bloedverlies is een teken dat iets niet juist is. Of het bloedverlies nu onschuldig is of niet, het is een teken dat je het rustiger aan moet doen. Treed het bloedverlies op na de geslachtsgemeenschap? Doe het dan rustiger aan vermijd direct seksueel contact.

Voorzorgsmaatregelingen en ontspanning

Heb je last van bloedverlies tijdens de zwangerschap? Zorg dan dat je hier op berekend bent. Zorg bijvoorbeeld voor inlegkruisjes en maanverband zodat je geen vlekken krijgt op jouw kleding.

­

Het is belangrijk dat je zo min mogelijk stress ervaart tijdens de zwangerschap. Dit is goed voor jouw algehele gezond en die van de baby. Bloedverlies kan een teken zijn dat je te veel stress hebt. Krijg je te maken met bloedverlies? Dit is een teken dat je het rustiger aan moet doen. Zoek jouw rust op en zorg voor genoeg ontspanning.

Bloedverlies tijdens je eerste trimester: actie ondernemen

Bloedverlies kan zorgen voor veel onzekerheid over de zwangerschap. Is er echt iets aan de hand of is het onschuldig. Het is onjuist dat een zwangerschapstest kan helpen om te zien of er sprake is van een miskraam. Na een miskraam blijft het zwangerschaphormoon nog in jouw lichaam. Ben je onzeker over het bloedverlies, zorg dan dat je hulp inschakelt van een gyneacoloog of dokter. Bloedverlies kan gevaarlijk zijn, blijf daarom niet te lang wachten en ga op tijd over tot actie.

Bloedverlies tijdens de eerste drie maanden is in veel gevallen onschuldig en kan te maken hebben met de innesteling van de bevruchte eicel. Veel vrouwen zien de zwangerschap over het hoofd door het bloedverlies en zien dit aan als een menstruatie. Toch is het belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden. Je kunt namelijk te maken hebben met een miskraam. Een miskraam herken je snel doordat je veel bloed verliest. Wees op jouw hoede wanneer je bloed verliest tijdens de zwangerschap en zoek op tijd hulp. Je kunt nooit te vaak naar de dokter gaan. Wanneer je het niet vertrouwt is het belangrijk om gelijk hulp te zoeken.