5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Steek een kaarsje aan op Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 8 december 2024, worden over de hele wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. De dagen worden weer korter: het is sneller donker. Samen zoeken we de warmte op in onze huiskamers. In veel gezinnen gaat dit samen met...

3 x een leuk voorleesboek als kraamcadeau

Afgelopen mei ben ik voor het eerst moeder geworden en hoewel ik nog wel wat kinderloze vriendinnen heb, behoren mijn vriend en ik tot de laatsten in onze vriendenkringen die aan kinderen zijn begonnen. Dat betekent dat ik al talloze keren kraamcadeaus heb mogen...

Adventskalender maken – Gratis Printable

Als je net als ik gek bent op kerst, heb je er misschien ieder jaar al eentje hangen. Ik heb het over een adventskalender: aftellen naar kerst! Vroeger kreeg ik er altijd eentje van wijlen mijn oma, met van die surrogaatchocolaatjes. Deze traditie wil ik dit jaar weer...

7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

Ben je zwanger? Dan is je lichaam volop in verandering. Je lichaam werkt voor twee. Veel inspanningen worden in de loop van je negen maanden lastiger. In de kraamtijd is je lichaam nog moe na de bevalling. Je pasgeboren baby zorgt er ook wel voor dat je slaapritme verstoord wordt. Verschillende stoffen kunnen je helpen om je zwangerschap en de kraamtijd mentaal en fysiek optimaal te beleven.

Sommige stoffen zijn echt cruciaal voor je gezondheid en deze van je kind. Supplementen die je voor en tijdens de zwangerschap neemt, noemen we vaak zwangerschapsvitamines. In veel gevallen is het een mengeling van diverse types stoffen. In dit artikel overlopen we de belangrijkste types en hun werking. Je arts zal je zeker ook voldoende informatie kunnen geven over de beste supplementen.

Tip: neem je levensstijl onder de loep

Heb je een actieve kinderwens, dan is het belangrijk dat je je eigen levensstijl eens onder de loep neemt. Eet je wel gezond en gevarieerd? Snoep je niet te veel en drink je alcoholische drank met mate? Een gezonde voeding met veel groenten, fruit, een matig gebruik van vlees of vette stoffen is belangrijk. Ook voldoende beweging en een goede nachtrust zijn belangrijk. Deze laatste zaken helpen je lichaam om gezonde stoffen op te nemen in je lichaam, zodat je voor een stuk al minder een beroep op supplementen moet doen.

Anderzijds is het ook zeer belangrijk dat je in de zwangerschap extra stoffen inneemt. Laten we er eens een aantal onder de loep nemen.

Denk aan Popeye en houd je ijzer op peil

IJzer is heel belangrijk als je zwanger bent. Je kindje gebruikt veel van je ijzerreserves uit je bloed. Neem je te weinig ijzer in, dan bestaat de kans dat je bloedarmoede krijgt. Een gebrek aan ijzer kan ook problemen geven tijdens de bevalling. Het kan ook bloedingen veroorzaken. Supplementen met ijzer zorgen ervoor dat deze stof op peil blijft. Groene groenten zoals spinazie zitten vol ijzer. Denk maar aan Popeye die er zijn kracht uithaalde. Maar broccoli scoort even hoog. Graanproducten en eieren zijn op dit vlak ook prima.

Gebruik calcium in combinatie met extra druppels

Kalk of calcium is nog zo’n belangrijke stof. Iedereen herinnert zich dat je als kind veel melk moest drinken omdat dit je beenderen sterk maakt. Dit is zeker waar en het is uiterst belangrijk als je zwanger bent. Je eigen beendergestel moet stevig blijven en ook de botvorming bij je kind zorgt voor een extra noodzaak aan calcium. Ook hier is een eerste tip om je voeding zelf al zo gevarieerd en goed mogelijk te maken. Voldoende melkproducten en kaas op je menu zetten bijvoorbeeld. Dit is niet alleen zeer goed voor de ontwikkeling van het kind, maar ook als moeder zal je je er goed bij voelen. Je staat stevig op je benen en houdt letterlijk en figuurlijk de balans.

Vitamine D speelt tijdens en na je zwangerschap een grote rol. Je kunt veel extra calcium innemen, maar het is deze stof die ervoor zorgt dat calcium daadwerkelijk in je lichaam wordt opgenomen. De meest bekende bron is zonlicht. Ben je in de wintermaanden zwanger, dan zul je via deze weg niet veel van deze stof in je lichaam opnemen. In dit geval kan het noodzakelijk zijn om wat extra druppels in te nemen. Geef je borstvoeding aan je kindje, dan moet je zeker hierop letten. Dit houdt het energiepeil voor jezelf in evenwicht. Via de moedermelk geef je immers veel van je eigen calcium reserves door aan je kindje. Vaak wordt D gecombineerd met vitamine K.

Bevorder de groei van je kindje met zink en magnesium

Zink is ook een heel belangrijk mineraal. Dit is belangrijk voor de groei van je kind. Magnesium verbetert dan weer de zuiverheid en kwaliteit van je bloed. Zowel voor kalk, zink als magnesium bestaan er prima voedingssupplementen. Bespreek het eens met je arts of laat je over vitamines adviseren in de apotheek.

Foliumzuur is cruciaal voor en tijdens de zwangerschap

De meest bekende stof die steeds bij zwangerschappen aangeraden wordt is foliumzuur (B11). Dit is een heel cruciaal element. Als je stopt met anticonceptie om je kinderwens te realiseren, is het aangeraden om elke dag 0,4 milligram foliumzuur te nemen. Ben je eenmaal zwanger, dan zal je arts aanraden om de eerste drie maanden van je zwangerschap door te gaan met het innemen van foliumzuur. Heb je een tekort aan dit zuur, dan vergroot je de kans op een aantal complicaties bij de foetus, zoals een open ruggetje. Deze complicatie ontstaat bij de vorming van de neurale buis, rond de vierde week van de zwangerschap. Dit is de basis voor het latere ruggenmerg en de hersenen. Om dit risico uit te sluiten is het dus heel interessant om al voor de eigenlijke bevruchting extra foliumzuur te nemen. Als blijkt dat je een verhoogd risico hebt op een tekort aan foliumzuur of een defect aan de neuraalbuis, dan wordt een foliumzuursupplement met een hogere dosis dan 0,4 milligram aanbevolen.

Gelukkig komt foliumzuur voor in heel veel zaken die je gewoon op je menu kunt zetten en die je heel lekker kunt bereiden. Peulvruchten, spinazie, boontjes, sla, tomaten of spruitjes, allemaal zitten ze boordevol foliumzuur. Cheddar-kaas is een andere typische voedingsstof die veel foliumzuur bevat. Voordeel van zuivelproducten is dat je er ook je calcium mee op peil houdt. Maar hoe gezond je ook eet, heel dikwijls zal je arts aanraden om nog wat extra foliumzuur in de vorm van tabletjes te nemen.

Citrusvruchten en groenten zitten boordevol gezond L-ascorbinezuur

L-ascorbinezuur is misschien wel de meest bekende. Citrusvruchten en kiwi’s hebben deze stof in overvloed. L-ascorbinezuur, zoals de stof chemisch heet, bevordert de opname van ijzer en beschermt je tegen ziektes. Wist je dat groenten zoals kool of spruitjes ook heel veel van dit zuur bevatten? Als je deze groenten wilt gebruiken om je reserves aan te vullen, dan mag je ze wel niet te lang laten koken.

Vitamine A is een van belang voor de groei van het kind, het zicht en de weerbaarheid. Deze stof komt voor in boter, melk en bijvoorbeeld ook in lever. Je moet evenwel oppassen om er niet te veel van te nemen in de vorm van een supplement. Dit kan immers schadelijk zijn voor de foetus. Normaal gezien volstaat een normale, evenwichtige voeding voor een voldoende aan deze stof.

Bloedstolling met zwangerschapsvitamine K of fyllochinon

Fyllochinon is een goede en belangrijke stof om bloed te helpen stollen. Het wordt aangeraden om deze stof in druppelvorm te geven aan pasgeboren baby’s. De jonge kindjes kunnen de nodige stoffen voor het stollen van het bloed nog niet zelf aanmaken. In flessenmelk is dit standaard aanwezig. Als je borstvoeding geeft, kun je het als extra supplement toedienen aan je baby.

Besluit

Tijdens en na je zwangerschap is de mentale en fysieke gezondheid belangrijk. Als moeder heeft je lichaam veel te verduren en ook psychisch is het een tijd van grote veranderingen. De stoffen die we hierboven bespraken zijn belangrijk om je evenwicht te bewaren. Naast de genoemde zaken zijn ook de vitamines B2, B3, B5 en B6 van belang om je gezondheid en energiepeil hoog te houden. Ook voldoende ijzer is zeer belangrijk. Let er in de mate van het mogelijke ook op dat je na de bevalling terug een normaal slaapritme ontwikkelt. Slaap zorgt voor een goede opname van voedingsmiddelen en is een natuurlijke bron voor herstel van energie. Zo geniet je volop van de kraamtijd en je pasgeboren baby!