Het leuke aan het krijgen van een kind is dat alles nieuw is. Daarom is het ook hartstikke spannend voor de ouders. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om na te gaan of je kindje wel gezond is. Als dat zo is, dan ben je als ouders natuurlijk al blij. Maar daarnaast ben je natuurlijk ook nieuwsgierig over hoe je kind eruit komt te zien. Op wie gaat hij of zij het meest lijken? Je wilt dat natuurlijk weten. Maar dat is erg lastig. De technologie gaat heel ver, maar zo ver nog niet. Maar je kunt natuurlijk wel dingen gaan voorspellen. Bijvoorbeeld de haarkleur van je kind. Er zijn namelijk wel indicaties waaruit kan blijken welke haarkleur je kind mogelijk kan krijgen. In dit artikel een aantal van die indicaties voor de verschillende haarkleuren. Natuurlijk is het niet zeker dat het die kleur wordt. Maar er bestaat een kans.

Alles wat in dit artikel staat kan dus niet gelijk voor waarheid worden aangenomen! Dus wees niet teleurgesteld als blijkt dat het toch een andere haarkleur wordt. Elk kind is mooi op zijn eigen manier!

De rol van genen

Genen spelen een grote rol bij de kleur haar van je kind. Aan de hand daarvan kan dan ook voorzichtig worden voorspeld welke haarkleur je kind ongeveer zal krijgen. We zullen nu een aantal mogelijke haarkleuren van ouders behandelen. En vervolgens welke kleur haar je kind daardoor mogelijk kan krijgen. Dan kun je dit koppelen met je eigen haarkleur en die van je partner en dan heb je een eventueel idee van hoe het eruit komt te zien.

Allebei zwart haar

Hebben jij en je partner allebei zwart haar? Dan kun je waarschijnlijk wel raden dat er een grote kans is dat je kind ook zwart haar krijgt. Dit komt omdat er dan twee keer zoveel kans is, want zowel de genen van de vader en moeder spelen een grote rol. De reden hiervoor is dat beide ouders dan veel eumalinine hebben. De hoeveelheid eumalinine bepaalt de donkerheid van het haar van een mens. Als je dus twee ouders hebt die beiden zwart haar hebben, betekent dit dat ze veel eumalinie hebben. Er is dan ook een grote kans dat deze eumalinie wordt overgedragen op het kind. Daarom is er een grote kans dat je kind zwart haar heeft, wanneer zowel jij als je partner zwart haar hebben.

Allebei donkerblond haar

Heb je allebei donkerblond haar, ook dan is de kans groot dat je kind donkerblond haar krijgt. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Haarkleur kan namelijk ook veranderen met de jaren. Veel mensen zijn bijvoorbeeld eerst heel erg blond, maar krijgen later ineens donkerblond haar. Als dat het geval is, dan is het natuurlijk een stuk lastiger om te bepalen welke kleur haar je kind krijgt. Maar zijn jullie beiden met donkerblond haar geboren? In dat geval is de kans groot dat je kind ook deze kleur haar krijgt. Maar dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn. Het kan nog veel variëren.

Allebei lichtblond haar

Hebben zowel jouw partner en jij beiden lichtblond haar? Dan betekent dit dat jullie weinig eumalinie in jullie haar hebben. Deze genen worden dan waarschijnlijk ook overgedragen aan je kind. De kans is dan ook vrij groot dat je kind ook weinig eumalinie meekrijgt. Hierdoor is er een grote kans dat je kind lichtblond haar meekrijgt. Het komt niet vaak voor en het ziet er over het algemeen erg mooi uit. Het maakt je jong en stralend.

Partner zwart/Andere partner donkerblond

Tot nog toe hebben we enkel voorspellingen gedaan bij baby's waarvan beide ouders dezelfde kleur haar hebben. Dit is altijd redelijk gemakkelijk te voorspellen. Het komt dan in ieder geval in de richting. Bij partners die beiden totaal verschillende kleuren haar hebben, is dit echter iets lastiger. Het kan zijn dat de ene partner zwart haar heeft en de andere partner donkerblond. Maar welke kleur haar krijgt je kind dan? Er bestaat een grote kans dat je kind dan een mengeling daarvan krijgt. Je kind krijgt namelijk van beide ouders ongeveer evenveel eumalinie mee. Dit betekent in de praktijk dat het waarschijnlijk niet zwart is, maar wel donkerder blond dan de andere partner. Het zal dus dicht tegen zwart aanzitten.

Partner zwart en andere partner lichtblond

Heeft de ene partner fel zwart haar en de andere partner lichtblond? In dat geval is de kans groot dat je kind donkerblond haar krijgt. Hoe blond dit precies is, dat kan natuurlijk verschillen. Het kan natuurlijk ook een andere haarkleur worden. Soms kan het namelijk zijn dat het kwartje meer één kant op valt, in plaats van dat het een precieze verhouding is.

Partner donkerblond andere partner lichtblond

De kans dat je kind blond wordt, als beide partners ook blond zijn, is vrij groot. De mate van blondheid is echter onduidelijk. Dit heeft er dus weer mee te maken hoeveel eumalinie wordt meegegeven aan het kind. Het is dus soms nog lastig te voorspellen. Maar hopelijk heb je nu een goede indicatie gekregen van de verschillende haarkleuren.

Rood haar: een aparte voorspelling

Waarschijnlijk was het je al opgevallen dat er een bepaalde kleur niet mee was genomen. Namelijk de kleur van het rode haar. Zoals je ongetwijfeld wel weet, bestaat er niet alleen zwart haar en blond haar en alles ertussen in. Rood haar is ook een mogelijkheid, maar daarbij ligt de situatie iets complexer. Rood haar heeft namelijk een geheel ander gen dit heet: phomelanin. Bij de voorspelling of je kind rood haar krijgt, zijn er dus verschillende situaties.

Een partner heeft rood haar

Heeft een van de partners rood haar? Dan betekent dit niet dat de kans 50% is dat je kind ook rood haar zal krijgen. Het is namelijk zo dat het niet-rode-gen overheersend is op het wel rode-gen. Er is dus een grote kans dat je kind met één ouder geen rood haar krijgt, maar die kans bestaat natuurlijk wel. Het is wel zo dat een kind met één ouder met rood haar, een grotere kans heeft op het krijgen van rood haar. Dit natuurlijk dan in vergelijking met een kind van wiens beide ouders geen rood haar hebben. Rood haar is ook vrij zeldzaam. Niet meer dan 2% van de gehele bevolking heeft namelijk rood haar. Dat is 1 op de 50 mensen.

Beide partners hebben rood haar

Hebben beide partners echter rood haar en krijgen ze een kind? Dan is de kans vrijwel 100% dat het kind ook rood haar krijgt. Ze hebben allebei namelijk hetzelfde gen. Hoe rood het haar precies wordt, is dan wel weer lastig om te voorspellen. Dit heeft weer met de donkerheid van de haarkleuren van beide ouders te maken. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid eumalinie. Zo kan het haar er bijvoorbeeld oranje uit komen te zien, wanneer het kind ook weinig eumalinie bezit. Het haar krijgt dan namelijk een combinatie van blond en rood, waardoor het oranje wordt.

Dikte van het haar

Natuurlijk is het ook relevant om te voorspellen hoe dik het haar van je kind zal worden. Zal je kind dik haar krijgen of dun haar? En is je kind vroeg kalend of gaat daar een lange periode overheen. De dikte van het haar is relevant bij zowel mannen als vrouwen. Er zijn aannames dat bij de dikte van het haar, het haar van de ouders ook een rol speelt. Zo kan het zijn dat als beide ouders dik haar hebben, de kans groot is dat de zoon of dochter ook dik haar heeft. Dit is echter nog niet vastgesteld op basis van wetenschappelijke bronnen. Het blijft dus gissen over het algemeen.

Wat betreft de kaalheid heeft dit vooral betrekking op mannen. Vrouwen worden over het algemeen niet kaal. Dit heeft namelijk met het testosteron van een man te maken. Kaalheid kan enerzijds genetisch zijn, maar er kunnen ook vele andere redenen aan ten grondslag liggen. Je levensstijl kan er namelijk ook mee van doen hebben of iemand kalend wordt ja of nee. En hoe snel dit gebeurt. Bovendien zijn er ook bepaalde middelen die ervoor kunnen zorgen dat je minder snel kaal wordt. Het is dus niet gelijk vast te stellen dat het kind kalend wordt, wanneer anderen in de familie dit ook worden. Maar er zijn wel indicaties dat de genen daarbij ook een rol kunnen spelen.

Eindbeschouwing

Hopelijk heeft dit artikel inzicht gegeven in het voorspellen van de haarkleur van het kind. Natuurlijk is het nooit zeker en kan het altijd anders lopen. Zoveel mensen, zoveel verschillen. Je zult er ongetwijfeld vanzelf achter komen!