Veel ouders kennen het probleem: je wilt dat je kind een gezonde lunch meeneemt naar school, maar wat stop je naast die boterham in de broodtrommel? Hoe zorg je voor een voedzame broodtrommel die ook aantrekkelijk genoeg is voor je kind om op te eten? Het is verleidelijk om elke dag dezelfde dingen in te pakken. Dit maakt het voor je kind wellicht saai en zorgt ervoor dat het nooit leert om anders te eten. Hoe zorg je ervoor dat je kind zijn lunch met plezier opeet en niet snel weer trek krijgt? In deze blog deel ik praktische tips en ideeën om een broodtrommel samen te stellen die zowel gezond als leuk is.

Niet alleen brood in de broodtrommel

Brood is vaak het eerste waar je aan denkt bij het vullen van een broodtrommel voor mee naar school, maar er is zoveel meer mogelijk! Door te variëren met verschillende soorten voeding, maak je de lunch veel voedzamer. Natuurlijk kan brood daar een onderdeel van zijn. Gebruik volkorenbrood en geef het een leuke vorm met (koekjes)vormpjes. Hartjes, sterren of dierenfiguren maken het direct leuker. Wissel het standaard beleg af met bijvoorbeeld hummus en komkommer, notenpasta met banaan, of kipfilet met avocado. Voor een speels effect kun je prikkers met diertjes gebruiken om de sandwiches bij elkaar te houden.

voedzame broodtrommel brood in vormpjes en rauwkost

Eiwit en vet

Eiwitten en goede vetten zijn essentieel voor iedereen, dus ook voor kinderen. Eiwitten helpen kinderen om te groeien. Goede vetten, zoals die in noten en avocado, zijn onder andere nodig voor de hersenontwikkeling en om genoeg energie te hebben. Voeg snacks toe zoals een gekookt ei, een opgerold gebakken ei, bolletjes mozzarella, hummus met volkoren crackers, of een handje noten. Smeer roomboter op brood of geef Griekse yoghurt of kwark in een klein afgesloten mee. Zo blijft je kind langer vol en krijgt het de nodige voedingsstoffen binnen om goed te groeien en zich te concentreren.

voedzame broodtrommel met appel rauwkost en beker to go

Groenten en fruit voor een voedzame broodtrommel

Veel kinderen krijgen te weinig groenten binnen, omdat ze meestal alleen bij het avondeten worden aangeboden. Voeg daarom groenten toe aan de broodtrommel, zoals tomaatjes, paprika, wortelstaafjes of gekookte groenten. Bereid de avond ervoor extra groenten tijdens het koken, zodat je deze makkelijk kunt toevoegen aan de broodtrommel. Maak de groenten aantrekkelijker met een dip van Griekse yoghurt en kerriepoeder, of steek ze uit met vormpjes voor een speelse presentatie. Voor fruit kun je spiesjes maken van stukjes zoals aardbei, druiven, ananas en kiwi, eventueel met vrolijke prikkers. Of mix spiesjes met stukjes groenten en fruit. Voeg er in een bakje een dip van notenpasta aan toe voor extra smaak en gezonde vetten.

voedzame broodtrommel fruitspiesjes

Broodtrommel met vakjes

Een vakjesbroodtrommel is ideaal om verschillende soorten voeding overzichtelijk mee te geven. Een bento-box is hier een goed voorbeeld van, maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Je kunt ook gekleurde cakevormpjes gebruiken om vakjes te creëren.

Lunchtrommel van RVS met koelelementen

Om de lunch vers en lekker te houden, gebruik je het beste RVS-broodtrommels. Deze houden het eten langer koel en vers. Als je kind van koude snacks houdt, zoals yoghurt of fruit, voeg dan een koelelement toe om alles fris te houden tot de lunchpauze.

voedzame broodtrommel - bentobox rvs lunchbox met vakjes

Samen voorbereiden

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je kind zijn of haar lunch opeet, is door je kind te betrekken bij de voorbereiding van het eten. Maak in het weekend, voordat je boodschappen gaat doen, een lijstje van mogelijke voedingsmiddelen en laat je kind kiezen wat erin gaat. Dit kan variëren van groenten zoals tomaat of wortel, tot eiwitrijke snacks en fruit. Kinderen eten hun lunch eerder op als ze betrokken zijn bij het proces. Vergeet niet om de broodtrommel de avond van tevoren klaar te maken. Dit maakt de ochtenden minder stressvol.

Kleine stapjes

Begin je met het gezonder maken van de broodtrommel? Verander dan niet alles in één keer en bied kleine porties aan. Voeg bijvoorbeeld één nieuw ingrediënt toe, zoals wortelstaafjes, naast iets dat je kind al kent en lekker vindt, zoals een boterham met kaas. Zo blijft de broodtrommel vertrouwd en voelt je kind zich veilig, terwijl het langzaam nieuwe smaken ontdekt. Hierdoor blijft de lunch een fijne ervaring en went je kind stap voor stap aan nieuwe, gezonde opties zonder dat het overweldigend wordt.

Een leuke en voedzame broodtrommel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Voeg stap voor stap nieuwe ingrediënten toe en houd de broodtrommel aantrekkelijk door te variëren met vormen, kleuren en smaken. Betrek je kind bij de voorbereidingen keuzes en blijf geduldig. En het ok is dat niet alles wordt opgegeten. Iedere kleine stap in de goede richting helpt je kind om op een positieve manier met eten om te gaan. En vergeet niet: een klein lief briefje of een grappige tekening erbij kan de dag van je kind echt opvrolijken.