“Hoe kan ik mijn kind alles leren eten?”, is een vraag waar veel ouders mee worstelen. In dit blog over spelenderwijs je kind leren eten, vertel ik, gecertificeerd kindervoedingscoach Hilda van Lieshout, waarom dit belangrijk is. Ook geef ik je 4 praktische tips voor ouders hoe je spelenderwijs leren eten kunt aanpakken.

Jouw kind is vast en zeker geregeld terughoudend als om eten gaat. Het heeft een sterke voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen en weigert om andere te proberen. Dit gedrag kan je soms als bezorgde en liefhebbende ouder tot wanhoop drijven… Gelukkig is er een leuke en effectieve manier (één van de vele handvatten die er voor zijn) om de kans op proeven te vergroten: spelletjes!

Groente proeven en leren eten

Spelenderwijs je kind leren eten in praktijk

Jonge kinderen leren de wereld om hen heen kennen door te spelen, ze leven om te spelen. Spelletjes helpen hen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en de realiteit te ontdekken.

Spelend leren geldt ook voor eten. Eten is ook leerproces, een ontdekkingsreis van heel veel verschillende smaken, texturen, kleuren, vormen, warm, koud, van gevoed worden naar zelf leren eten en ga zo maar door. Leren eten is niet van de ene op de andere dag geleerd en je kind heeft jou nodig om deze vaardigheid te ontwikkelen.

In deze blog geef ik je een paar tips hoe je de kans tot proeven kan vergroten door middel van het doen van spelletjes. Spelletjes zijn leuk, geven plezier aan je kind en laat dit nou net een hele belangrijke voorwaarde zijn om te leren eten: maak eten leuk!!

Tip 1: De Smaken Raadspel

Het Smaken Raadspel is een manier om je kind bewust te maken van verschillende texturen. Leg om de beurt verschillende soorten fruit, groenten of andere voedingsmiddelen op een dienblad met een theedoek erover. Laat je kind vervolgens met de handen onder de theedoek eraan voelen en raden wat het is. Als laatste haal je het doek eraf en laat je zien wat eronder ligt.

Tip 2: Maak een ‘Doe-het-Zelf’ Tafel

Richt een ‘Doe-het-Zelf’ tafel in waar je kind zijn eigen maaltijd mag samenstellen. Bied een assortiment gezonde opties en recepten aan, zoals groenten, fruit, kip, ei, avocado, volkoren granen zoals pasta of rijst etc. Laat je kind een eigen wrap, salade of taco maken. Dit geeft je kind de controle over zijn maaltijd en moedigt aan om te experimenteren met nieuwe combinaties. Let wel op: bied dingen aan die je kind lekker vindt en dingen die het nog niet lekker vindt. Door het zelf te mogen doen en iets veiligs (wat het lekker vindt) naast het nog onveilige (iets wat het nog niet eet) te hebben, vergroot je de kans op proeven.

Kind gezond leren eten

Tip 3: Voedingsmiddelen sorteren

Laat je kind verschillende voedingsmiddelen sorteren op kleur, vorm of type (bijvoorbeeld groenten, fruit, granen). Dit kan je kind helpen om meer vertrouwd te raken met verschillende soorten voedsel doordat het op zijn bord ligt, het aanraakt en erover praat. En hoe meer het ermee vertrouwd raakt, eraan bloot wordt gesteld, hoe groter de kans is dat het gaat proeven.

Tip 4: Restaurant spelen en tegelijk je kind leren eten

Laat je kind de chef-kok zijn en helpen bij het bereiden van een maaltijd. Ze kunnen zelf ingrediënten kiezen en zelfs een menukaart maken. Dit kan de betrokkenheid van je kind bij het eten vergroten.

Samen koken en spelenderwijs je kind leren eten

Met deze speelse benaderingen kun je het kieskeurige eetgedrag van je kind verminderen en tegelijkertijd gezonde eetgewoonten aanmoedigen. Onthoud dat geduld en positieve aanmoediging erg belangrijk zijn. Kinderen doen niets liever dan spelen en hebben weinig nodig om hun fantasie de vrije loop te laten: met een beetje creativiteit kan je je kind al helpen om eten leuk te maken. Deze tips over spelenderwijs je kind leren eten kunnen je daar wellicht bij helpen!