Gezonde voeding in een gezond lichaam. Het is voor kinderen heel belangrijk om tijdens de middagpauze gezonde voeding tot zich te nemen. Ben je op zoek naar enkele gezonde recepten, dan moet je dit artikel verder blijven lezen. Hieronder vind je vijf recepten voor een gezonde schoollunch die makkelijk te bereiden zijn.

1. Kalkoen sandwich met Emmentaler

Gesneden verse aardbeien, Emmentaler kaas en roomkaas maken deze kalkoensandwich tot een absoluut culinair hoogstandje. Probeer te beleggen op volkorenbrood. Het is niet alleen lekker, maar ook fris en gemakkelijk samen te stellen.

Ingrediënten:

  • twee eetlepels smeerbare roomkaas
  • vier sneetjes volkoren brood
  • twee slabladeren (liefst ijsberg sla)
  • twee plakjes Emmentaler kaas
  • vier dun gesneden plakjes kalkoen
  • vier verse aardbeien, in plakjes gesneden

Bereiding:

Meng in een kleine kom de roomkaas. Smeer de kaas op twee sneetjes volkoren brood. Voeg sla, kalkoen, aardbeien op het brood.

2. Aardbeien pasta salade

Fusilli pasta met aardbeien smaakt heel verfrissend, vooral als je daar nog een beetje gehakte munt bij voegt. Je kan het een paar dagen na elkaar gebruiken en niet alleen voor de lunchtijd.

Ingrediënten:

  • ongekookte fusilli pasta
  • halve theelepel zeezout
  • Griekse yoghurt
  • een snuifje cayenne peper
  • bieslook, heel fijn gesneden
  • vijfhonderd gram aardbeien, in vier gedeeld
  • optioneel muntblaadjes

Bereiding:

Kook pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, afspoelen met koud water en goed laten weglopen. Klop Griekse yoghurt, zout, cayenne peper in een grote kom tot alles met elkaar is gemengd. Voeg de pasta toe. Dek alles af en plaats de mengeling in de koeling tot het wordt opgediend. Roer de aardbeien er door.

3. Kip met noedels

Dit is het gerecht wat je in een handomdraai kan bereiden als je nauwelijks tijd hebt. Je kan het snel maken, het is een simpel gerecht en je kan in feite bijna alle restjes uit de koelkast gebruiken.

Ingrediënten:

  • ongekookte noedels
  • gekookte kipfilet
  • één blik perziken, uitgelekt
  • zoete rode peper
  • twee fijngehakte uien
  • erwten (licht gesuikerd)

Bereiding:

Noedels koken, volg het tijdschema op de verpakking. Laat noedels in een vergiet afkoelen en spel goed met water. Meng ondertussen de kip, de perziken, rode paprika, erwten en de fijngesnipperde uien in een kom. Bestrooi met zout en de zoete rode peper. Geef de voorkeur aan volkoren noedels als je die vindt in de supermarkt.

4. Thaise kippen sla wrap

Dit recept kan je maken met verschillende ingrediënten. Zo kan je kip ook vervangen door vis of door vlees. Het wordt geserveerd in een soort van bowl, dat bestaat uit een blad sla dat wordt opgevuld.

Ingrediënten:

  • halve kop rijstazijn
  • half kopje olijfolie
  • twee eetlepels limoensap
  • twee eetlepels magere mayonaise
  • één eetlepel sojasaus
  • één theelepel fijngehakte verse gemberwortel
  • één theelepel Thaise chilisaus
  • verse koriander
  • één teentje vers gehakte knoflook

Kip salade:

  • twee gekookte kipfilets
  • zoete rode paprika, in blokjes gesneden
  • halve kop gehakte uien
  • sla blaadjes

Bereiding:

Meng in een blender de eerste negen ingrediënten. Voeg tijdens de verwerking geleidelijk olie toe zodat je een smeuïge massa krijgt. Roer er de fijngesneden koriander door. Zet de mix opzij. Meng vervolgens in een grote kom de kip, de rode paprika en uien. Voeg daar dressing bij. Verdeel slabladeren en leg daar de vulling op in de vorm van een kuipje.

5. Pita's met pindakaas

Meer moet dat soms niet zijn. Kinderen houden van pitabroodjes en pindakaas. Als beleg zorg je voor wat fruit. Je kan het gebruiken als een lunch tijdens de middagpauze of als toetje.

Ingrediënten:

  • kwart kopje pindakaas
  • kaneel
  • nootmuskaat
  • hele pita doormidden gesneden in twee helften
  • halve middelgrote appel, in dunne plakjes
  • halve middelgrote banaan, in plakjes gesneden

Bereiding:

Meng in een kleine kom de pindakaas, kaneel en nootmuskaat. Verspreid de mix binnen pitabroodjes. Vul met plakjes appel en banaan.