Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Mijn zoontje zette afgelopen week zijn eerste stapjes, wat een mooie mijlpaal! En tegelijk word je weer op scherp gezet: Hoe is het met de kinderveiligheid in ons huis? Is ons huis na ‘kruipveilig’ ook voor een ronddartelende dreumes nog veilig? Toen hij net ging kruipen kreeg ik een van de beste tips van het consultatiebureau: ga op handen en knieën je huis door. Zo vond ik alle losse snoeren, vergeten stopcontacten en andere breekbare/gevaarlijke spullen die op grijphoogte lagen. En later kwam ik erachter dat ook boeken en cd’s niet veilig waren voor de handjes van mijn dreumes, maar dat terzijde.

De fase waarin wij nu zitten, met een rondstappende en zwalkende dreumes, vraagt ook weer om een nieuwe checkup van het huis voor wat betreft kinderveiligheid. Want hij ziet meer en kan ook meer, zoals lades openen en dingen pakken die wat hoger liggen. Wat moet je doen om het in en om huis babyproof te maken?

kinderveiligheid stopcontacten en electrische apparaten beveiligen

Stopcontacten en electrische apparaten beveiligen

Het allereerste waar je aan denkt is het beveiligen van de stopcontacten voor minivingers. Je kunt ze volledig afsluiten met beschermdopjes, maar je hebt ook stopcontactbeveiligers die je gewoon kunt blijven gebruiken. Met een draai van de stekker kan je je laptop gewoon inpluggen, maar heb je het stopcontact niet in gebruik dan is het voor peuterende vingertjes wel veilig. Check ook of andere electrische apparaten veilig zijn en verberg losliggende en –hangende snoertjes.

Kinderveiligheid: box en bedje

Let in het kader van kinderveiligheid ook vooral op wat er rondom de box en het bedje staat, ligt of hangt. Zo konden wij een decoratief neergezette vaas met verse bloemen nog net van de zwiepgrage dreumeshandjes redden. Let ook op een verwarming, speakers en stopcontacten in de buurt van het bedje en de box. En klokken…

Kleine voorwerpen, hete koffie, scherpe hoekjes

Sinds ik mijn dreumes een keer bedenkelijk zag kauwen op een dode pissebed, check ik regelmatig de vloer op kleine dingetjes: een paperclip, een stukje plakband, het dopje van een pen, alles wat in zijn mond gestopt kan worden en in zijn keel terecht kan komen. Drink nooit een heet drankje met je kind op schoot en zet je glas of kopje buiten bereik van kleine kinderhandjes.

Ik volgde onlangs een cursus EHBO bij baby’s en kinderen en ik heb nare foto’s gezien van brandwonden bij kindjes door hete thee en soep. Ik ben dus wel even genezen van hete thee drinken in bijzijn van mijn kind. Salontafels en bijzettafels hebben meestal geen praktisch afgeronde hoeken van piepschuim. Gelukkig maar! Maar dat betekent dat je kind zich er wel akelig aan kan stoten. Tijd voor die afschuwelijk lelijke hoekbeschermers. Ach, het is maar tijdelijk.

Kinderveiligheid traphekje

Trap beveiligen voor je kind

Echt geen overbodige luxe als het gaat om kinderveiligheid in huis: traphekjes. Voor je het weet en nog voordat ze zelfstandig één stap kunnen zetten, weten die kleine mensjes al hoe ze een trap op kunnen komen. En dat gaat sneller omhoog dan je denkt. Dus schaf in huis traphekjes aan voor onderaan én bovenaan elke trap.

Gevaarlijke middelen buiten handbereik

Zet schoonmaakmiddelen, medicijnen en alcohol buiten bereik, dus hoog in een kast óf sluit de kasten af met speciale kindersloten. Geldt ook voor lades met scherpe messen bijvoorbeeld. En wat dacht je van shampoo, nagellakremover, pincetten en nagelschaartjes? Ook je badkamer kan dus wel een checkup gebruiken.

Kinderveiligheid gevaarlijke middelen buiten handbereik

Kinderveiligheid in de tuin: water en giftige planten

Er bestaan meer planten en struiken met giftige bladeren of besjes dan je denkt en sommigen kunnen dodelijk zijn voor een kind. Advies: gewoon helemaal verwijderen en vervangen door iets anders leuks dat geen kwaad kan. Dit geldt ook voor planten binnenshuis, trouwens. Weg ermee! Een lijstje met giftige tuinplanten vind je hier.

Wij wonen aan het water en het is prachtig, maar tegelijk ook doodeng. Doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen ouder dan 1 jaar is verdrinking en dat gebeurt helaas vaak in en om het huis. Demp dus die fancy vijver of laat een veilig hekwerk langs het water plaatsen. Een goed hekwerk is overigens ook geen overbodige luxe voor als je vanuit jullie tuin meteen de weg op kan.