Wanneer jouw baby scheel kijkt, kun je als ouder flinke schrik krijgen. Is het een teken dat er iets mis is met de ontwikkeling of is dit iets tijdelijks? Loensen, ook wel scheel kijken of strabisme genoemd, komt relatief vaak voor bij baby's. Hun zichtvermogen is nog volop in ontwikkeling en verschillende factoren kunnen bijdragen aan scheel kijken. Hoe weet je of jouw baby last heeft van loensen en wat is het effect voor het zichtvermogen van jouw baby? In dit artikel lees je alles over loensen en de mogelijke behandelwijzen tegen het loensen.

Wat is scheel kijken?

Het klinkt wellicht simpel, maar om scheel te kijken is er toch flink wat meer gaande dan je op het eerste gezicht zou denken. Over scheel zien of loensen wordt gesproken wanneer de beide ogen niet recht voorruit kijken. Dit kan tijdelijk het geval zijn of standaard het geval. De oorzaak van scheel kijken is veelal een obstructie van de ontwikkeling van een of meerdere oogspieren. Wanneer slechts één van de zes oogspieren niet optimaal werkt, kan loensen ontstaan.

Gevolgen van loensen

Scheel lijkt op het eerste gezicht niet een extreme aandoening. Toch kan jouw kleintje behoorlijk wat last ervaren door te loensen. Wanneer beide ogen niet hetzelfde beeld terugzenden naar de hersenen, kan jouw baby gaan dubbelzien. Dit kan zorgen voor moeite met het evenwicht en sneller kans op misselijk. Scheel kijken kan dus behoorlijk in de weg staan van de ontwikkeling van jouw baby. De motorische ontwikkeling heeft flink te lijden wanneer jouw baby scheel kijkt. Het is moeilijker om het evenwicht te houden dus de eerste stapjes zetten kunnen daardoor extra lastig worden.

Ook heeft scheel kijken een grote invloed op het zien van diepte en hoogte. Dit kan obstructies vormen in het dagelijks leven. Misgrijpen naar speelgoed of het niet kunnen zien van een drempel.

Hoe kan ik ontdekken of mijn baby scheel kijkt?

Natuurlijk valt het direct op wanneer jouw baby overduidelijk scheel kijkt, maar het is niet altijd zo eenvoudig om erachter te komen of jouw baby last heeft van loensen. Bij sommige baby's staan één of beide ogen naar binnen of naar buiten gedraaid. Dan is het zeer eenvoudig om te constateren dat jouw baby last heeft van loensen. Maar wanneer jouw baby slechts een kleine afwijking vertoond, is het nog niet zo eenvoudig om erachter te komen dat jouw baby last heeft van loensen.

Naast de zichtbare verschijnselen zoals het naar binnen of naar buiten draaien van de ogen, kun je op nog meer manieren ontdekken dat jouw baby last heeft van loensen. Geeft jouw baby snel over wanneer er sprake is van beweging? Wanneer je de baby draagt tijdens het lopen, in de wagen of in de auto? Door het scheel kijken gaat jouw baby dubbel zien en kan beweging een zorgen voor duizeligheid en misselijkheid. Ook wanneer jouw baby vaak misgrijpt naar speelgoed of eten kan dit een teken zijn van loensen.

Verschillende soorten scheel kijken

Wanneer we denken aan scheel kijken, dan denken we meestal aan ogen die naar het puntje van de neus staren. Twee ogen die naar binnen kijken is de meest voorkomende vorm van scheel kijken. Toch zijn er stuk meer soorten van scheel kijken. Zo kan jouw baby met een oog naar buiten kijken, naar binnen kijken, omhoog of omlaag kijken. Doordat veel mensen een vertekend beeld hebben van wat scheel kijken precies is, worden sommige vormen van scheel kijken over het hoofd gezien.

Is het ernstig?

In hoeverre is loensen nu ernstig of schadelijk? Veel ouders vinden het vooral vanuit een esthetische reden moeilijk dat hun kindje scheel kijkt, maar er zijn ook andere redenen waarom je zeker hulp moet zoeken wanneer jouw baby scheel kijkt. Loensen kan namelijk in de weg staan van een gezonde groei en ontwikkeling van de oogspieren. Het gevolg hiervan kan een lui oog zijn. Dit is wanneer jouw baby/kind maar een oog gebruikt om door te kijken. Lees hier hoe je een lui oog kunt herkennen.

Ook heeft het een grote invloed op de motorische ontwikkeling. Een goede balans en het leren vastpakken en grijpen van spullen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jouw baby. Wanneer jouw baby last heeft van dubbelzien door het loensen, kan deze ontwikkeling worden belemmerd.

Behandeling tegen scheel kijken

Het is dus altijd aan te raden om hulp te zoeken wanneer jouw baby scheel kijkt. Dit kan bij het consultatiebureau of bij de huisarts. In veel gevallen is de behandeling het dragen van een bril. Een bril kan het zicht verbeteren en de oogspieren stimuleren. Hierdoor kan het loensen afnemen. Wanneer door het loensen een lui oog ontstaan, kan ook het goede oog worden afgeplakt. Op deze manier wordt het slechte oog gestimuleerd en leert jouw baby om dit oog ook te gebruiken. Een andere manier om scheel kijken te behandelen, is door oefeningen te doen. Dit wordt vooral bij oudere kinderen toegepast. In sommige gevallen is de enige oplossing een operatie aan de oogspieren. Dit komt minder vaak voor en pas op oudere leeftijd.

Heb jij het idee dat jouw baby scheel kijkt? Dit is niets om je erge zorgen over te maken, maar wel iets om goed in de gaten te houden. Wanneer jouw baby scheel kijkt, kan het een negatieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van jouw baby. Je doet er altijd goed aan om extra hulp en informatie over te vragen bij jouw volgende afspraak op het consultatiebureau of bij de dokter.