De baby is geboren en vanaf nu zijn jullie één ‘happy family’. Hoe blij je misschien ook met de baby bent, het kan best zijn dat dit ‘happy family’ gevoel even ver te zoeken is. Dat is helemaal niet zo vreemd want er verandert veel aan je lijf, aan je thuissituatie én aan je relatie als je een baby hebt gekregen. Het is dus belangrijk dat je weet waar je hulp kan vinden na de geboorte.

Extra hulp nodig

Slapeloze nachten, hormonen die door je lichaam gieren, een voortdurende stroom aan kraamvisite… Allemaal factoren die kunnen zorgen dat je even niet zo lekker in je vel zit, ook al ben je hartstikke blij met de baby. Misschien heb je al wat hulp van familie en vrienden, maar het kan ook zijn dat je gewoon nog wat meer hulp nodig hebt. Ook al wil je jezelf sterk houden, wees eerlijk tegen jezelf. Je hoeft je nergens voor te schamen en zoek dus extra hulp als je denkt dat het nodig is.

De kraamhulp

Als de baby net is geboren is kraamhulp een uitstekende optie om je door de eerste dagen heen te helpen. De kraamverzorgende kan je helpen door veel werk met de baby uit handen te nemen. Jij kunt dan even op krachten komen om er sterker voor te staan als de kraamdagen voorbij zijn er de kraamhulp niet meer komt. Daarbij kan de kraamhulp je vragen beantwoorden, voorlichting geven en weten zij precies wie ze in moeten schakelen als er iets niet goed gaat.

Thuiszorg

De kraamzorg valt onder de thuiszorg. Maar behalve kraamzorg hebben zij nog veel meer mogelijkheden. Hier kun je ook terecht voor een professionele verpleegkundige, voor huishoudelijke hulp of verzorgende/persoonlijke hulp. Het is een eerstelijnsgezondheidszorg waar iedere zorgzoekende zonder beperking een beroep kan doen op bepaalde hulpverleners. Ook hulpinstanties zoals artsen, apothekers en tandartsen kunnen onder de thuiszorg vallen. Bij aantoonbare lichamelijke of geestelijke problemen kun je in aanmerking komen voor een vergoeding voor thuiszorg, ook als je na de geboorte tegen grotere problemen aan loopt. Vaak wordt deze hulp dan vergoed uit de basisverzekering, soms met een bijbetaling. Bij sommige zorgverzekeringen kun je kiezen voor een aanvullende verzekering waar thuiszorg in zit.

Naar het consultatiebureau

Het consultatiebureau is een instelling waar iedere ouder met zijn baby gratis naartoe kan. Het valt onder de jeugdgezondheidszorg. Hier worden niet alleen de vaccinaties gegeven, maar er wordt ook gecontroleerd hoe het gaat met de groei en de vorderingen van je baby, peuter en kleuter. Op periodieke momenten staat er een bezoek aan het consultatiebureau gepland, waar je tijdens dit bezoek ook jouw vragen kunt stellen. Mocht je tussen de bezoeken door met vragen zitten, kun je altijd het consultatiebureau of de huisarts bellen.

De JGZ

Zijn er grotere problemen met je kind of is je kind al ouder dan een kleuter, dan kun je ook bij de jeugdgezondheidszorg terecht. Ze zitten bijna in iedere gemeente. Zij zijn er voornamelijk voor het beschermen en beveiligen van de gezondheid van je kind, maar ook voor de groei, de geestelijke en de lichamelijke ontwikkeling van je kind tot een leeftijd van 19 jaar. Kort samengevat is de JGZ ervoor: ziektepreventie, gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming voor kinderen.

Een onrustig gevoel

Veel vrouwen die full time werken denken dat ze tijdens hun zwangerschapsverlof ineens zeeën van tijd zullen hebben. Helaas is de werkelijkheid vaak anders en slokt de baby die zeeën van tijd vaak op. Baby’s hebben nu eenmaal geen vaste indeling van de dag. Ze slapen wel veel maar worden tussendoor ook veel wakker en dan hebben ze meestal voeding, een schone luier en veel aandacht nodig. Dit kan je soms het gevoel geven dat je altijd maar alles even snel tussendoor moet doen wat voor een onrustig gevoel kan zorgen. Je kind onderbrengen bij een gastouder of een kinderdagverblijf kan voor een beetje adempauze zorgen.

Opvang voor je kind

Sommige mensen vinden het niet acceptabel om je kind al zo vroeg bij een ander onder te brengen, maar soms kan het juist de gezinssituatie ten goede komen als je wel kiest voor kinderopvang. Vaak is een dagdeel of een paar uurtjes per week al genoeg om alles op de rit te krijgen. Daarbij leert je kind ook een andere sociale omgeving kennen en leren ze hoe ze zich moeten redden zonder dat de ouders in de buurt zijn. De rust die de ouders kunnen bewerkstelligen door even de handen vrij te hebben, kan ze weer genoeg energie geven om op de overige momenten van de week zich weer volledig op de kleine te kunnen richten.

Het kinderdagverblijf

Als je op zoek bent naar kinderopvang kun je bij een kinderdagverblijf terecht voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Je kunt vaak kiezen of je kind in een groep komt met leeftijdsgenoten of dat ze in een groep komen met kinderen van 0 tot 4 jaar. Een groep mag officieel uit maximaal 16 kinderen bestaan en op iedere groep moeten minimaal twee pedagogische medewerkers worden ingezet.

Het verblijf bij een gastouder

Als er geen opa, oma of iemand anders is die je vertrouwt en die kan oppassen, dan kun je ook kiezen voor een gastouder. Deze gastouder moet wel bepaalde diploma’s hebben om als gastouder te fungeren. Daarnaast moeten ze op een officiële gastouders diplomalijst staan. Als ze in het bezit zijn van het certificaat Goed Gastouderschap of ze hebben een ervaringscertificaat kan dit ook voldoende zijn. Niet geheel onbelangrijk is het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen, het is een prettig idee voor ouders dat een gastouder dit certificaat moet bezitten. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat er een klik is tussen de gastouder en de ouders. Het moet goed aanvoelen anders laat je je kind er niet graag achter. Daarom kun je beter kiezen voor een gastouder die bij je past. Kies altijd een gastouder via een gastouderbureau. Hier worden de gastouders gecontroleerd op verschillende zaken. Deze erkende bureaus staan geregistreerd bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Internet en telefonische instanties

Behalve de eerdergenoemde instanties zijn er ook nog verschillende andere instanties waar je via de telefoon of via het internet je vragen kunt stellen of hulp kunt zoeken wat betreft de opvoeding van je kind. Meestal krijg je direct een deskundig en persoonlijk advies of de vriendelijke medewerkers van deze instanties kunnen je een luisterend oor bieden waar je gewoon even je verhaal kwijt kunt. Soms lucht dit al enorm op. Ook je huisarts kan je waarschijnlijk informeren over de juiste instanties waar je terecht kunt met jouw problemen of zorgen.

Stichting Korrelatie

Bij deze stichting werken allemaal psychologen en maatschappelijk werkers die op het gebied van verschillende maatschappelijke onderwerpen je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen helpen als je hulp zoekt. Er is ook op iedere werkdag een speciale chathulpverlening van 09.00 tot 17.30 uur. Korrelatie is iedere werkdag te bereiken van 09.00 tot 18.00 uur op het telefoonnummer 0900 1450 wat 15 cent per minuut kost.